Zamknij

Które banany są zdrowsze – żółte czy zielone? Właściwości

01.02.2022 13:55

Banany są smaczne i pożywne, lubią je dorośli i dzieci. Zwykle jemy owoce, gdy dojrzeją, tymczasem można bez obaw spożywać także zielone banany, które mają nieco inne właściwości. Jaka jest różnica między żółtymi i zielonymi bananami? Dowiedz się, które z nich są zdrowsze.

Czy zielone banany są zdrowe? Zobacz, czym różnią się od żółtych
fot. Shutterstock
  1. Żółte i zielone banany  – czym się różnią?
  2. Zielone banany dobre dla cukrzyków
  3. Zielone czy żółte: które banany są zdrowsze?
  4. Banany z brązowymi plamami – jeść czy nie?

Banany to popularne owoce, które doskonale sprawdzają się jako przekąska między posiłkami. Szybko zaspokajają głód i dodają sił. Są bogatym źródłem witamin (m.in. A, E, C i K) oraz potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Odpowiednia ilość potasu w diecie chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, dlatego spożywanie owoców zaleca się osobom z nadciśnieniem, ale nie tylko. Banany aktywują wydzielanie śluzu tworzącego warstwę ochronną w żołądku, dlatego są dobre przy problemach żołądkowych. Warto wiedzieć, że w zależności od stopnia dojrzałości, banany mają różne właściwości. Mimo że większość ludzi lubi słodkie, żółte banany, spożywanie niedojrzałych owoców może być korzystne dla zdrowia.

Żółte i zielone banany  – czym się różnią?

Oprócz koloru żółte i niedojrzałe banany różnią się także swoimi właściwościami. Zielone banany mają zupełnie inny smak, w smaku są bardziej cierpkie, są również dużo twardsze niż dojrzałe owoce. Najważniejszą różnicą jest jednak skład owoców. W niedojrzałych bananach znajduje się skrobia oporna, czyli węglowodan oporny na działanie enzymów trawiennych. Gdy banany stają się dojrzałe i żółkną, skrobia przekształca się w cukier (sacharozę, glukozę i fruktozę). Dojrzałe banany zawierają zaledwie 1 procent skrobi, natomiast w zielonych bananach skrobia stanowi aż 80 procent masy owoców.

Zielone banany dobre dla cukrzyków

Zielone banany mają niższy indeks glikemiczny, dlatego zalecane są osobom stosującym diety redukcyjne. Niedojrzałe banany są też dobrą alternatywą dla cukrzyków, ponieważ ich jedzenie nie wywołuje nagłego wyrzutu cukru we krwi. Surowe banany są bogate także w błonnik pokarmowy, który jest ważnym składnikiem odżywczym dla diabetyków. Skrobia oporna, której źródłem są zielone banany, odżywia dobre bakterie zasiedlające jelita. Skrobia sprawia, że w jelitach uwalniane są tzw. maślany i inne korzystne kwasy tłuszczowe, które odbudowują i wzmacniają tkanki układu pokarmowego.
Dzięki zawartości pektyn (błonnika), spożywanie zielonych bananów to także dobry sposób, by kontrolować poziom cholesterolu. Zielone banany są jednak trudniejsze do strawienia, dlatego po ich zjedzeniu niektórzy odczuwają dyskomfort i dolegliwości, takie jak wzdęcia, nadmierne gazy i zaparcia.

Zielone czy żółte: które banany są zdrowsze?

Zarówno lekko zielone, jak i dojrzałe banany mają wiele cennych właściwości. Banany, bez względu na to, w jakim stopniu są dojrzałe, pozytywnie wpływają na cały organizm.  Wybierając owoce, należy kierować się indywidualnymi potrzebami. Zielone banany zawierają składniki, których nie mają żółte banany, jednak dla wielu osób nie są wystarczająco smaczne. Najlepszym sposobem, by wykorzystać wszystkie cenne właściwości, które znikają w trakcie procesu dojrzewania owoców, jest wybieranie średnio dojrzałych bananów. W przypadku poważnych problemów z układem pokarmowym (takich jak wrzody żołądka), lepiej sięgać po lekkostrawne, żółte banany.

Banany z brązowymi plamami – jeść czy nie?

Brązowe przebarwienia na powierzchni bananów wcale nie oznaczają, że owoce zaczęły się psuć. To naturalna oznaka dojrzewania, a brązowe plamki świadczą o wytworzeniu się Tumor Necrosis Factor (TNF), czyli Czynnika Martwicy Nowotworów (CMN). Jest to substancja, która zapobiega mutacji komórek, chroniąc przed rozwojem nowotworu.

Źródło: medicalnewstoday.com, heathline.com