Oceń
- Kawa z surowym jajkiem: właściwości zdrowotne
- Kawa po skandynawsku – jak smakuje?
- Jak przygotować kawę po skandynawsku? Przepis
Według danych ICO (International Coffee Organisation) to właśnie w krajach skandynawskich pije się najwięcej kawy. By przetrwać długą zimę i krótkie dni, trzeba pobudzić organizm, a kawa to doskonały sposób. Kawa po skandynawsku, czyli z dodatkiem jajka, pochodzi dokładnie ze Szwecji. Dla Szwedów picie kawy to część kultury i ważny rytuał zwany „fika” (przerwa na kawę i ciastko). W wolnym tłumaczeniu słowo to oznacza: „rzuć cokolwiek, co robisz i zatrzymaj się, żeby cieszyć się swoją kawą”. Dla Szwedów picie kawy prawie zawsze oznacza spotkanie z bliskimi.
Choć „fika” zwykle oznacza kawę z dodatkiem ciastka, Szwedzi mają również ciekawsze sposoby na kawę, takie jak kawa z surowym jajkiem. Brzmi dziwnie, ale kawa po skandynawsku to dobra alternatywa dla wszystkich miłośników napoju, którzy chcą zadbać o zdrowie z samego rana. Jak kawa z jajkiem działa na organizm?
Kawa z surowym jajkiem: właściwości zdrowotne
Dlaczego warto pić kawę po szwedzku? Oprócz tego, że jest smaczna, ma wiele cennych właściwości dla zdrowia – wszystko dzięki lecytynie zawartej w żółtku. Oto powody, dla których warto pić kawę po skandynawsku:
- wspiera funkcjonowanie wątroby
- pobudza
- usuwa nadmiar cholesterolu
- pomaga w odchudzaniu (powoduje uczucie sytości i wspomaga metabolizm)
- zapobiega rozwojowi kamicy żółciowej
- jest źródłem witamin i aminokwasów
Kawa po skandynawsku – jak smakuje?
Kawa z dodatkiem surowego jajka jest bardzo delikatna w smaku, a jajko jest praktycznie niewyczuwalne. Kawa z jajkiem ma nieco inną konsystencję niż zwyczajna kawa; jest bardziej puszysta. Ze względu na to, że jajko nie zmienia smaku kawy, możemy dodać do niej cukier lub mleko według uznania. Dodatki te nie mają wpływu na właściwości kawy z jajkiem.
Jak przygotować kawę po skandynawsku? Przepis
Przygotowanie kawy po szwedzku jest proste i zajmuje kilka minut. Wystarczy zagotować szklankę wody, a następnie dodać do niej mieszankę z surowego jajka i dwóch łyżeczek świeżo zmielonej kawy. Następnie należy gotować całość przez około 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie do garnka należy wlać drugą szklankę wody i gotować jeszcze przez 2 minuty. Na koniec możemy przecedzić kawę, choć nie jest to konieczne.
Źródło: coffeedesk.pl, konesso.pl
Oceń artykuł