Oceń
Kardamon: właściwości zdrowotne
Przyprawa ta ma charakterystyczny piekący, słodkawy smak z lekko cytrynowo-pieprzową nutą. Kardamon zielony pochodzi z Indii i Sri Lanki, a czarny – z Himalajów. Różnica w nazwie pochodzi od koloru owoców. Kardamon zielony ma drobniejsze owoce niż kardamon czarny, którego owoce osiągają nawet trzy centymetry długości. Obie odmiany maję wiele prozdrowotnych właściwości. Poniżej 10 z nich:
- Kardamon jest źródłem melatoniny – hormonu, którego głównym zadaniem jest regulacja rytmu dobowego; pomaga nam on zasypiać.
- Pobudza wydzielanie soków trawiennych i tym samym zapobiega odkładaniu się zbędnych kilogramów.
- Pomaga pozbyć się toksyn i produktów ubocznych przemiany materii, dlatego jest zalecany w dietach odchudzająco-oczyszczających.
- Ma właściwości przeciwzapalne, jest pomocny przy kuracji zakażeń jamy ustnej i gardła, przy przeziębieniach i grypie.
- Kardamon wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i kaszlu.
- Ma korzystny wpływ na układ trawienny.
- Pobudzanie działanie nerek i tym samym pomaga oczyścić organizm z toksyn.
- Zawarte w kardamonie związki korzystnie wpływają na funkcje śródbłonka naczyniowego, pomagają regulować poziom lipidów we krwi, oddziałując na funkcje wątroby.
- Kardamon eliminuje toksyny z dróg moczowych, pęcherza moczowego i nerek oraz pomaga usunąć nadmiar wody i soli.
- Przyprawa ta jest źródłem magnezu, manganu, potasu, wapnia i żelaza.
Przeczytaj: Nieświeży oddech? Spróbuj naturalnych sposobów
Kardamon w kuchni - jakie może mieć zastosowanie?
- Ta delikatna przyprawa może być stosowana jako środek aromatyzujący w żywności, zupach i napojach orzeźwiających.
- Może być doskonałym aromatycznym dodatkiem do herbaty, kawy i zimnych napojów.
- Czarny kardamon jest preferowany głównie w pikantnych potrawach, może być dodawany na przykład do gulaszu mięsnego czy curry z soczewicy.
Aby skorzystać z licznych korzyści zdrowotnych kardamonu, należy dodawać tę przyprawę do żywności i napojów. Jedną z propozycji, jest ziołowa herbata z kardamonem. W celu jej przygotowania, należy wymieszać w garnku łyżeczkę rozgniecionych nasion kardamonu z łyżeczką herbaty ziołowej i zalać 500 ml wody. Całość należy zagotować. Jeśli zdecydujesz się na codzienne picie takiej herbatki, zyskasz więcej energii, poprawisz swoje trawienie.
Oceń artykuł