Oceń
Jagoda kamczacka to słodkie zakończenie zimy. Kwitnie już wczesną wiosną, a słodkie owoce pojawiają się w maju. Przetwory (soki, konfitury, wina) dostępne są w sklepach przez cały rok. Owoce jagody kamczackiej są źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów.
Pomimo pewnych wizualnych podobieństw do jagód borówki – owoce jagody kamczackiej mają znacznie szersze przeznaczenie w przetwórstwie. Idealnie nadają się do wyrobu lodów czy ciast, także soków i win. Znacznie też częściej sprzedawane są w formie mrożonej.
Jagoda kamczacka — wygląd, uprawa
Jagoda kamczacka jest odmianą wiciokrzewu sinego (Lonicera caerulea), należącego do rodziny przewiertniowatych. Roślina pochodzi z północno-wschodniej Azji.
Jagoda kamczacka jest rośliną długowieczną — żyje do 35 lat. Zakwita w pierwszej połowie kwietnia. Owoce krzewu są mięsiste, wydłużone o fioletowoczarnej barwie, pokryte niebieskim, woskowym nalotem. Są soczyste, mają słodko-kwaśny smak z charakterystyczną goryczką. Dojrzewają od połowy maja.
Jagoda kamczacka — właściwości zdrowotne
Jagoda kamczacka jest od lat używana w medycynie ludowej, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.
Badania naukowe potwierdziły właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antynowotworowe, neuroprotekcyjne oraz kardioprotekcyjne tej rośliny. Udowodnio także działanie antyseptyczne, antywirusowe, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwcukrzycowe. Wymienione właściwości są efektem między innymi zawartych w jagodzie kamczackiej aktywnych związków fenolowych, do których należą antocyjany, kwas chlorogenowy, kwercetyna. W owocach jagody kamczackiej wykryto również związki irydoidowe. Owoce charakteryzują się także wysoką zawartością witaminy C.
Udowodniono, że spożywanie owoców jagody kamczackiej dobrze wpływa na oczy, ponieważ owoce te wykazują działanie hamujące stany zapalny oczu, w szczególności zapalenie błony naczyniowej.
Owoce jagody kamczackiej mogą być polecane diabetykom, ponieważ pomagają w utrzymywaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Bioaktywne związki zawarte w jagodach, skutecznie inaktywują enzymy odpowiedzialne za występowanie hiperglikemii.
Źródło: polskiesuperowoce.pl
*Wyniki badań zebrane przez zespół Katedry Technologii Owoców Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Mgr Marta Gołba, dr hab. Alicja Z. Kucharska, prof. nadzw., dr hab. Anna Sokół-Łętowska, prof. nadzw.
Oceń artykuł