Oceń
Orzechy zawierają bardzo dużo tłuszczów, więc wiele osób rezygnuje z ich jedzenia ze strachu przed utyciem. Niesłusznie! Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze, które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Chodzi o kwasy omega-3, które m.in.:
- zmniejszają stany zapalne organizmu,
- regulują rytm serca,
- obniżają poziom trójglicerydów,
- obniżają ciśnienie krwi.
Poza tym, wbrew obiegowej opinii, raczej przyczyniają się do utraty wagi, niż do jej podwyższenia. Dlaczego? Tłuszcz z orzecha różni się od tłuszczu z hamburgera i frytek. Przede wszystkim nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, bo w całości jest wykorzystywany przez nasz organizm. Dlaczego warto jeszcze jeść orzechy?
Jedz orzechy, by mieć zdrowy mózg
Orzechy nazywa się pokarmem dla mózgu, bo kwasy omega-3 odgrywają kluczową funkcję w budowie i prawidłowym funkcjonowaniu tego narządu. Są badania, które wykazały, że u myszy z chorobą Alzheimera, karmionych orzechami, problemy z pamięcią i utrata zdolności uczenia się postępowały wolniej niż u innych myszy, którym orzechów nie podawano.
Orzechy dla zdrowego serca
Orzechy mają również korzystny wpływ na prawidłową pracę serca i układu krążenia. I to zasługa nie tylko kwasów omega-3, ale również zawartych w nich:
- argininy (aminokwas), która rozszerza naczynia krwionośne i utrzymuje ściany naczyń krwionośnych w dobrym zdrowiu;
- witamin, w tym witaminy E – w naturze jest jej 8 typów, sporo z nich zawierają orzechy, np. orzechy włoskie mają gamma-tokoferol, który ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne. Dla porównania w ogólnodostępnych suplementach diety znajduje się tylko jeden typ witaminy E – syntetyczny alfa-tokoferol. Niestety wysokie dawki alfa-tokoferolu mogą blokować efekt działania innych odmian witaminy E. Dlatego lepiej tę witaminę spożywać w naturalnej postaci, np. zjadając orzechy.
Istnieją badania, które wykazały, że u kobiet jedzących garść orzechów włoskich dziennie, ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia spadło o 45 proc.
Orzechy pomogą w walce z cholesterolem
Zawarte w orzechach związki sprawiają, że naczynia krwionośne są mnie podatne na wytrącanie się cholesterolu. W obniżeniu cholesterolu pomocne są zwłaszcza migdały (osoby spożywające je mają mniej utlenowanych cząsteczek cholesterolu we krwi), a także orzechy laskowe (dzięki nim spada poziom białek adhezyjnych, które wyłapują białe krwinki z krwi i sprawiają, że przylegają one do ścian naczyń i powodują stany zapalne, co przyspiesza ich zatykanie).
Jakie orzechy warto jeść?
Najlepiej wszystkie, oczywiście w rozsądnych ilościach, czyli na przykład garść dziennie. Najzdrowsze są:
- orzechy włoskie,
- orzechy nerkowce,
- migdały,
- orzechy laskowe
- pistacje,
- orzechy pekan,
- orzechy makademia,
- orzeszki piniowe,
- orzechy brazylijskie.
Źródło: "Klepsydra żywienia" Kris Verburgh, Wydawnictwo Galaktyka, 2012/ "Zdrowe serce" Joel K. Kahn, Wydawnictwo Galaktyka, 2013
Oceń artykuł