Zamknij

Ten grzyb jest jadalny, ale przez 3 dni nie możesz... pić alkoholu

25.10.2022
Aktualizacja: 25.10.2022 12:10

W polskich lasach rośnie grzyb, którego spożycie wymaga szczególnego rozplanowania w czasie. Niefrasobliwość grozi ciężkim zatruciem. Dowiedz się więcej.

Grzyby
fot. Vaclav Sonnek/Shutterstock

Czernidłak pospolity (Coprinopsis atramentaria) to grzyb, który wygląda jak zwykły "psiak", ale jest grzybem jadalnym. Jednak nie można spożywać go spontanicznie, ponieważ w połączeniu z alkoholem powoduje ciężkie zatrucie. Degustację należy zatem dobrze zaplanować.

Czernidłak a alkohol

Czernidłak pospolity zawiera koprynę - związek, który blokuje proces rozkładu alkoholu. Połączenie grzyba z procentowymi trunkami powoduje ciężkie zatrucie alkoholowe. Pierwsze oznaki zatrucia, takie jak zaczerwienienie na twarzy i szyi, mogą pojawić się już po kilku minutach od spożycia grzyba. Następnie rośnie tętno.

Czernidłak pospolity/Shutterstock
fot.

Czernidłak pospolity/Shutterstock

Jak bezpiecznie jeść czernidłaka pospolitego? Na dwa dni przed spożyciem czernidłaka pospolitego i do trzech dni po należy powstrzymać się od picia alkoholu.

Warto wiedzieć, że bezpieczną alternatywą dla czernidłaka pospolitego jest czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus). Nie zawiera on kopryny, dlatego też jego spożycie nie stwarza zagrożenia zatrucia alkoholowego.

Czernidłak kołpakowaty/Shutterstock
fot.

Czernidłak kołpakowaty/Shutterstock

Co więcej, czernidłak kołpakowaty zawiera wiele cennych składników odżywczych m.in. białko, witaminy B2, B1, niacynę, magnez, cynk, wapń, potas oraz witaminę C. Grzyb ten obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi, ma także działanie przeciwnowotworowe.

Źródło: Youtube Paweł i Grzyby, mp.pl

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.