Oceń
Czernidłak pospolity (Coprinopsis atramentaria) to grzyb, który wygląda jak zwykły "psiak", ale jest grzybem jadalnym. Jednak nie można spożywać go spontanicznie, ponieważ w połączeniu z alkoholem powoduje ciężkie zatrucie. Degustację należy zatem dobrze zaplanować.
Czernidłak a alkohol
Czernidłak pospolity zawiera koprynę - związek, który blokuje proces rozkładu alkoholu. Połączenie grzyba z procentowymi trunkami powoduje ciężkie zatrucie alkoholowe. Pierwsze oznaki zatrucia, takie jak zaczerwienienie na twarzy i szyi, mogą pojawić się już po kilku minutach od spożycia grzyba. Następnie rośnie tętno.
Jak bezpiecznie jeść czernidłaka pospolitego? Na dwa dni przed spożyciem czernidłaka pospolitego i do trzech dni po należy powstrzymać się od picia alkoholu.
Warto wiedzieć, że bezpieczną alternatywą dla czernidłaka pospolitego jest czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus). Nie zawiera on kopryny, dlatego też jego spożycie nie stwarza zagrożenia zatrucia alkoholowego.
Co więcej, czernidłak kołpakowaty zawiera wiele cennych składników odżywczych m.in. białko, witaminy B2, B1, niacynę, magnez, cynk, wapń, potas oraz witaminę C. Grzyb ten obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi, ma także działanie przeciwnowotworowe.
Źródło: Youtube Paweł i Grzyby, mp.pl
Oceń artykuł