Oceń
- Jak powstaje czarny czosnek?
- Jaki smak ma czarny czosnek?
- Prozdrowotne składniki czarnego czosnku
- Jakie właściwości ma czarny czosnek?
- Jak jeść czarny czosnek?
- Gdzie kupić czarny czosnek?
Prozdrowotne właściwości czarnego czosnku są znane od dawna, choć w Polsce dopiero zyskuje on na popularności. Jak to często bywa, czarny czosnek odkryto najpewniej zupełnie przez przypadek: gdzieś w Azji, na terenach dzisiejszej Korei i Japonii, ktoś zostawił główkę czosnku w wilgotnym i gorącym środowisku. Po kilku miesiącach została znaleziona i okazało się, że nie tylko nie jest szkodliwa, ale ma też mnóstwo zalet. A także nie pachnie i nie smakuje tak intensywnie jak biały czosnek.
Jak powstaje czarny czosnek?
Czarny czosnek jest otrzymywany ze świeżego czosnku (Allium sativum L.), który został poddany fermentacji przez pewien okres czasu w kontrolowanej wysokiej temperaturze (60-90 st. C) przy wysokiej wilgotności (80-90 proc.). W porównaniu ze świeżym czarny czosnek nie ma intensywnego smaku i zapachu ze względu na obniżoną zawartość allicyny. W porównaniu z białym zyskuje natomiast na właściwościach prozdrowotnych.
Jaki smak ma czarny czosnek?
Konsystencja fermentowanego czosnku jest zupełnie odmienna niż białego – jest delikatna, przypomina galaretkę. Jego smak nie jest ostry, a raczej słodkawy – niektórzy określają go jako przypominający smak wędzonej śliwkowy czy suszonej moreli, a nawet lekko grzybowy. Delikatny posmak czosnku pojawia się dopiero pod koniec jedzenia. Czarny czosnek ma też delikatny zapach – nie tak jak jego biały pierwowzór. Można go bez obaw jeść w towarzystwie.
Prozdrowotne składniki czarnego czosnku
Czarny czosnek to dobre źródło białka – zawiera 7 niezbędnych do życia aminokwasów, tzw. egzogennych, w tym tryptofan czy lizynę, których organizm sam nie potrafi wytworzyć, więc trzeba je dostarczać z zewnątrz. Zawiera też duże ilości antyoksydantów, które mają udział w zapobieganiu chorobom, takim jak nowotwory lub niedokrwienie serca. W badaniach ekstrakt z czarnego czosnku miał ponaddziesięciokrotnie większą zdolność „zmiatania” wolnych rodników w porównaniu do ekstraktu z świeżego czosnku. Fermentowany czosnek zawiera też witaminy z grupy B oraz witaminę C.
Jakie właściwości ma czarny czosnek?
Czarny czosnek ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Nie tylko pozytywnie wpływa na układu krążenia i pomaga zapobiegać chorobom z nim związanym, ale ma także udział w zwalczaniu cukrzycy typu 2 oraz otyłości. Czarny czosnek ma działanie:
- antyoksydacyjne
- przeciwnowotworowe (chroni zwłaszcza przed rakiem wątroby, jelita grubego, piersi)
- obniżające ciśnienie
- zmniejszające poziom cholesterolu we krwi
- obniżające ryzyko cukrzycy typu 2
- przeciwalergiczne
- wspomagające redukcję masy ciała
- podnoszące odporność
- antybakteryjne
- antyseptyczne.
Jedzenie czarnego fermentowanego czosnku może być więc korzystniejsze nawet niż białego. Jego niewątpliwą zaletą jest też brak przykrego (dla niektórych) zapachu i smaku.
Jak jeść czarny czosnek?
Czarny czosnek najlepiej jeść na surowo lub jako dodatek do potraw. Dziennie można zjeść nawet do 3 ząbków – produkt ten nie ma działań niepożądanych, więc mogą go spożywać nawet kilkuletnie dzieci i seniorzy. Jeśli jednak masz wątpliwości, zapytaj swojego lekarza.
Czarny czosnek można rozsmarować na kanapce (jest miękki) lub dodać do różnych dań. Dobrze łączy się zarówno z warzywami, np. bakłażanem, pomidorami oraz strączkami, jak i mięsem, rybami czy serami, a także makaronem. Łącząc go potrawami, które wymagają gotowania, lepiej najpierw je ugotować, a dopiero na koniec dodać czarny czosnek.
Gdzie kupić czarny czosnek?
Choć fermentacja czosnku jest możliwa w domu, to jest to bardzo pracochłonne. Czarny czosnek najłatwiej kupić przez internet: w formie pasty, proszku lub w ząbkach (albo w całej główce). Można go też znaleźć w tzw. sklepach ze zdrową żywnością.
Źródła: Sciencedirect.com / Ekologia.pl / Tododisca.com
Oceń artykuł