Zamknij

Odchudzanie dzięki probiotykom. Są bakterie, które zmniejszają apetyt

02.11.2022 11:18

Francuscy badacze udowodnili, że doustne przyjmowanie pewnego typu bakterii jelitowych może zmniejszać apetyt, co pomaga w utracie wagi osobom otyłym. Efekty widać już po trzech miesiącach. To wielka nadzieja chorych i lekarzy.

Bakterie jelitowe walczą z otyłością
fot. Shutterstock

Doustne przyjmowanie bakterii bytującej w jelitach Hafnia alvei przez 3 miesiące poprawiło skuteczność odchudzania w grupie otyłych osób – ogłoszono podczas odbywającej się w Paryżu konferencji „Concentrating on Microbiota”. Już wcześniejsze badania przeprowadzone przez zespól Pierre'a Déchelotte'a z Rouen College Hospital we Francji sugerowały, że podawanie tej bakterii pomaga myszom z nadwagą ograniczyć masę ciała. Teraz odkryto, że takie działanie występuje również u ludzi.

Bakterie jelitowe walczą z otyłością

Bakterie Hafnia alvei wytwarzają cząsteczkę zwaną ClpB, która naśladuje hormon alfa-MSH o działaniu zmniejszającym apetyt. To mechanizm odpowiedzialny za skuteczność tego drobnoustroju w walce z nadmierną masą ciała.

W badaniu wzięło udział 212 osób ze wskaźnikiem masy ciała BMI świadczącym o otyłości. Wskazano im metody zmniejszenia spożycia kalorii o jedną piątą przez okres trzech miesięcy oraz odpowiednie ćwiczenia fizyczne. W tym czasie około połowa uczestników badania brała dodatkowo kapsułkę zawierającą H. alvei dwa razy dziennie. Pozostali przyjmowali placebo (także dwa razy dziennie). Osoby w każdej grupie miały podobny wiek i wagę początkową.

Wśród osób, które przyjmowały probiotyk, 55 proc. straciło co najmniej 3 proc. swojej masy ciała, w grupie przyjmującej placebo stało się tak zaledwie u 41 proc. uczestników.

Mniejsza waga to mniejsze ryzyko cukrzycy i chorób serca

Warto pamiętać, że już 3-procentowa utrata masy ciała u osób otyłych zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 i problemów z sercem. Tymczasem naukowcy odkryli, że w grupie przyjmującej probiotyk znacznie obniżyły się poziomy cukru we krwi w porównaniu z grupą biorącą placebo. To zmniejszyło ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Comiesięczne ankiety po zakończeniu badania wykazały ponadto, że osoby, które przyjmowały probiotyk, miały mniejszy apetyt po dwóch i trzech miesiącach od eksperymentu – w przeciwieństwie do tych, którym podawano placebo.

Chociaż nie są znane różnice w spożywaniu posiłków pomiędzy grupami, osoby przyjmujące probiotyk mogły jeść znacznie mniej ze względu na wywołane przez H. alvei uczucie pełności. Naukowcy nie mogą również wykluczyć wpływu bakterii na metabolizm tłuszczów.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.
loader

Źródło: PAP/Paweł Wernicki