Zamknij

Ból gardła: z tych produktów zrezygnuj, gdy przechodzisz infekcję

05.12.2022
Aktualizacja: 05.12.2022 10:02

Trwa sezon infekcji jesiennych. Wielu z nas zmaga się z różnymi objawami, jak bóle głowy, zmęczenie czy ból gardła. W czasie choroby warto unikać nawyków, które mogą nasilić nieprzyjemne dolegliwości. Jakie produkty lepiej ograniczyć?

Czego nie jeść podczas infekcji gardła? 6 najgorszych produktów
fot. Shutterstock
  1. Chrupiące przekąski
  2. Pikantne potrawy
  3. Cytrusy
  4. Kwaśne produkty
  5. Twarde warzywa i owoce
  6. Smażone potrawy

Gdy boli nas gardło samo oddychanie czy połykanie płynów bywa bolesne, nie mówiąc o jedzeniu. Aby wspomóc zdrowienie organizmu, warto wybierać posiłki, które nie nie będą działały podrażniająco. Podczas infekcji dróg oddechowych warto wybierać ciepłe (ale nie gorące zupy), musy, produkty mleczne, przeciery i papki. Czego nie jeść, by nie zaostrzyć nieprzyjemnych objawów? Jak podaje serwis eatthis.com,  oto 6 najgorszych produktów, z których lepiej zrezygnować, gdy chorujemy:

Chrupiące przekąski

Pokarmy, które mają ostrą strukturę czy postrzępione krawędzie (czipsy, paluszki, precelki) i są trudne do przełknięcia, dodatkowo podrażniają gardło. Jeżeli koniecznie mamy ochotę na coś słonego w trakcie infekcji, wybierzmy np. krakersy zanurzone w ulubionym sosie czy miękkie chrupki.

Pikantne potrawy

Pikantne, ostre przyprawy, takie jak chilli czy curry podrażniają stan zapalny gardła. Na czas choroby lepiej zrezygnować z ulubionych dań tego typu, starajmy się również nie dodawać mocnych przypraw do codziennych posiłków.

Cytrusy

Cytryny czy pomarańcze zawierają witaminę C, która wspomaga leczenie,  jednak ich kwaskowatość może nasilać drapanie i łaskotanie w gardle. Na czas choroby lepiej zrezygnować z picia soków czy koktajli z dodatkiem cytrusów. Aby złagodzić ból gardła za pomocą cytryny, najlepiej wycisnąć ją do herbaty czy nawet zwykłej ciepłej wody z miodem.

Kwaśne produkty

Podobnie jak owoce cytrusowe, kwaśne pokarmy, takie jak sos pomidorowy, kiszonki, pomidory, mogą podrażniać gardło. Unikaj ich w czasie infekcji.

Twarde warzywa i owoce

Chociaż marchewka, jabłko czy seler są bardzo zdrowe, ich ostre krawędzie mogą podrażniać ściany gardła. Podczas leczenia najlepsze będą ugotowane warzywa w postaci puree.

Smażone potrawy

Gdy chorujemy, smażony kurczak czy frytki nie są najlepszym wyborem. Oprócz tego, że zaostrzają objawy choroby, mogą powodować również zgagę, która podczas infekcji jest bardzo uporczywa.