Oceń
Gdy boli nas gardło samo oddychanie czy połykanie płynów bywa bolesne, nie mówiąc o jedzeniu. Aby wspomóc zdrowienie organizmu, warto wybierać posiłki, które nie nie będą działały podrażniająco. Podczas infekcji dróg oddechowych warto wybierać ciepłe (ale nie gorące zupy), musy, produkty mleczne, przeciery i papki. Czego nie jeść, by nie zaostrzyć nieprzyjemnych objawów? Jak podaje serwis eatthis.com, oto 6 najgorszych produktów, z których lepiej zrezygnować, gdy chorujemy:
Chrupiące przekąski
Pokarmy, które mają ostrą strukturę czy postrzępione krawędzie (czipsy, paluszki, precelki) i są trudne do przełknięcia, dodatkowo podrażniają gardło. Jeżeli koniecznie mamy ochotę na coś słonego w trakcie infekcji, wybierzmy np. krakersy zanurzone w ulubionym sosie czy miękkie chrupki.
Pikantne potrawy
Pikantne, ostre przyprawy, takie jak chilli czy curry podrażniają stan zapalny gardła. Na czas choroby lepiej zrezygnować z ulubionych dań tego typu, starajmy się również nie dodawać mocnych przypraw do codziennych posiłków.
Cytrusy
Cytryny czy pomarańcze zawierają witaminę C, która wspomaga leczenie, jednak ich kwaskowatość może nasilać drapanie i łaskotanie w gardle. Na czas choroby lepiej zrezygnować z picia soków czy koktajli z dodatkiem cytrusów. Aby złagodzić ból gardła za pomocą cytryny, najlepiej wycisnąć ją do herbaty czy nawet zwykłej ciepłej wody z miodem.
Kwaśne produkty
Podobnie jak owoce cytrusowe, kwaśne pokarmy, takie jak sos pomidorowy, kiszonki, pomidory, mogą podrażniać gardło. Unikaj ich w czasie infekcji.
Twarde warzywa i owoce
Chociaż marchewka, jabłko czy seler są bardzo zdrowe, ich ostre krawędzie mogą podrażniać ściany gardła. Podczas leczenia najlepsze będą ugotowane warzywa w postaci puree.
Smażone potrawy
Gdy chorujemy, smażony kurczak czy frytki nie są najlepszym wyborem. Oprócz tego, że zaostrzają objawy choroby, mogą powodować również zgagę, która podczas infekcji jest bardzo uporczywa.
Oceń artykuł