Oceń
Kwas foliowy
Kwas foliowy (inaczej witamina B9) jest niezwykle ważny dla rozwoju mózgu i rdzenia kręgowego u płodów. To dlatego kobiety powinny suplementować tę witaminę w czasie ciąży (najlepiej byłoby, gdyby zaczęły ją przyjmować jeszcze przed zajściem w ciążę). Jednak kwas foliowy ma również ogromne znaczenie w prawidłowej pracy mózgu i nerwów u osób dorosłych. Niedobór tej witaminy może się wiązać z wyższym ryzykiem chorób neurodegeneracyjnych, przyspiesza starzenie się mózgu i jego kurczenie. Naukowcy z Uniwersytetu w Oxfordzie (Wielka Brytania) odkryli, że podawanie dużych dawek kwasu foliowego (oraz B6 i B12) osobom starszym z upośledzeniem funkcji poznawczych spowalnia kurczenie się mózgu niemal o połowę, oddalając w czasie rozwój demencji.
Warto podkreślić, że kwas foliowy nie leczy choroby Alzheimera czy Parkinsona, ale jego niedobór wyraźnie zwiększa, a właściwie przyspiesza rozwój tych chorób.
Bogatym źródłem kwasu foliowego są: szpinak, kapusta chińska, brokuły, drób oraz ryby. Dieta zawierająca duże ilości warzyw i świeżego mięsa zaspakaja dziennie zapotrzebowanie na tę witaminę.
Magnez
Magnez bierze udział w ponad 300 reakcjach enzymatycznych. Niedobór tego składnika mineralnego może powodować osłabienie mięśni, zakłócać pracę serca i układu krążenia, wywoływać skurcze, drgawki, a nawet prowadzić do omdleń. Są również dowody naukowe wskazujące, że niedobór magnezu może zwiększać ryzyko choroby Alzheimera, Parkinsona, stwardnienia rozsianego. Do niedoboru tej witaminy w organizmie mogą przyczyniać się: nieodpowiednia dieta oparta na wysokoprzetworzonych produkatach, uboga w warzywa. Poza tym ten minerał może być "wypłukiwany" z organizmu przez słodkie gazowane napoje (dzieje się tak z powodu kwasu ortofosforowego dodawanego do nich), nadmierną ilość kawy, a także przez alkohol.
Dobrym źródłem magnezu w diecie mogą być: szpinak, botwina, buraki, szparagi, sezam, nasiona słonecznika, krewetki.
Lit
Lit jest mikropierwiastkiem, który pomaga utrzymać mózg w dobrym zdrowiu, wspomaga regenerację komórek mózgowych, działa jak składnik odżywczy spowalniający starzenie się mózgu. Lit stymuluje również uwalnianie białek chroniących komórki mózgowe przed uszkodzeniem, zwiększających ich przeżywalność, wzmagających wzrost i naprawę neuronów. W jednym z badań wykazano, że po czterech tygodniach suplementacji litem zwiększyła się istota szara u pacjentów z chorobą afektywną dwubiegunową (potwierdziły to badania trójwymiarowym rezonansem magnetycznym). Wykazano również, że lit blokuje negatywne działanie neurotoksyn.
Źródłem litu w pożywieniu są m.in. jajka, nabiał, pełne ziarna i warzywa (ziemniaki, pomidory, buraki), jabłka.
Cynk
Niedobór cynku przyczynia się do obniżenia funkcji poznawczych. Cynk chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, ma silne działanie przeciwzapalne, bierze udział w wykorzystaniu węglowodanów jako źródła energii, a także przemianie białek i tłuszczów. Odgrywa również istotną rolę w podziale komórek oraz prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego – są badania, które dowodzą, że zbyt mała ilość cynku może być jednym z czynników prowadzących do rozwoju choroby Alzheimera.
Źródłem cynku są skorupiaki, ryby, mięso, mleko, pełne ziarna, warzywa liściaste.
Witamina C
Najwięcej witaminy C znajdują się w mózgu i tkankach neuroendokrynnych (nadnercza). Witamina C ma działanie przeciwutleniające, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia. Zapasy witaminy C wyczerpują się przez nadmierny stres oksydacyjny, uszkodzenia oraz infekcje, a więc czynniki związane z neurodegeneracją. W kilku badaniach wykazano, że niedobór witaminy C osłabia funkcje poznawcze i może zwiększać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
Źródłem witaminy C są aronia, acerola, natka pietruszki, ciemnozielone warzywa liściaste, brokuły, kalafior, papryka, pomidory, cytrusy, mango i papaja.
Witamina B12
Wykazano, że istnieje związek pomiędzy niedoborem witaminy B12 a upośledzeniem pamięci. Brak tej witaminy przyczynia się do deficytów poznawczych u osób starszych (zwłaszcza w pamięci krótkotrwałej). Wykazano, że leczenie witaminą B12 w ciągu miesiąca przywracało pamięć u trzech czwartych pacjentów.
Bogatym źródłem witaminy B12 są: mięso, ryby, drób, jajka, nabiał. Warzywa, owoce i zboża nie dostarczają tej ważnej witaminy.
Źródło: "Jak pokonać Alzheimera, Parkinsona, SM i inne choroby neurodegeneracyjne. Zapobieganie, leczenie, cofanie skutków", dr Bruce Fife, Białystok 2013
Oceń artykuł