Oceń
Już wcześniej potwierdzano w badaniach, że jedzenie mlecznych produktów fermentowanych, takich jak jogurt czy kefir, ma pozytywny wpływ na zdrowie serca. Teraz okazuje się też, że korzystniej jest jeść produkty pełnotłuste niż o obniżonej zawartości tłuszczu. W najnowszym badaniu wzięło udział ponad 4 tysięcy 60-latków ze Szwecji, kraju o wysokim spożyciu nabiału. Opublikowało je czasopismo „PLOS Medicine”.
Badania nad tłuszczem mlecznym trwały 16 lat
Międzynarodowy zespół naukowców badał spożycie tłuszczu mlecznego przez 4150 Szwedów w wieku 60 lat. Badacze mierzyli we krwi uczestników poziom specyficznego kwasu tłuszczowego, który występuje głównie w nabiale. Następnie średnio przez 16 lat obserwowali, ile z tych osób miało ataki serca, udary lub cierpiało na inne poważne schorzenia związane z układem krążenia, a także ile z nich zmarło.
Po uwzględnieniu znanych czynników ryzyka chorób układu krążenia, w tym wieku, dochodów, stylu życia, nawyków żywieniowych i innych chorób, naukowcy odkryli, że osoby z wysokim poziomem we krwi specyficznego kwasu tłuszczowego – wskazującym na wysokie spożycie tłuszczów mlecznych – miały najniższe ryzyko chorób układu krążenia. Nie miały także zwiększonego ryzyka śmierci z innych przyczyn.
Szwedzkie ustalenia potwierdziła również analiza 17 innych badań, które łącznie objęły prawie 43 tysiące osób z USA, Danii i Wielkiej Brytanii.
– Nasze badanie dowodzi, że tłuszcz mleczny jako taki nie jest szkodliwy – powiedział Matti Marklund, starszy badacz w George Institute for Global Health w Sydney i współautor pracy. – Stwierdziliśmy, że osoby z najwyższym poziomem badanego kwasu tłuszczowego we krwi miały najniższe ryzyko choroby sercowo-naczyniowej (CVD). Te związki są bardzo interesujące, ale potrzebujemy dalszych badań, aby lepiej zrozumieć pełny wpływ tłuszczów mlecznych i produktów mlecznych na zdrowie – dodał naukowiec.
Produkty mleczne są bogate w składniki odżywcze
Już wcześniejsze badania dowodziły, że spożywanie niektórych produktów mlecznych, zwłaszcza produktów fermentowanych, niesie korzyści dla serca.
– Coraz więcej badań dowodzi, że wpływ zdrowotny produktów mlecznych może bardziej zależeć od ich rodzaju, czy jest to ser, jogurt, mleko czy masło. a nie od zawartości w nich tłuszczu. To podważa twierdzenie, że unikanie tłuszczu mlecznego jest korzystne dla układu sercowo-naczyniowego – skomentowała wyniki badania główna jego autorka Kathy Trieu z George Institute. I dodała, że wyniki badania sugerują, że zmniejszenie ilości tłuszczu mlecznego lub całkowite unikanie nabiału może nie być najlepsze dla zdrowia serca.
– Należy pamiętać, że chociaż produkty mleczne mogą być bogate w tłuszcze nasycone, to obfitują one również w wiele innych składników odżywczych i mogą być częścią zdrowej diety. Nie można również zapominać o tym, że tłuszcze nienasycone, jakie znajdują się w owocach morza, orzechach czy nietropikalnych olejach roślinnych, mogą mieć większe korzyści dla zdrowia niż tłuszcze mleczne – wyjaśniła Trieu.
Źródło: Cnn.com
Oceń artykuł