Zamknij

Jak dostosować menu wigilijne do potrzeb osób z Hashimoto? Radzi dietetyk

23.12.2021
Aktualizacja: 23.12.2021 16:45

Osoby z chorobą Hashimoto muszą stosować specjalną dietę, również podczas świat. O czym powinny szczególnie pamiętać? Co jeść, a czego nie? Radzi Zuzanna Wieła, dietetyk kliniczny z Be Diet Catering.

Wigilia dla osób z chorobą Hashimoto
fot. Shutterstock

Święta tuż, tuż, w domach czuć zapach świątecznych potraw, a pod choinką pojawiają się prezenty. Dla większości z nas Wigilia Bożego Narodzenia to okres magiczny, na który czekamy z utęsknieniem przez cały rok. Jednak dla osób, które zmagają się z chorobą Hashimoto, to również dni pełne wyrzeczeń i jedzeniowych grzeszków, których konsekwencji się obawiają. Nie trzeba jednak rezygnować całkowicie z tradycyjnych smaków – wystarczy zastosować kilka wskazówek. Jakich?

Mąka bezglutenowa zamiast mąki białej

Jednym z największych wyzwań żywieniowych dla osób z Hashimoto jest wyeliminowanie z jadłospisu produktów na bazie białej mąki. Jednak nie oznacza to, że musimy zrezygnować z ulubionych dań w postaci uszek z mięsem, pierogów czy pasztecików. Możemy wykorzystać do ich przygotowania na przykład mąkę ryżową, owsianą bezglutenową lub gryczaną. Mówimy tutaj oczywiście o osobach, które nie tolerują glutenu, ponieważ nie ma naukowych rekomendacji, które wskazują na to, aby każda osoba z Hashimoto musiała stosować dietę bezglutenową. Jeśli nie stosujesz diety bezglutenowej, możesz śmiało zamienić mąkę pszenną na orkiszową lub pełnoziarnistą, w ten sposób dostarczysz więcej wartości odżywczych swojemu organizmowi.

Nie smaż ryby w głębokim tłuszczu

W diecie osób z Hashimoto niezmiernie ważną rolę odgrywają ryby, które są źródłem pełnowartościowego białka, składników mineralnych i kwasów omega-3. Wspomagają one prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a w szczególności układu hormonalnego. Nie wszystkie jednak są w pełni zdrowe. Wiele zależy od sposobu ich przygotowania, oraz stosowanych dodatków. Przygotowując świąteczną rybę, np. po grecku, pamiętajmy o możliwych sposobach obróbki termicznej. Zamiast smażyć rybę w głębokim tłuszczu, wybierz zdrowszą wersję z piekarnika, na parze lub w wersji duszonej. Warto łączyć też rybę z warzywami oraz unikać wysokokalorycznych panierek.

Unikaj gęstych, tłustych sosów

Szczególną uwagę trzeba zwrócić także na sosy i inne dodatki do potraw. Staraj się unikać gęstych, tłustych sosów, czy większych ilości majonezu. Są to produkty wysokoprzetworzone, obfitujące w niezdrowe, nasycone kwasy tłuszczowe, a także zawierające duże ilości soli i cukru. Większość dań wykorzystujących w swoim składzie majonez, możemy z powodzeniem zastąpić jogurtem naturalnym. Jogurt dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami i wzbogaca nasz posiłek o cenne źródło białka oraz zawiera żywe kultury bakterii wspomagające pracę jelit. Jeśli wykluczasz ze swojej diety produkty mleczne, masz nietolerancję laktozy lub alergię na białka mleka krowiego, skorzystaj z alternatyw roślinnych.

Piecz ciasta, nie kupuj

Cukiernicze słodycze i ciasta również stanowią źródło dużej ilości cukru, tłuszczy oraz często są przygotowywane na bazie białej mąki. Dlatego zaleca się zastąpić je domowymi wyrobami lub kupnymi, ale o sprawdzonym składzie. Przygotowując świąteczne słodkości samodzielnie możemy zdecydować się na ich zdrowsze wersje, np. brownie z cukinii lub czerwonej fasoli, ciasto czekoladowe z dodatkiem naturalnego kakao albo inne smakołyki z dodatkiem ksylitolu lub erytrolu zamiast cukru. Całość dobrze jest uzupełnić o świeże owoce, orzechy, czy sezam. Takie ciasta stanowią cenne źródło witamin i składników mineralnych, a także smakują równie dobrze, co ich mniej zdrowe odpowiedniki.

Czytaj etykiety gotowych produktów

Jeśli jednak nie masz czasu na samodzielne przygotowanie takich potraw, warto zwrócić uwagę na skład zamawianych dań. Na rynku coraz częściej spotykane są oferty tradycyjnych świątecznych dań, ale w zdrowszym wydaniu – niekiedy przygotowywane we współpracy z dietetykami klinicznymi.

5 ważnych zasad dla osób z Hashimoto

  1. Zachowaj balans. Pozwól sobie na przyjemność związaną ze smakowaniem potraw, które zazwyczaj jemy raz w roku, ale pamiętaj o tym co ci służy, a co może spowodować twoje złe samopoczucie.
  2. Nie rezygnuj z regularnych posiłków i pamiętaj o pełnowartościowym śniadaniu. Całodzienny post, a później zjedzenie obfitej kolacji obciąża układ pokarmowy, powodując problemy gastryczne i zmiany w odczuwanym nastroju. Zasada mniejszych porcji, rozłożonych w ciągu całego dnia, sprawdzi się w tym przypadku najlepiej. Jeśli na co dzień spożywasz 5 posiłków dziennie, nie rezygnuj z tego nawyku w święta.
  3. Nie zapominaj o nawadnianiu się – regularnie pij wodę. W szale świątecznych przygotowań często się o tym zapomina, dlatego warto wyznaczyć sobie limit dzienny lub ustawić cykliczne przypomnienia na telefonie. Pamiętaj, aby wypijać co najmniej 1,5 litra wody w ciągu dnia.
  4. Równoważ posiłki świeżymi warzywami i owocami – dzięki temu wzbogacisz swój posiłek o błonnik, witaminy i składniki mineralne.
  5. Jedz powoli. Możesz spróbować wszystkiego, ale staraj się pamiętać o małych porcjach i delektowaniu się potrawami. Spożywajmy je w spokoju i bez zbędnego łakomstwa. Lepiej odczekać chwilę, przed nałożeniem dodatkowej porcji, niż dopuścić się do uczucia przejedzenia.

Stosując się do powyższych porad, bazujących w głównej mierze na wykorzystaniu zdrowszych zamienników tradycyjnych potraw oraz zasady złotego środka, pozwól sobie na bożonarodzeniową przyjemność suto zastawionego stołu wigilijnego, a jednocześnie unikniesz przykrych konsekwencji świątecznego przejedzenia, co pozwoli Ci w pełni cieszyć się magią zdrowych świąt w gronie najbliższych osób.