Oceń
Poszukiwanie leków na COVID-19, jest, oczywiście, niezwykle ważne, ale to niejedyny sposób, by wspomóc organizm w walce z koronawirusem. Wiadomo przecież, że codzienna dieta i związane z nią odżywienie organizmu może w dużym stopniu wpływać na podatność na infekcje i przebieg różnych chorób. Naukowcy szukają więc odpowiedzi na pytania, czy obecność w diecie określonych składników może wpływać na podatność na zachorowanie na COVID-19, przebieg tej choroby i szybkość zdrowienia. I są już pierwsze pozytywne doniesienia na ten temat – dotyczą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.
Mniej zgonów wśród osób z wysokim indeksem omega-3
Kwasy z rodziny omega-3 są znane ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie, w tym także na odporność organizmu człowieka. Najnowsze pilotażowe badania na ich temat opublikowane w piśmie „Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids” przynoszą naprawdę dobre informacje.
Autorzy pracy stwierdzili mniej przypadków zgonów w grupie pacjentów z COVID-19, u których stwierdzono wyższy współczynnik kwasów omega-3 (Omega-3 Index), wskazujący na większe stężenie kwasów EPA i DHA we krwi, w porównaniu z pacjentami o mniejszym współczynniku kwasów omega-3. Choć badania są wstępne i trzeba je potwierdzić w kolejnych eksperymentach, to uzyskane wyniki wskazują na ważny trend. Naukowcu uważają, że te pilotażowe badania budzą spore nadzieje związane ze spożyciem ryb i owoców morza lub suplementów olejów rybnych, jako źródeł kwasów omega-3 w profilaktyce i leczeniu COVID-19.
Jak działają kwasy omega-3 u zakażonych koronawirusem?
Choroba COVID-19 ma różne nasilenie – od łagodnego po bardzo silne – wszystko zależy od organizmu chorego. Za podstawowy mechanizm ciężkiej postaci COVID-19 odpowiada, jak twierdzą naukowcy, zbyt silna odpowiedź zapalna, nazywana „burzą cytokinową”. Jej wyciszenie przez układ odpornościowy chorego może złagodzić przebieg choroby i ułatwiać powrót do zdrowia.
Badania wykazały, że w efekcie działania kwasów omega-3 następowało zmniejszenie produkcji cytokin, wyciszenie burzy cytokinowej i ustępowanie ostrego stanu zapalnego. Pierwsze wyniki pilotażowych badań klinicznych wydają się obiecujące, choć wymagają potwierdzenia w kolejnych badaniach. Potwierdzają jednak to, co już wiemy: że kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie i mają korzystne działanie na zdrowie, powinny więc być obecne w diecie na co dzień.
Jakie są najlepsze źródła kwasów omega-3?
Najlepszym źródłem kwasów z rodziny omega-3, czyli DHA i EPA, w diecie są tłuste ryby morskie, ale też owoce morza i algi. Choć ryby same nie wytwarzają kwasów omega-3, to żywią się fitoplanktonem morskim, który jest bogaty w te kwasy. Ryby następnie magazynują je w swoich mięśniach i wątrobie. Najlepszymi źródłami kwasów omega-3 są następujące gatunki ryb:
- łosoś
- makrela
- sardynki
- pstrąg tęczowy
- śledź
- tuńczyk
- węgorz
- halibut
- morszczuk
- flądra
- węgorz
- sola
- dorsz
- mintaj
- karp
- sandacz
- okoń
Zgodnie z zaleceniami specjalistów od żywienia ryby i owoce morza należy spożywać co najmniej 1-2 razy w tygodniu. W diecie codziennie powinny się natomiast znaleźć oleje roślinne (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy), które także są dobrym źródłem kwasów omega-3.
Źródło: Ncez.pzh.gov.pl
Oceń artykuł