Oceń
Co jeść, by mieć zdrową wątrobę?
To, co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie i zdrowie naszych narządów wewnętrznych. Niektóre produkty wspomagają ich pracę i chronią przed uszkodzeniami. Dla zdrowia wątroby warto jeść lub pić:
- Kawę – chroni wątrobę przed stłuszczeniem, a także pomaga enzymom wątrobowym pozbyć się substancji rakotwórczych. Jedna szklanka kawy dziennie zmniejsza ryzyko przewlekłej choroby wątroby, a także raka wątroby (badanie z 2013 r. opisane w czasopiśmie Liver International, a także badanie 2014 r. opisane w czasopiśmie Journal of Clinical Gastroenterology).
- Płatki owsiane -– zawierają one bardzo dużo błonnika, a przez to poprawiają trawienie i oczyszczanie organizmu. Owies i płatki owsiane zawierają dużo związków zwanych beta-glukanami, które wspierają układ odpornościowy i zwalczają stany zapalne. Są szczególnie pomocne w walce z cukrzycą i otyłością. Niektóre badania wskazują, że chronią wątrobę przed stłuszczeniem.
- Zieloną herbatę – chroni wątrobę przed stłuszczeniem, bo pomaga zmniejszyć ogólną zawartość tłuszczu w organizmie. Przy czym, o wiele efektywniejsza jest sama herbata, a nie wyciągi z niej w kapsułkach.
- Czosnek – produkt ten stymuluje wątrobę i tym samym pobudza do efektywniejszej pracy. Badanie z 2016 r. wskazuje, że czosnek pomaga w redukcji masy ciała i zawartości tłuszczu u osób chorujących na niealkoholową stłuszczeniowąą chorobę wątroby (NAFLD).
- Owoce jagodowe – jagody, maliny, żurawina, borówki, zawierają przeciwutleniacze, zwane polifenolami, które pomagają chronić wątrobę przed uszkodzeniami.
- Winogrona – te owoce również są bogate w przeciwutleniacze, a więc pomagają w zwalczaniu stanu zapalnego i zapobiegają tym samym uszkodzeniom wątroby.
- Grejpfruty – te owoce zawierają przeciwutleniacze: naringinę i naringeninę. Związki te przeciwdziałają gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie i pomagają w spalaniu tłuszczu. Może to sprawić, że grejpfrut będzie pomocnym narzędziem w walce z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby (NAFLD).
- Opuncję figową – owoc i sok z opuncji figowej są bardzo korzystne dla wątroby. Związki zawarte w tym owocu chronią ten narząd i utrzymują go w dobrym zdrowiu.
- Tłuste ryby – są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są „dobrymi” tłuszczami. Zapobiegają one gromadzeniu się „złych” tłuszczów i pomagają utrzymać odpowiedni poziom enzymów w wątrobie.
- Orzechy – jedzenie orzechów może być kolejnym prostym sposobem na utrzymanie zdrowej wątroby i ochronę przed niealkoholowym stłuszczeniem wątroby (NAFLD). Orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i przeciwutleniacze. Związki te zmniejszają ryzyko chorób wątroby, redukują stan zapalny i zmniejszają stres oksydacyjny.
- Oliwę z oliwek – według badania opisanego na łamach „World Journal of Gastroenterology”, dodanie oliwy z oliwek do dań może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny i poprawić czynność wątroby. Wynika to z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju.
- Żywność roślinną w ogóle – jedzenie mięsa nie sprzyja zdrowiu wątroby, o wiele korzystniejsza dla niej jest dieta wegetariańska. Do produktów roślinnych dobrze działających na wątrobę zalicza się: awokado, banany, papayę, arbuzy, figi, buraki i sok z nich, brokuły, marchew, jęczmień i brązowy ryż.
Czego lepiej unikać dla dobra wątroby?
Niektóre produkty nie służą wątrobie. Należą do nich:
- tłuste potrawy, w tym smażone potrawy, fast foody i dania na wynos,
- produkty bogate w skrobię, w tym chleb, makarony, ciasta lub wypieki,
- produkty zawierające cukier, w tym ciasta, wypieki i cukierki,
- produkty mocno solone, w tym konserwy mięsne lub warzywne, wędliny, przetwory mięsne,
- alkohol.
Źródło: medicalnewstoday.com
Oceń artykuł