Oceń
Dieta przeciwgrzybicza to podstawa w leczeniu kandydozy, czyli grzybicy układu pokarmowego. Można ją stosować też wspomagająco w leczeniu grzybicy pochwy. Polega przede wszystkim na ograniczeniu węglowodanów w menu na rzecz warzyw i produktów białkowych. Taka dieta ma zapobiec powstawaniu drożdżaków z gatunku Candida albicans w organizmie. Co jeść, a czego unikać w diecie przeciwgrzybiczej?
Grzybica, inaczej zwana drożdżycą albo kandydozą, jest wywoływana przez chorobotwórcze grzyby. Jej przyczyną jest zazwyczaj Candida albicans - drożdżak, który często zagnieżdża się w przełyku, gardle (grzybica jamy ustnej), układzie rodnym czy jelitach. Nie stanowi zagrożenia, o ile organizm człowieka działa prawidłowo.
Dieta Candida - zasady. Co jeść w diecie przeciwgrzybiczej?
Sprzymierzeńcem rozrostu drożdżaków w organizmie są kuracje antybiotykowe, depresja, bezsenność, przewlekły stres, niewłaściwa dieta oparta na wysokoprzetworzonych produktach i cukrach prostych, zażywanie hormonów sterydowych, picie nieprzygotowanej wody, używanie wspólnych ręczników czy mydła. Objawów kandydozy nie sposób nie zauważyć. To na ogół wzdęcia, ból brzucha, biegunki i nieprzyjemny zapach z ust. Można próbować z nimi walczyć, stosując odpowiednią dietę.
Dieta przeciwgrzybicza polega przede wszystkim na wyeliminowaniu produktów zawierających cukry proste i złożone. W diecie przeciw Candidzie jemy 4-5 posiłków. Ważne, by były one spożywane w regularnych odstępach czasu. W diecie przeciwgrzybiczej warto zastosować zasady diety rozdzielnej, czyli nie łączyć na raz węglowodanów i białek. Można wspomagać też ziołami i preparatami roślinnymi wykazującymi działanie przeciwgrzybicze. Pamiętajmy, aby dużo pić, minimum 2 litry dziennie!
W diecie przeciwgrzybiczej powinny się znaleźć produkty wpływające korzystnie na układ odpornościowy:
- nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby, olej lniany, pestki dyni)
- selen (ryby, owoce morza, orzechy brazylijskie)
- żelazo (czerwone mięso, wątróbka, kasza gryczana)
- witaminę C (jabłka, kapusta, papryka)
- cynk (produkty pełnoziarniste, owoce morza)
Pierwszy etap diety na Candidę powinien być najbardziej restrykcyjny i trwać około 3-6 tygodni. Należy wtedy unikać wszelkich niedozwolonych produktów. Jeśli nieprzyjemne objawy ustąpią i samopoczucie się poprawi, można próbować z powrotem włączyć do diety wyeliminowane produkty, jednak jeśli nie brakuje nam ich w diecie, lepiej z nich zrezygnować.
Dieta przeciwgrzybicza - produkty
Produkty niedozwolone w diecie na Candidę:
- Słodycze;
- Cukier, miód, melasa;
- Biała mąka;
- Białe pieczywo;
- Makarony na mące pszennej;
- Naleśniki;
- Pierogi;
- Krakersy;
- Pizza;
- Dżemy;
- Budynie i kisiele;
- Płatki śniadaniowe;
- Wafle ryżowe;
- Biały ryż;
- Gotowana marchewka;
- Gotowane buraki;
- Rośliny strączkowe;
- Ocet;
- margaryny i oleje rafinowane;
- Marynowane warzywa, oliwki;
- Wędliny suszone naturalnie, salami;
- Konserwy mięsne i rybne;
- Produkty zawierające glutaminian sodu;
- Słodkie owoce: Banany i winogrona, gruszki, śliwki;
- Owoce suszone;
- Ziemniaki;
- Dania typu fast food;
- Dania instant;
- Sery pleśniowe;
- Jogurty owocowe;
- Serki homogenizowane;
- Puddingi;
- Gotowe sosy, ketchup;
- Kostki rosołowe;
- Alkohol, w tym piwo, wino;
- Gazowane napoje.
Produkty zalecane w diecie na Candidę:
- Produkty bogate w białko zwierzęce: mięso drobiowe i wołowe, ryby i jajka;
- Jogurty naturalne, maślanka, kefir, sery twarogowe;
- Olej lniany i oliwa z oliwek, olej kokosowy;
- Ryż brązowy, kasza gryczana, kasza jęczmienna;
- Warzywa: seler, kalafior, sałata, szpinak, cukinia, brokuły, ogórki, cebula, czosnek (ma silne właściwości przeciwgrzybicze, zalecany 2 razy dziennie przed posiłkiem), pietruszka, brukselka, kapusta (niekwaszona), szparagi, botwinka, surowa marchew, rzodkiewka, por, szczypiorek, kalarepa, soczewica, fasolka szparagowa;
- Owoce w małych ilościach: cytryna, grejpfruty, kwaśne jabłka, żurawina, brzoskwinia, jagody, maliny, wiśnie, morela, kiwi;
- mąka razowa, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane, pieczywo razowe na zakwasie, ryż dziki oraz brązowy, maca razowa, kasza jaglana, kasza gryczana oraz jęczmienna;
- Olej lniany i rzepakowy, oliwa z oliwek;
- Orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni i sezamu;
- Woda niegazowana, herbaty ziołowe, woda z cytryną, soki warzywne (co najmniej 2 litry dziennie);
- Świeże i suszone zioła.
Dieta przeciwgrzybicza - przykładowy jadłospis
- Śniadanie: omlet z jajek z warzywami i kiełkami, sałatka z pomidorów z czosnkiem i koperkiem
- II śniadanie: kromka pełnoziarnistego chleba, sałatka z wędzonym łososiem i warzywami
- Obiad: krem z brokułów z pestkami słonecznika, pieczona pierś z kurczaka, surówka z marchwi
- Kolacja: cukinia zapiekana z warzywami i mięsem z indyka
- Śniadanie: sałatka z brokułów z warzywami i łososiem
- II śniadanie: kromka chleba żytniego z pastą suszonymi pomidorami, kiełkami i ziarnami słonecznika, zakwas buraczany
- Obiad: kurczak ze szparagami, surówka z marchwi z kolendrą
- Kolacja: kotlety jaglano-jajeczne z siemieniem lnianym, surówka z kiszonych ogórków z cebulą i jabłkiem
Dieta przeciwgrzybicza - przepisy
Sałatka z brokułów z łososiem i warzywami
Potrzebne nam będą:
- ugotowane brokuły (ok. 150 g),
- plaster wędzonego łososia,
- 1 pomidor,
- pół świeżego ogórka,
- pół czerwonej papryki,
- natka pietruszki,
- 1 łyżka oleju lnianego,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Paprykę, ogórek i pomidor kroimy. Dodajemy ugotowane brokuły. Łososia kroimy w paski, dodajemy natkę. Składniki mieszamy i dodajemy olej, sok z cytryny i przyprawy. Tak przygotowaną sałatkę chłodzimy.
Pasta z suszonymi pomidorami i ziarnami słonecznika
Do przygotowania pasty potrzebujemy następujące składniki:
- 4 suszone pomidory,
- 150 g ziaren słonecznika,
- natka pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki wody,
- świeże kiełki,
- sól, pieprz.
Ziarna słonecznika moczymy w zimnej wodzie przez noc. Natkę siekamy. Mieszamy z czosnkiem i pomidorami, blendujemy. Następnie doprawiamy.
Bądź na bieżąco. Polub fanpage Zdrowie Radio ZET na Facebooku!
Oceń artykuł