Zamknij

Co może nasilać ból neuropatyczny? 6 produktów na liście

10.10.2022
Aktualizacja: 10.10.2022 13:25

Ból neuropatyczny odczuwa około 10 proc. populacji. Jest on przyczyną uszkodzenia nerwów obwodowych. Dowiedz się, po czym poznać ból neuropatyczny i co go może nasilać.

Ból neuropatyczny - przyczyny
fot. Shutterstock
  1. Ból neuropatyczny – co go charakteryzuje?
  2. Jakich produktów lepiej unikać w przypadku neuropatii obwodowej?

Ból neuropatyczny jest wynikiem uszkodzenia obwodowego układu nerwowego, czyli nerwów znajdujących się poza mózgiem i rdzeniem kręgowym. Dolegliwość ta prawie zawsze wiąże się z zaburzeniami czucia. Przyczyn uszkodzenia włókien nerwowych może być wiele. Najczęściej wymienia się cukrzycę – neuropatia jest częstym powikłaniem tej choroby, a jej objawami mogą być, np. niedoczulice lub przeczulice, a także parestezje czuciowe w obrębie stóp i dłoni. Na liście przyczyn neuropatii są również: nadmierne spożycie alkoholu, uraz mechaniczny lub zabieg chirurgiczny, zatrucie toksynami oraz metalami ciężkimi, niedobory niektórych witamin i minerałów, np. z grupy B, miażdżyca etc. Oczywiście ta lista mogłaby być znacznie dłuższa.

Szacuje się, że na ból neuropatyczny narzeka około 10 proc. populacji. 

Ból neuropatyczny – co go charakteryzuje?

Bólu neuropatycznego nie da się jednoznacznie opisać. Każda z doświadczających go osób opisuje go inaczej. Niektórzy jako parzący, przeszywający lub piekący, inni jako drętwienie, mrowienie, uczucie podobne do przepływu prądu, jeszcze inni jako uczucie gorąca lub zimna. Czasem pojawia się ból tępy, czasem odczuwany jako silny ucisk. Zwykle takiemu bólowi towarzyszy osłabienie kończyn. Ale nie tylko. Neuropatia obwodowa może również wpływać na funkcje organizmu, takie jak trawienie, oddawanie moczu czy krążenie.

W przypadku neuropatii może również pojawić się przeczulica skóry, np. ból może pojawiać się pod wpływem dotyku, podmuchów powietrza, kontaktu z ubraniem, ciepła lub zimna. Może też pojawić się nadmierna odpowiedź na bodziec bólowy

Taki ból może pojawić się samoistnie lub pod wpływem jakiego czynnika, np. ruchu, dotyku lub długotrwałego przebywania w tej samej pozycji. Dolegliwości związane z neuropatią najczęściej nasilają się w nocy, zaburzając sen lub wręcz powodując bezsenność. W przypadku neuropatii mogą pojawić się również inne objawy, a właściwie dolegliwości, np. obrzęki, zmiany skórne, wypadanie włosów, wzmożona potliwość, blade sine i zimne kończyny.

Zdarza się, że ból neuropatyczny może nasilać nieodpowiednia dieta lub stosowanie używek, takich jak alkohol. Dlatego konieczność zmiany diety jest stawiana na równi z koniecznością wprowadzenia leczenia farmakologicznego (zwłaszcza w przypadku neuropatii cukrzycowej czy toksycznej), czy fizjoterapii. 

Jakich produktów lepiej unikać w przypadku neuropatii obwodowej?

Podobnie jak wiele innych schorzeń, objawy neuropatii obwodowej mogą ulec pogorszeniu lub poprawie dzięki diecie. Dlatego tak ważne jest kontrolowanie tego, co i w jakich ilościach spożywamy. Poniżej 6 grup produktów, które mogą wyzwalać lub nasilać ból neuropatyczny.

  • Gluten – pacjenci z neuropatią powinni go unikać lub znacząco ograniczyć jego spożywanie, ponieważ może on zaburzać zdolność organizmu do wchłaniania niezbędnych składników odżywczych, co może prowadzić do niedoborów, np. witamin i minerałów. A te, jak pisaliśmy powyżej, mogą przyczyniać się do uszkodzenia nerwów obwodowych. Gluten można znaleźć w chlebie, makaronach, kluskach, ciastach, ciasteczkach, a nawet sosie sojowym. Starajmy się ograniczyć spożycie glutenu do minimum, a jeśli nie wyobrażamy sobie posiłku bez makaronu, wybierajmy ten bezglutenowy.
  • Tłuszcze trans – o ich szkodliwości napisano już bardzo wiele. Tego typu tłuszcze przyczyniają się do powstania stanów zapalnych w organizmie, zwiększają też ryzyko cukrzycy typu 2, która – jak wiemy – może przyczyniać się do neuropatii cukrzycowej. Unikajmy więc fast foodów i produktów zawierających tłuszcze trans. Zamiast nich stosujemy zdrowe tłuszcze roślinne (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, awokado), zawierają one kwasy tłuszczowe omega-3 chroniące serce, naczynia krwionośne oraz mózg.
  • Alkohol – picie alkoholu, zwłaszcza to nadmierne, może prowadzić do zniszczenia obwodowego układu nerwowego (neuropatia alkoholowa), a potem nasilać ból neuropatyczny. Z tego powodu zaleca się albo znaczne ograniczenie jego picia, albo całkowite odstawienie alkoholu, zwłaszcza gdy pojawią się nerwobóle, osłabienie mięśni, mrowienie, pieczenie czy skurcze mięśni.
  • Wysokoprzetworzone produkty – aby uniknąć neuropatii lub nasilenia jej objawów, zaleca się spożywanie produktów pełnoziarnistych i nisko przetworzonych. Żywność wysokoprzetworzona, zwykle mająca wysoki indeks glikemiczny, może prowadzić do otyłości, cukrzycy oraz niedoborów ważnych dla zdrowia składników odżywczych.
  • Słone potrawy i przekąski – są osoby, które kochają słone przekąski. Chipsy, chrupki, paluszki, krakersy... Niestety ich wadą jest sól, a właściwie zawarty w niej sód. Zbyt duża ilość tego pierwiastka w organizmie może powodować zwężenie naczyń krwionośnych, zmniejszając w ten sposób przepływ krwi i nasilając dolegliwości neuropatii obwodowej, np. mrowienie, pieczenie czy drętwienie kończyn. Jeśli więc chcesz uniknąć takich problemów, znacznie ogranicz lub w ogóle zrezygnuj z jedzenia słonych przekąsek, a także mięs, wędlin i potraw fast foodowych, bogatych w sód.
  • Cukiernadmiar cukru w diecie ma niekorzystny wpływ na organizm ludzki. To nie podlega żadnej dyskusji. Spożywanie pokarmów zawierających dużo cukru może podnieść poziom cukru we krwi i wywołać stan zapalny, który może uszkodzić nerwy i naczynia krwionośne. I nie chodzi tylko o cukier rafinowany, ale również o zawartą w owocach fruktozę.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: mp.pl/ dailyhealthpost.com/ instytutleczeniabolu.pl