Zamknij

Dwa zioła, które hamują rozwój raka. Masz je w kuchni!

14.01.2022
Aktualizacja: 14.01.2022 11:40
Zioła o działaniu antynowotworowym
fot. Shutterstock

Całkiem sporo produktów, które masz w kuchennych szafkach albo hodujesz w doniczce, znanych jest ze swoich prozdrowotnych, a nawet leczniczych właściwości. To nie tylko przyprawy, ale także zioła. Wśród nich są co najmniej dwa, które zawierają związki o działaniu przeciwnowotworowym.

Z działania znoszącego ból zęba dobrze znane są goździki, z kolei kurkuma przynosi ulgę m.in. przy problemach skórnych – pomaga na wysypki czy oparzenia. Tymczasem, jak udowodnili naukowcy z Purdue University, zioła, które można uprawiać nawet w doniczce, są w stanie pomóc nie tylko w łagodnych dolegliwościach. Tymianek i oregano zawierają bowiem związek, który może pomóc zatrzymać rozwój nowotworu. Zioła te mają również inne korzystne dla zdrowia działanie.

Związek, które hamuje rozwój raka

Według badania opublikowanego w piśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences”, zarówno oregano, jak i tymianek zawierają związek, który może hamować rozwój nowotworów. Związki, takie jak tymol, karwakrol i tymohydrochinon, które zawarte są w roślinach z rodziny Lamiaceae, mają działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Jednak to przede wszystkim tymohydrochinon, jak dowiedli naukowcy z Purdue University, ma właściwości przeciwnowotworowe.

Jest i gorsza wiadomość: samo wyodrębnienie związków z ziół to za mało. – Jeśli zrozumiemy, jak powstają te związki, otworzymy drogę do inżynierii roślin, co pozwoli hodować rośliny z wyższym poziomem tych związków lub na ich syntezę w mikroorganizmach. To dopiero pozwoli na ich medyczne zastosowanie – powiedziała Natalia Dudareva, biochemiczka z Purdue's College of Agriculture.

Naukowczyni uważa, że mamy teraz „ niesamowity czas dla nauki o roślinach”. – Mamy narzędzia, które są szybsze, tańsze i dokładniejsze niż wcześniej. To jest jak patrzenie do wnętrza komórki, wprost niewiarygodne – wyjaśnia Dudareva.

Tymohydrochinon daje nowe możliwości

We współpracy z naukowcami z Martin Luther University Halle-Wittenberg i Michigan State University udało się też rozbić tymohydrochinon na mniejsze cząstki. – Odkrycia te zmieniają wcześniejsze poglądy na temat biosyntezy związków, zwanych fenolowymi lub aromatycznymi monoterpenami – mówi Dudareva. Przebadanie ponad 80 000 genów tkanek roślinnych umożliwi naukowcom odkrycie tych, które potrzebne są do produkcji tymohydrochinonu. Niezwykle pomocna będzie metoda sekwencjonowania RNA.

Natomiast dr Pan Liao, główny autor badania zauważył, że „odkrycia te dostarczają nowych celów dla inżynierii związków w roślinach i innych organizmach. Nie chodzi tylko o to, by badać właściwości lecznicze roślin, ale też o to, by związki w nich zawarte móc wykorzystywać jako dodatki do żywności, kosmetyków czy innych produktów”.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: www.pnas.org