Mikstura z mniszka lekarskiego to "recepta" na odporność. Zobacz, jak to działa

01.05.2020
Aktualizacja: 01.05.2020 10:37
Syrop z mniszka leakrskiego: jak go przygotować?
fot. Shutterstock

Syrop z mniszka bardzo często stosowany jest w przypadku bólu gardła, a także kaszlu. Doskonale sprawdzi się również wtedy, gdy chcemy wzmocnić odporność. Można używać jako zamiennik miodu. Dowiedz się, w jaki sposób zrobić syrop z mniszka.

  • Syrop z mniszka lekarskiego to bomba witaminowa.
  • Do przygotowania syropu z mniszka lekarskiego potrzebujesz 1 litra kwiatów, 2 cytryn, 1 litra wody, 1 kg cukru.
  • Syrop z mniszka lekarskiego należy spożywać 2-3 łyżeczki dziennie. 

Syrop z mniszka lekarskiego: bogactwo witamin i minerałów

Maj to doskonały miesiąc na zbiory kwiatów mniszka lekarskiego. Warto poświęcić trochę czasu i wyposażyć domową apteczkę w ten cudownym domowy lek.  W naszym kraju mniszek lekarski uznawany jest za chwast, jednak można z niego wyczarować cudowne lekarstwo.

Niewiele osób wie, że jakie bogactwo witamin znajduje się w  syropie z mniszka lekarskiego. Można wymienić co najmniej 4.

  1. Zawiera witaminę  C, ale także A, D, a także z grupy B. Korzystnie wpływają one na układ nerwowy i usuwają toksyny z organizmu.
  2. Syrop z mniszka lekarskiego wspomaga działanie układu odpornościowego i pokarmowego.  Wszystko dzięki zawartości potasu, magnezu, żelaza, krzemu.
  3. Syrop z mniszka łagodzi infekcje układu moczowego.
  4. W syropie z mniszka znajdują się spore ilości asparaginy – to aminokwas, który pobudza pracę mózgu.

Syrop z mniszka lekarskiego: przepis

To naprawdę bardzo prosty przepis. Zacznij od zebrania świeżych kwiatów mniszka lekarskiego – z czystych terenów. Potrzebujesz same główki mlecza. Można nie odcinać zielonych części, dzięki czemu syrop będzie miał delikatną goryczkę.

Ilość składników na 1 porcję – czyli 2-3 słoiki i 300-500 kwiatów mniszka – możesz przyjąć, że w 1 litrowym garnku mieści się potrzebna ilość lekko ubitych kwiatów.

Do przygotowania syropu potrzebujesz: 1 litra kwiatów, 2 cytryn, 1 litra wody, 1 kg cukru. Wszystkie przebrane kwiaty włóż do garnka i zalej zimną wodą. Teraz gotuj na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie odstaw garnek w chłodne miejsce. Powinien stać tam dobę. Następnie odcedź wywar przez sito i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier. Następnie gotuj syrop na małym ogniu do momentu aż otrzymasz konsystencję podobną do miodu. Syrop możesz przelać do słoiczków. Pamiętaj, że termin ważności wynosi kilka miesięcy.

Syrop z mniszka lekarskiego: sposób spożywania

Syrop może być stosowany przez osoby dorosłe oraz dzieci.  Zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczek dziennie. Niektórzy dodają go do herbaty. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik miodu, którym posmarujemy kromkę chleba. Należy zaznaczyć, że syrop z mniszka lekarskiego nie jest polecany każdemu. Powinny na niego uważać osoby, które zmagają się z wrzodami żołądka lub z nadkwasotą. Dla osób z cukrzycą zalecane jest picie naparu z mniszka lekarskiego.