Syrop z kwiatów dzikiego bzu to "bomba" witaminowa. Poznaj 7 właściwości

04.05.2020
Aktualizacja: 05.05.2020 08:50
Sok z bzu: jak działa na orgznizm?
fot. Shutterstock

Dziki bez czarny (Sambucus nigra) jest rośliną pospolitą i jadalną, znaną też, jako bez lekarski. Maj to najlepszy miesiąc na zebranie kwiatów tej niezwykłej leczniczej rośliny, zawierającej wiele cennych witamin i mikroelementów. Dowiedz się, jak przyrządzać i przetwarzać syrop z dzikiego bzu, by czerpać z niego wszystkie właściwości zdrowotne.

Kwiaty dzikiego bzu: właściwości

Odpowiednio przygotowany syrop z kwiatów dzikiego bzu daje wiele korzyści  zdrowotnych organizmowi. Poznaj co najmniej 7 powodów, dla których warto po niego sięgnąć.

  1. Kwiaty czarnego bzu są źródłem cennych witamin (m.in. witaminy A, C, B1, B2, B3, B6), a także minerałów (m.in. potasu, wapnia, sodu, magnezu, cynku, fosforu).
  2. Bez zawiera kwercetynę, która obniża poziom glukozy we krwi, co pomaga w profilaktyce cukrzycy.
  3. Bez dzięki dużej zawartości flawonoidów ma silne działanie antyoksydacyjne, hamując dzięki temu rozwój nowotworów oraz starzenie się naszego organizmu.
  4. Kwiaty bzu mają liczne olejki eteryczne, a w tym terpenoidy, działające przeciwgorączkowo oraz moczopędnie.
  5. Syrop z kwiatów dzikiego bzu pomaga w chorobach górnych dróg oddechowych - można go stosować w leczeniu kataru, kaszlu, zapalenia oskrzeli, przeziębienia, wzmacnia również system immunologiczny, zwiększając siły obronne organizmu.
  6. Syrop z kwiatów dzikiego bzu reguluje przemianę materii i regeneruje układ pokarmowy, a także pomaga w zaparciach.
  7. Syrop z dzikiego bzu ma orzeźwiający smak, dzięki temu świetnie komponuje się z herbatą lub lemoniadą.

Syrop z kwiatów dzikiego bzu: przepis

Zacznij od zerwania kwiatów z jednego kwiatostanu. Wybieraj tereny czyste, oddalone od ruchliwych, zanieczyszczonych ulic i zabudowań. Ścinaj je nożycami ogrodowymi lub ostrym nożem.

Na jeden syrop potrzebne jest ci około 300 gramów kwiatów, bez grubszych łodyg. Rozłóż je na jasnej powierzchni. Ręcznie oczyść z mszyc i zanieczyszczeń. Nie myj ich i uważaj na to, by kwiaty nie straciły cennego pyłku.

W garnku zagotuj półtora litra wody z kilogramem cukru. Dodaj kwiaty, trzy pokrojone w plasterki cytryny i dwa opakowania kwasu cytrynowego (50 gram). Następnie przejdź do schładzania i przykryj syrop szczelnie folią, następnie włóż na minimum dobę do lodówki.

Po tym czasie odcedź i wlej do wyparzonych wcześniej butelek. Możesz go pasteryzować lub przechowywać w lodówce.

Nie spożywaj dzikiego bzu na surowo. Jeśli nie jesteś pewien czy to odpowiednia roślina - zapytaj kogoś, kto będzie mógł to potwierdzić. W naszym kraju występuje 3 gatunki dzikiego bzu. Najbardziej powszechny jest dziki bez czarny, zwany również lekarskim lub aptecznym.

Pamiętaj o tym, że ani kwiatów, ani owoców czarnego bzu nie można spożywać w stanie surowym, zawierają bowiem toksyczną substancję, której jednak bardzo łatwo pozbyć się podczas obróbki termicznej.