Zamknij

5 ziół i przypraw, które zwalczają stany zapalne w organizmie

01.02.2021
Aktualizacja: 01.02.2021 13:55
Zioła w leczeniu stanów zapalnych
fot. Shutterstock

Zapalenie to sposób organizmu na zwalczanie infekcji i gojenie. Jakie zioła lub przyprawy mogą pomóc zwalczyć przewlekłe zapalenie występujące w organizmie?

  • Poznaj 5 ziół i przypraw, które mogą pomóc w walce z zapaleniem.
  • Zobacz jakie właściwości posiada imbir, który zawiera kilka aktywnych związków i zmniejsza markery stanu zapalnego w organizmie.
  • Dowiedz się więcej o czosnku, który jest bogaty w związki siarki. Zwiększa poziom korzystnych przeciwutleniaczy.

Stan zapalny organizmu może wymknąć się spod kontroli i trwać dłużej niż to konieczne. Nazywa się to przewlekłym zapaleniem, które mogą doprowadzić do wielu chorób, w tym cukrzycy lub raka. W takim wypadku ważne jest nie tylko leczenie farmakologiczne, ale także wprowadzenie zmian w nawykach żywieniowych. To, co jesz, w tym różne zioła i przyprawy, może wpływać na stan zapalny w twoim organizmie.

1. Imbir

Imbir to przyprawa o pieprznym, ale słodkim smaku. Występuje w trzech różnych formach: świeżej, sproszkowanej i suszonej.

Poza zastosowaniami kulinarnymi imbiru ludzie używali go od tysięcy lat w medycynie tradycyjnej do leczenia wielu dolegliwości. Były to m.in. przeziębienia, migreny, nudności, zapalenie stawów czy wysokie ciśnienie krwi.

Imbir zawiera ponad 100 aktywnych związków, między innymi gingerol, szogaol, zingiberene i zingeron, które są odpowiedzialne za jego działanie prozdrowotne.

Analiza 16 badań z udziałem 1010 uczestników wykazała, że przyjmowanie 1 000–3 000 mg imbiru dziennie przez 4–12 tygodni znacząco zmniejszyło markery zapalenia w porównaniu z placebo. Markery te obejmowały białko C-reaktywne (CRP) i czynnik martwicy nowotworu-alfa (TNF-α).

Inne badania dotyczyły skutków przyjmowania 500–1 000 mg imbiru dziennie u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów, chorobą zwyrodnieniową, obejmującą zapalenie stawów.

Badania wykazały, że imbir może zmniejszać markery stanu zapalnego, takie jak TNF-α i interleukina 1 beta (IL-1β), a także zmniejszać ból stawów i zwiększać ruchomość stawów.

2. Czosnek

Czosnek to popularna przyprawa o silnym zapachu i smaku. W medycynie tradycyjnej służyła do leczenia zapalenia stawów, kaszlu, zaparć, infekcji, bólu zębów.

Większość korzyści zdrowotnych czosnku pochodzi z jego związków siarki, takich jak allicyna, disiarczek diallilu i S-allilocysteina, które wydają się mieć właściwości przeciwzapalne.

Analiza 17 wysokiej jakości badań obejmujących ponad 830 uczestników i trwających od 4 do 48 tygodni wykazała, że osoby, które przyjmowały suplementy czosnku, doświadczyły znacznego obniżenia poziomu markera stanu zapalnego CRP.

Jednak ekstrakt z dojrzałego czosnku był bardziej skuteczny i zmniejszał poziom CRP i TNF-α we krwi.

Inne badania wykazały, że czosnek może pomóc podnieść poziom przeciwutleniaczy w organizmie, takich jak glutation (GSH) i dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), regulując jednocześnie markery sprzyjające stanom zapalnym, takie jak interleukina 10 (IL-10) i czynnik jądrowy-κB (NF-κB).

3. Kurkuma

Kurkuma - przyprawa popularna w kuchni indyjskiej, która jest doceniana w leczeniu od czasów starożytnych. Zawiera ponad 300 aktywnych związków. Głównym z nich jest przeciwutleniacz zwany kurkuminą, który ma silne właściwości przeciwzapalne.

Liczne badania wykazały, że kurkumina może blokować aktywację NF-κB, cząsteczki aktywującej geny sprzyjające stanom zapalnym. Jedno z badań obejmowało 1223 osoby, które przyjmowały 100–4 000 mg kurkuminy dziennie przez okres od 3 dni do 36 tygodni.

Przyjmowanie kurkuminy znacznie zmniejszyło markery stanu zapalnego w porównaniu z przyjmowaniem placebo. Markery obejmowały interleukinę 6 (IL-6), białko C-reaktywne o wysokiej czułości (hs-CRP) i aldehyd malonowy (MDA).

Badania przeprowadzone na osobach z chorobą zwyrodnieniową stawów wykazały, że przyjmowanie suplementów kurkuminy przynosi ulgę w bólu podobnym do tego, jakie stosują zwykłe niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) jak ibuprofen czy diklofenak.

Niestety kurkuma zawiera wagowo tylko 3% kurkuminy, a organizm nie wchłania jej dobrze. Najlepiej przyjmować kurkuminę z czarnym pieprzem, ponieważ zawiera on związek zwany piperyną, który może zwiększyć wchłanianie kurkuminy nawet o 2000%.

Jeśli szukasz kurkuminy, najlepiej kupuj suplementy kurkuminy, najlepiej takie, które zawierają również ekstrakt z czarnego pieprzu lub piperynę.

Wydaje się, że kurkumina, to najbardziej znany składnik aktywny kurkumy, zmniejszający stan zapalny i przynoszący ulgę osobom z chorobą zwyrodnieniową stawów.

4. Kardamon

Kardamon to przyprawa pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej. Ma złożony słodki, ostry smak.

Przyjmowanie suplementów kardamonu może zmniejszać markery stanu zapalnego, takie jak CRP, IL-6, TNF-α i MDA. Dodatkowo kardamon podnosi status przeciwutleniający o 90%. Te właściwości potwierdza 8-tygodniowe badanie, z udziałem 80 osób ze stanem przedcukrzycowym wykazało, że codzienne przyjmowanie 3 gramów kardamonu znacznie zmniejszyło markery stanu zapalnego, takie jak hs-CRP, IL-6 i MDA, w porównaniu z placebo.

Podobnie w 12-tygodniowym badaniu 87 osobom z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD) podano 3 gramy kardamonu dziennie lub placebo. Ci, którzy przyjmowali kardamon, mieli znacznie obniżone poziomy markerów zapalenia hs-CRP, TNF-α i IL-6. Przyjmowanie kardamonu zmniejszyło również stopień stłuszczenia wątroby.

Bogaty, złożony smak kardamonu sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do curry i gulaszu. Przyprawa jest również dostępna jako dodatek w postaci proszku lub kapsułek. Wydaje się, że kardamon zwiększa status antyoksydacyjny i zmniejsza wskaźniki stanu zapalnego w organizmie.

5. Czarny pieprz

Pieprz czarny jest znany jako król przypraw. W przeszłości ludzie używali czarnego pieprzu w leczeniu takich schorzeń, jak: astma, biegunka i wiele innych dolegliwości żołądkowych. To przede wszystkim główny składnik aktywny piperyna odgrywa kluczową rolę w zmniejszaniu stanu zapalnego w organizmie. Pomaga też w lepszym przyswajaniu kurkuminy.

U zwierząt z zapaleniem stawów piperyna pomogła zmniejszyć obrzęk stawów i markery zapalenia, takie jak IL-1β, TNF-α i prostaglandyna E 2 (PGE2). U omyszy z astmą i alergiami sezonowymi piperyna pomogła zmniejszyć zaczerwienienie, częstotliwość kichania, różne markery stanu zapalnego, takie jak IL-6 i IL-1β, a także przeciwciało immunoglobuliny E (IgE).

Badania probówkowe i badania na zwierzętach sugerują, że czarny pieprz i piperyna, jeden z jego aktywnych składników, mogą zmniejszać objawy zapalenia. Mimo to potrzeba więcej badań na ludziach, aby zbadać te skutki.

Źródło: healthline.com