Zamknij

Kiedy i jak zbierać pokrzywę do picia? Jak ją suszyć i parzyć?

29.04.2021
Aktualizacja: 30.04.2021 15:52
Kiedy zbierać pokrzywę do picia
fot. Shutterstock

Sezon na zbieranie młodej pokrzywy, która znana jest ze swoich leczniczych zastosowań, a także pozytywnego wpływu na odchudzanie, właśnie się zaczyna. Najlepiej zbierać młode świeże liście, bo takie mają najwięcej wartości odżywczych i leczniczych.

  1. Kiedy zbierać pokrzywę?
  2. Jak zbierać młodą pokrzywę?
  3. W jaki sposób suszyć liście pokrzywy?
  4. Jak parzyć świeżą pokrzywę?
  5. Do czego jeszcze można wykorzystać pokrzywę?

Choć uważana za pospolity chwast, pokrzywa to bardzo cenna dla zdrowia roślina. Nie doceniamy jej, a szkoda, bo dzięki składnikom, które zawiera, działa wzmacniająco na organizm, oczyszcza go z toksyn i pomaga w leczeniu anemii. Ma też dobroczynne działanie dla urody – wzmacnia włosy, paznokcie, poprawia wygląd skóry. Napar z liści pokrzywy działa też bakteriobójczo.

Kiedy zbierać pokrzywę?

Pokrzywę do picia najlepiej zrywać w kwietniu i maju, bo wtedy jest nie tylko delikatna, ale też najbardziej wartościowa. Sezon na zbieranie pokrzywy kończy się właściwie w momencie, gdy pokrzywa zakwita. Do zbierania należy wybierać czyste miejsca, gdzie jest najmniej zanieczyszczeń pochodzących z dróg (metale ciężkie) oraz pól uprawnych (chemiczne środki ochrony roślin).

Jak zbierać młodą pokrzywę?

Do zbierania nadają się świeże młode pędy rośliny – należy zbierać tylko 4 górne części liści pokrzywy. Najlepiej ucinać pędy ostrymi nożyczkami i gromadzić je w wiklinowym koszyku – nigdy w foliowej torbie. Warto też przed zbiorem nałożyć na ręce ogrodowe rękawiczki, bo nawet młoda pokrzywa może spowodować poparzenia (są niegroźne, ale nieprzyjemne).

W jaki sposób suszyć liście pokrzywy?

Zebrane pędy pokrzywy należy opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Potem najlepiej ułożyć je na ręczniku papierowym i umieścić w suchym przewiewnym miejscu. Dobrze zasuszona pokrzywa powinna mieć wciąż zielony kolor. Taki pokrzywowy susz można przechowywać w blaszanej puszce, która ochroni liście przed zawilgoceniem.

Jak parzyć świeżą pokrzywę?

Zaparzenie pokrzywowego oczyszczającego naparu do picia to rzecz najprostsza na świecie.

  1. W kubku umieść 1-2 łyżki suszonych liści pokrzywy.
  2. Zalej pokrzywę gorącą wodą i przykryj kubek.
  3. Parz maksymalnie 10 minut.

Herbatkę można też zaparzyć ze świeżych liści pokrzywy. Wtedy parzenie jest zdecydowanie krótsze – wystarczy nawet minuta. Dziennie można wypić 2-3 szklanki naparu z pokrzywy.

Do czego jeszcze można wykorzystać pokrzywę?

Parzenie i picie naparu z pokrzywy to niejedyne sposoby na wykorzystanie jej cennych właściwości.

  • Ostudzony napar pokrzywy jest też świetną płukanką do włosów, która wzmacnia je i dodaje blasku.
  • Pokrzywowym naparem można też przemywać twarz za pomocą wacika – taki zabieg oczyszcza i odżywia cerę.
  • Napar z pokrzywy można wykorzystać jako płukankę do ust – ma działanie antybakteryjne.

Z liści pokrzywy można też zrobić pyszne i pełne żelaza pesto albo smoothie, wycisnąć z niej świeży sok (pije się go po łyżce dziennie na oczyszczenie organizmu), zrobić pastę do kanapek lub farsz do naleśników.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: kalendarzrolnikow.pl