Zamknij

Picie pokrzywy pomaga nie tylko w odchudzaniu. Jakie jeszcze zalety ma pokrzywa?

29.04.2021
Aktualizacja: 30.04.2021 15:51
Pokrzywa na odchudzanie
fot. Shutterstock

Pokrzywa ma wiele właściwości zdrowotnych, choć uważana jest za zwykły chwast. Picie naparu z pokrzywy pomaga m.in. w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu z toksyn, ale to nie wszystkie zalety zdrowotne tej rośliny. Dlaczego warto pić napar z pokrzywy? I jak go właściwie zaparzyć?

  1. Pokrzywa - właściwości zdrowotne
  2. Pokrzywa pomaga w odchudzaniu
  3. Jak przygotować napar do picia z pokrzywy?
  4. Kto nie powinien pić pokrzywy?

Zbawienny wpływ pokrzywy na ludzki organizm znany jest do dawna - stosowana jest często w medycynie naturalnej. Różne substancje zawarte w tej roślinie pomagają wzmocnić odporność, poprawić pracę układu pokarmowego, zwiększyć produkcję czerwonych krwinek (ważne przy anemii), a także poprawić stan włosów, skóry i paznokci.

Pokrzywa - właściwości zdrowotne

Pokrzywa często jest traktowana jak zwykły chwast, podczas gdy jej właściwości lecznicze są ogromne. Zawiera ona całe mnóstwo cennych substancji odżywczych. Roślina ta jest cennym źródłem witamin: A, C i E, a także składników mineralnych takich jak siarka, fosfor, magnez, wapń, żelazo i potas.

Pokrzywa poprawia przyswajanie pokarmów i trawienie. Ma także działanie moczopędne, dlatego pomaga wydalać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Ponadto picie naparu z pokrzywy może być pomocne w zapobieganiu cukrzycy (jednak osoby mające już cukrzycę nie powinny pić pokrzywy).

Zdrowotne właściwości pokrzywy:

  • zapobiega zachorowaniom na nowotwory
  • poprawia stan włosów, skóry i paznokci
  • pomaga oczyścić organizm z toksyn
  • poprawia działanie układu odpornościowego,
  • wzmaga produkcję czerwonych krwinek,
  • chroni organizm przed szybkimi procesami starzenia się
  • działa moczopędnie (pomaga w chorobach nerek).

Pokrzywa pomaga w odchudzaniu

Jedną z wielu zalet pokrzywy jest także jej ogromna rola we wspomaganiu odchudzania. Roślina ta poprawia trawienie i podnosi tempo przemiany materii - sprawny przebieg procesów trawiennych może znacząco przyśpieszać odchudzanie. Pokrzywa przyczynia się także do obniżenia poziomu glukozy we krwi oraz zapobiega znacznym wahaniom cukru. Dzięki temu roślina ta pomaga zapobiegać nagłym atakom głodu, co ogranicza podjadanie.

Pokrzywa wspomaga pracę całego organizmu i oczyszczanie go z toksyn. Picie naparu ze świeżych liści pokrzywy zaleca się wiosną i latem, z kolei jesienią i zimą dobrze jest pić herbatkę z suszonych liści pokrzywy. Regularne picie herbaty z pokrzywy pomaga pozbyć się z organizmu nadmiaru wody, a to z kolei redukuje opuchliznę i obrzęki.

Jak przygotować pokrzywowy napar do picia?

Herbatę z pokrzywy można przygotować z suszonych bądź świeżych liści tej rośliny. Można też wykorzystać gotowe torebki do zaparzania z suszem z pokrzywy.

  1. Czubatą łyżkę liści pokrzywy zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem.
  2. Napar ze świeżych liści parz krótko (ok. pół minuty), natomiast z liści suszonych dłużej – ok. 10 minut.
  3. Najlepiej nie dodawaj do naparu cukru, do przestudzonego już naparu możesz ewentualnie dodać miód.

Picie herbaty z pokrzywy zaleca się na czczo, ale można go też popijać w ciągu dnia. Aby poprawić smak napoju, liście pokrzywy możesz zaparzyć z rumiankiem lub melisą.

Kto nie powinien pić pokrzywy?

Osoby chore na cukrzycę, z niewydolnością nerek i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny zrezygnować z picia naparu z pokrzywy. Nie należy też spożywać i pić herbatki z pokrzywy przed i po zabiegach chirurgicznych.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.