Zamknij

Miodunka pomaga na schorzenia płuc. Kiedy jeszcze warto ją stosować?

25.05.2021
Aktualizacja: 14.10.2021 22:53
Miodunka - zioło wspomagające płuca
fot. Shutterstock

Miodunka jest niewielką kwitnącą rośliną o leczniczych właściwościach, staje się coraz bardziej popularna wśród zwolenników terapii ziołowych. Kiedyś wykorzystywano ją głównie podczas leczenia gruźlicy. Okazuje się jednak, że ma ona więcej zalet zdrowotnych.

  1. Jakie substancje zawiera miodunka?
  2. Lecznicze właściwości miodunki
  3. Jak stosować miodunkę?
  4. Czy miodunkę można zbierać?

Miodunka to dziko rosnąca roślina o dwukolorowych różowo-fioletowych kwiatach, ze względu na swoje właściwości nazywana także „płucnym zielem” lub „płucnikiem”. W Polsce występują jej cztery gatunki: miodunka ćma, plamista (lekarska), a także wąskolistna i miękkowłosa. Można ją zbierać i suszyć, a potem wykorzystywać w celach leczniczych.

Jakie substancje zawiera miodunka?

Miodunka to ziele, które zawiera wiele cennych substancji – z tego względu jest zaliczana do roślin leczniczych. Są to przede wszystkim:

  • witaminy z grupy B
  • witamina C
  • witamina A
  • witamina E
  • krzemionka
  • saponiny
  • flawonoidy
  • garbniki
  • antocyjany (głównie w kwiatach).

Miodunka ma właściwości odtruwające, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Lecznicze właściwości miodunki

Ziele miodunki stosuje się wspomagająco przede wszystkim przy leczeniu schorzeń dróg oddechowych, w tym także przy gruźlicy płuc (to jej tradycyjne zastosowanie). Napar z ziela miodunki:

  • działa wykrztuśnie
  • regeneruje błonę śluzową dróg oddechowych
  • zmniejsza  ból gardła i krtani
  • zwiększa odporność organizmu
  • działa moczopędnie
  • odtruwa organizm
  • działa przeciwbiegunkowo.

Odwar z miodunki można stosować na skórę – działa przeciwzapalnie, przeciwwysiękowo, przeciwtrądzikowo, pomaga w leczeniu trudno gojących się ran. Odwar z miodunki można stosować codziennie jako tonik do pielęgnacji skóry trądzikowej, z trądzikiem różowatym i w przypadku czerwienienia się twarzy.

Dziko rosnąca miodunka wygląda tak, jak na poniższym zdjęciu:

shutterstock_1397352842
fot. Shutterstock, Dziko rosnąca miodunka

Jak stosować miodunkę?

Miodunkę najczęściej spożywa w postaci naparów, czyli herbatek. Odwary stosuje się zwykle zewnętrznie, na skórę - do przemywania lub robienia okładów. Młode liście miodunki nadają się do jedzenia, np. jako dodatek do sałatek lub kanapek – miodunka ma smak przypominający świeże ogórki.

Jak do tej pory nie stwierdzono działań niepożądanych miodunki, nawet w przypadku częstego spożywania jej naparów.

Czy miodunkę można zbierać?

Surowcem leczniczym są liście (ziele) miodunki, które zbiera się i suszy w przewiewnych, zacienionych miejscach. Najlepiej zrywać ją od czerwca do lipca. Najpopularniejsza jest miodunka ćma, natomiast miodunka plamista w Polsce niemal nie występuje (najwięcej jest jej na Pomorzu). Oba gatunki mają takie samo działanie – warto stosować ziele i jednej, i drugiej.

Nie trzeba jednak zbierać miodunki – w sklepach zielarskich można kupić preparaty zawierające to ziele, można też kupić miodunkę już wysuszoną.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródła: M. Fijołek, Atlas dzikich roślin jadalnych, wyd. SBM 2017; Ziolowyporadnik.pl