Zamknij

Mięta pomaga na żołądek – ale ma też dużo więcej zalet zdrowotnych

20.05.2021
Aktualizacja: 13.10.2021 21:43
Mięta na żołądek, na co jeszcze pomaga
fot. Shutterstock

Mięta najlepiej znana jest ze swojego działania wspomagającego trawienie – napar z niej skutecznie pomaga przy niestrawności. Jest też świetnym napojem na upały, bo skutecznie gasi pragnienie. Ale to niejedyne właściwości prozdrowotne mięty.

  1. Jakie składniki zawiera mięta?
  2. Właściwości prozdrowotne mięty
  3. Gatunki mięty – jaki wybrać do herbatki?
  4. Czy napar z mięty można pić w ciąży?
  5. Jak parzyć herbatkę z mięty?

Charakterystyczną cechą mięty jest jej silny zapach – wystarczy rozetrzeć liść w ręku, by się uwolnił. Ta szybko rosnąca roślina zielna ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Stosuje się ją nie tylko w ziołolecznictwie, ale także w kuchni. Można jej używać w formie świeżej lub suszonej. Miętę najczęściej parzy się, by przygotować z niej poprawiającą trawienie herbatkę. A czy wiesz, że naparu z mięty nie należy pić podczas posiłku?

Jakie składniki zawiera mięta?

Zioła, w tym mięta, są skarbnicą związków biologicznie czynnych, w tym m.in. flawonoidów, kwasów fenolowych, garbników, olejków eterycznych i witamin – dzięki temu mają działanie prozdrowotne. Mięta zawiera:

  • olejki eteryczne (najważniejszy jest mentol)
  • flawonoidy
  • karoteny
  • witaminę C
  • witaminę A
  • żelazo
  • potas
  • wapń
  • magnez
  • mangan.

Właściwości prozdrowotne mięty

Mięta nie tylko pomaga na kłopoty trawienne, choć z tego jest najlepiej znana. Dzięki składnikom, które zawiera, działa antyoksydacyjne, zapobiegając wielu chorobom powodowanym przez wolne rodniki, m.in. sercowo-naczyniowym, miażdżycy, chorobie Alzheimera czy Parkinsona. Najważniejsze zalety zdrowotne mięty:

  • działanie przeciwnowotworowe
  • pozytywny wpływ na trawienie
  • pomaga w przypadku chorób zapalnych jelit i zespołu jelita drażliwego
  • hamowanie reakcji alergicznych
  • obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
  • obniżanie stężenia glukozy we krwi
  • działanie przeciwbólowe
  • pozytywny wpływ na pamięć i samopoczucie

Warto wiedzieć, że naparu mięty nie należy pić podczas posiłku, bo zmniejsza to przyswajanie żelaza z pożywienia (nawet o 84 proc. w porównaniu z wodą). Najlepiej pić ją co najmniej godzinę przed lub po jedzeniu.

Gatunki mięty – jaki wybrać do herbatki?

Istnieje ponad 30 gatunków mięty, jednak do produkcji herbaty miętowej wykorzystuje się dwa: miętę pieprzową i miętę kędzierzawą. Pierwszej używa się dużo częściej, bo ma lepsze właściwości zdrowotne. Mięta kędzierzawa występuje głównie w herbatach nieleczniczych, smakowych.

  • Mięta pieprzowa (Mentha piperita) – zwana miętą lekarską, najbardziej popularna, ma silny, orzeźwiający, mentolowy zapach. Jest najczęściej sprzedawana jako roślina doniczkowa lub w postaci suszonej.
  • Mięta polna (Mentha arvensis) – bardzo aromatyczna, polecana przy zaburzeniach trawienia. Olejek z mięty polnej ma bardzo dużą zawartość mentolu (70-80 proc.), stosuje się go w przemysłowej produkcji olejku.
  • Mięta zielona (Mentha spicata) – tzw. mięta kłosowa, jej odmianą jest mięta kędzierzawa. Jej liście i młode pędy wykorzystuje się jako przyprawę, np. do ziemniaków, deserów, drinków.
  • Mięta nawodna (Mentha aquatica) – ma silny cytrynowy aromat.Olejki eteryczne z tej mięty wykorzystuje się w produkcji perfum i szamponów.
  • Mięta czekoladowa (Mentha piperita chocolate) – jest odmianą mięty pieprzowej. Ma niezwykły, słodki zapach miętowo-czekoladowy, jej liśćmi aromatyzuje się napoje. Można też wykorzystać je jako dodatek do mięs, sałatek, deserów.

Czy napar z mięty można pić w ciąży?

Nie ma przeciwwskazań do spożywanie naparów z mięty w trakcie ciąży, jest to bezpieczne. Nie zaleca się jednak nadmiernych ilości w trakcie I trymestru, bo istnieje ryzyko działania stymulującego skurcz mięśni macicy, co może się skończyć poronieniem. Badania wykazują też, że napar z mięty może mieć zastosowanie przy wspomaganiu leczenia cukrzycy ciążowej.

Jak parzyć herbatkę z mięty?

Aby nie zniszczyć prozdrowotnych zalet mięty, napar należy odpowiednio przygotować – szczególnie ważna jest ilość i temperatura wody, użytej do zaparzania, a także czas parzenia. Najlepiej parzyć 1 łyżeczkę rozdrobnionych suszonych liści w 200 ml wody o temperaturze 80 st. C. Czas parzenia pod przykryciem powinien wynosić około 5 minut.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Dietetycy.org.pl / Akademiadobregosmaku.sggw.pl