Zamknij

Jadalne chwasty: jak wykorzystać je w kuchni? Audycja Beaty Tadli

28.04.2021
Aktualizacja: 28.04.2021 16:14
Jadalne chwasty
fot. Shutterstock

- Idąc na spacer, biorę kilka pojemników. Najczęściej wracam z gwiazdnicą pospolitą lub podagrycznikiem - zdradził kucharz Piotr Ciemny w audycji "To właśnie weekend w Radiu ZET".

 - Niektóre chwasty mają więcej wartości odżywczych niż pospolite rośliny, które znajdziemy w sklepach. Zawierają dużo witaminy C i soli mineralnych. W ten sposób możemy wzbogacić naszą dietę - przekonywał Piotr Ciemny na antenie Radia ZET. I podpowiedział kilka prostych patentów na wykorzystanie jadalnych chwastów w kuchni.

Jadalne chwasty - które zbierać?

- Teraz jest najgorętszy okres. W ciągu tygodnia wiele ziół może już przerosnąć. Tak jak na przykład ziarnopłon wiosenny. Przed zakwitnięciem można używać jego liści do jedzenia, a jak zakwitnie, to już nie można go spożywać - ostrzegał Piotr Ciemny.

- Ulubiony chwast? - dopytywała Beata Tadla.

- Szczawik zajęczy. Posmak szczawiu i piękne białe kwiatki. Wygląda jak czterolistna koniczyna. Jest uroczy. - odpowiedział Piotr Cieplny bez zawahania. - Szczawik zajęczy, chaber bławatek i czosneczek pospolity, mało znany, a bardziej mi smakuje niż czosnek niedźwiedzi, za który trzeba zapłacić w Polsce dużo. Co ciekawe, w pierwszym roku ma smak bardziej czosnkowy, a w drugim - goryczkowy. W Polsce rośnie na południu, ale jest pod ochroną. Trzeba zapytać leśniczego. W Danii spotkać go można nawet w centrum miasta i zbierać bez problemu - ciągnął kucharz.

Zobacz takżeTrucizna na talerzu: jadalne kwiaty, które mogą być szkodliwe dla zdrowia

Piotr Ciemny zwrócił także uwagę na rdestowiec ostrokończysty - jeden z najbardziej inwazyjnych gatunków na świecie. "To jest kapitalne ziółko. Połączenie szparagów z rabarbarem. Jeśli znajdziemy go na czystej łączce, to można go używać do obiadu, do deserów, zrobić kombuchę. Tylko nie można go siać. Ważne, żeby zbierać go z czystych terenów, bo działa jak magnes. Jeśli zbierzemy go w pobliżu studzienki, gdzie są chemikalia, to będziemy te chemikalia spożywać" - zaznaczył ekspert.

Zdradził również patent na wykorzystanie zwykłej pokrzywy. "Z pokrzywy ostatnio robiłem chlebki. Teraz jest dobry czas na pokrzywę, bo jest jędrna, są małe listki. Pokrzywa jest dobra, jakbyśmy robili na przykład wegański ser. Ścina mleko pochodzenia zwierzęcego" - poinformował.

Jadalne chwasty to m.in.:

  • chaber bławatek
  • czosneczek pospolity
  • gwiazdnica pospolita
  • podagrycznik
  • pokrzywa
  • rdestowiec ostrokończysty
  • szczawik zajęczy
  • ziarnopłon wiosenny

Na koniec Piotr Ciemny zaapelował do decydentów: "W szkołach byłoby dobrze uczyć przyszłych kucharzy na temat dzikich ziół. Kończyłem szkołę gastronomiczną i w ogóle nie było mowy o dzikich ziołach" - zauważył.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Posłuchaj podcastu