Dlaczego warto pić napar z hibiskusa?

06.12.2019
Aktualizacja: 06.12.2019 14:09
Hibiskus i napar z hibiskusa: wskazania, przeciwwskazania
fot. Shutterstock

Hibiskus ma wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. wspiera układ odpornościowy. wzmacnia serce i układ krążenia, poprawia wygląd skóry i włosów. Dowiedz się, jakie są wskazania i przeciwwskazania do picia naparu z hibiskusa, a także z czym tkwi zdrowotna moc tej rośliny.

Hibiskus to potoczna nazwa rodzaju krzewów ketmia. Istnieje wiele odmian tej rośliny. Inne stosowane dla tej rośliny nazwy to: róża chińska, malwa sudańska. Jest ona bardzo popularna wśród entuzjastów ogrodnictwa (ze względu na piękne, charakterystyczne kwiaty i bardzo dekoracyjny wygląd), ale również wielbicieli zdrowego odżywiania (ze względu na bardzo wiele prozdrowotnych właściwości).

Napary z hibiskusa robi się z kwiatów rośliny, które mają piękną czerwoną barwę i charakterystyczny kwaśny smak, ale nie mają intensywnej woni. Zbiera się je już po przekwitnięciu – należy zrywać całe kielichy, a następnie je suszyć.
Kwiat hibiskus zawiera wiele ważnych dla zdrowia składników odżywczych, m.in.:

  • witaminę C,
  • flawonoidy, w tym pochodne gosypetyny,
  • kwasy organiczne, w tym takie jak kwas winowy, jabłkowy, szczawiowy czy hibiskusowy,
  • karoteny,
  • enzymy,
  • polifenole,
  • polisacharydy,
  • błonnik,
  • olejek eteryczny, zawierający eugenol.

Lista jest znacznie dłuższa.

Hibiskus - jakie ma właściwości zdrowotne?

Hibiskus to roślina, której prozdrowotne właściwości zostały wielokrotnie udowodnione. Napar z hibiskusa:

  • wzmacnia serce i układ krążenie, tym samym obniżając ryzyko miażdżycy i zawału. To działanie zawdzięcza przeciwutleniaczom, które obniżają poziom cholesterolu LDL i zmniejszają ilość złogów tłuszczowych nagromadzonych w tętnicach;
  • obniża ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko udaru;
  • wzmacnia układ odpornościowy, dzięki bardzo wysokiej zawartości witaminy C;
  • łagodzi objawy przeziębienia, bo ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe, a także łagodzące kaszel;
  • wspomaga trawienie (pobudza przemianę materii) i oczyszczanie organizmu (ma działanie moczopędne i przeczyszczające), zapobiega zastojom wody w organizmie, wspiera proces odchudzania;
  • wspomaga leczenie cukrzycy - zawarta w hibiskusie fazeolamina hamuje wydzielanie enzymu, który odpowiada za pochłanianie węglowodanów,
  • zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych;
  • wzmacnia skórę (m.in. wyrównuje jej koloryt, łagodzi podrażnienia), a także włosy - przywraca im blask, odbudowują ich strukturę;
  • ma działanie przeciwstarzeniowe - dzięki zawartości kwasów organicznych i witaminy C, zwiększa elastyczność skóry, zmiękcza ją, ujędrnia, wygładza drobne zmarszczki, spowalnia procesy starzenia się skóry. 

Hibiskus - kto nie powinien pić naparu z hibiskusa?

Hibiskus uważany jest za roślinę stosunkowo bezpieczną dla zdrowia, ale w niektórych sytuacjach należy być ostrożnym przy jej spożywaniu. Szczególną czujność powinny zachować:

  • kobiety w ciąży - istnieje teoria, że hibiskus osłabia mięśnie macicy, co może skutkować poronieniem. Co prawda nie ma na to wiarygodnych dowodów, jednak lepiej w tym okresie nie pić herbaty z hibiskusa;
  • osoby z niskim ciśnieniem - hibiskus ma działania hipotensyjne (obniżające ciśnienie tętnicze);
  • kobiety w zaburzeniami hormonalnymi lub stosujących leki antykoncepcyjne - istnieją dowody wskazujące na to, że hibiskus wpływa na stężenie estrogenów we krwi, a tym samym obniża ich działanie;
  • osoby cierpiące na zgagę, refluks żołądka - hibiskus, a właściwie zawarty w nim kwas, może nasilać nieprzyjemne dolegliwości, może wywoływać podrażnienia błony śluzowej żołądka;
  • osoby stosujące niektóre leki, np. niesteroidowy lek przeciwzapalny - diklofenak – zawarte w hibiskusie substancje mogą wchodzić w interakcje. Dlatego stosując jakiekolwiek leki, warto skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, picie herbaty z hibiskusa.

Ważne!

Hibiskus nie działa w sposób toksyczny na organizm człowieka, jednak spożywany w zbyt dużych ilościach w skali doby, może przyczynić się do nagłego spadku masy ciała.

Jak przygotować napar z hibiskusa?

Susz hibiskusa (kwiatów malwy sudańskiej) można kupić w sklepach zielarskich za kilka złotych. Wyciąg tej rośliny można również znaleźć w herbatach owocowych sprzedawanych w sklepach.

Kilka płatków suszu należy zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą (około 96-97 stopni C), a następnie należy odczekać 10 minut. Po tym czasie możemy odcedzić napój i zacząć go pić. Herbata z hibiskusa jest aromatyczna, kwaskowata w smaku, ma orzeźwiające właściwości.
Do tego typu napoju można dodać odrobinę miodu, laskę wanilii lub plasterek pomarańczy (wersja na ciepło) lub miętę, kostki lodu i cukier (wersja letnia). W niektórych krajach muzułmańskich mocny napar z hibiskusa, doprawiony przyprawami, traktowany jest jako zamiennik alkoholu.

Tak przygotowaną herbatkę można spożywać nawet dwa razy dziennie, ale nie częściej, bo ma ona działanie przeczyszczające.

Z hibiskusa można również przyrządzić dżemy i galaretki, użyć go do aromatyzowania sosów i deserów, zastosować do przygotowania soków, syropów, a nawet wina.