Zamknij

Bluszczyk kurdybanek podkręca metabolizm i odtruwa organizm. Jak go zbierać?

18.05.2021
Aktualizacja: 14.10.2021 21:46
Bluszczyk kurdybanek odtruwa organizm
fot. Shutterstock

Bluszczyk kurdybanek to jedno z najstarszych słowiańskich ziół, znany był już w średniowieczu. Wciąż traktowany jest jak chwast, a ma mnóstwo leczniczych właściwości. Nie tylko przyspiesza przemianę materii, poprawia odporność, ale także odtruje organizm po spożyciu nadmiaru... alkoholu.

  1. Jakie właściwości ma bluszczyk kurdybanek?
  2. Jak wygląda bluszczyk kurdybanek?
  3. Do czego wykorzystywać bluszczyk kurdybanek?
  4. Kurdybanek jako dodatek do dań
  5. Jak zbierać i suszyć ziele bluszczyku?

Bluszczyk kurdybanek rośnie na łąkach i w lasach, płożąc się po ziemi. Można go też uprawiać w ogrodach jako roślinę ozdobną. Przede wszystkim jednak warto wykorzystać prozdrowotne właściwości tej rośliny. Jako zioło wykorzystuje się całe pędy – z liśćmi i kwiatami – świeże lub suszone. Kurdybanek zaczyna kwitnąć w kwietniu, maju i trwa to nawet do jesieni.

Jakie właściwości ma bluszczyk kurdybanek?

Kurdybanka lubią pszczoły, bo jest rośliną miododajną. Jednak z jego cennych właściwości powinni korzystać także ludzie – jest zresztą od dawna wykorzystywany w ziołolecznictwie. Roślina ta jest zasobna w wiele cennych substancji, w tym: olejek lotny, glechominę, witaminy C i A, garbniki, cholinę, flawonoidy, a także składniki mineralne, np. krzem, cynk, żelazo, wapń. Ze względu na te składniki bluszczyk kurdybanek:

  • poprawia trawienie
  • przyspiesza przemianę materii
  • ma działanie przeciwbiegunkowe
  • działa przeciwzapalnie i regenerująco na układ oddechowy (oskrzela i płuca)
  • poprawia stan skóry, np. przy trądziku
  • pomaga łagodzić dolegliwości wątroby i trzustki
  • łagodzi dolegliwości reumatyczne
  • oczyszcza organizm z toksyn, np. po wypiciu nadmiernej ilości alkoholu.

Jak wygląda bluszczyk kurdybanek?

To roślina płożąca się po ziemi. Jego kwiaty są niebieskofioletowe, a liście zielone, choć mają czasem fioletowo-czerwono-bordowe zabarwienie, gdy roślina rośnie w słonecznym miejscu. Bluszczyk kurdybanek może być też rośliną ozdobną - można go hodować na balkonie i w ogrodzie.

Dziko rosnący bluszczyk kurdybanek wygląda jak na zdjęciu poniżej:

shutterstock_1072108742
fot. Shutterstock, Bluszczyk kurdybanek w naturze

Do czego wykorzystywać bluszczyk kurdybanek?

Kurdybanka można jeść, zaparzać, a także stosować zewnętrznie, np. w postaci okładów czy kapieli. Wykorzystując go w kuchni, warto pamiętać, że ma mocno ziołowy smak. Nie można przesadzić z ilością tej rośliny w potrawie, żeby nie zdominowała smaku dania. Do spożycia najlepiej nadają się młode liście i pędy – są najbardziej aromatyczne i delikatne.

Napar z bluszczu kurdybanka

Aby przygotować herbatkę z kurdybanka, trzeba zalać gorącą wodą (ale już nie wrzątkiem) około łyżeczki świeżego lub suszonego zioła i parzyć pod przykryciem przez kilka minut. Napar można dosłodzić miodem (dopiero, gdy nieco przestygnie). Kurdybanek można tez mieszać z innymi ziołami, np. zaparzyć go razem z miętą, rumiankiem czy dziurawcem.

Odwar z kurdybanka

Aby przygotować odwar z kurdybanka, do słoika należy wsypać łyżkę stołową zioła i zalać je wrzątkiem, a następnie słoik zakręcić i odstawić w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Następnego dnia odwar jest gotowy i można go pić – od pół do całej filiżanki dziennie (napój można podgrzać).

Kurdybanek jako dodatek do dań

Kurdybanka można jeść na surowo, podobnie jak natkę pietruszki - wystarczy go zebrać, opłukać, posiekać i dodać do sałatki, posypać kanapkę czy dodać do zupy. Może też być składnikiem past kanapkowych, np. serowych, jajecznych, a także twarożku. Pasuje także do mięs (np. gulaszu) i dobrze się komponuje z ziemniakami, np. w zapiekankach czy kotletach, a także makaronem czy kaszą. Można z dodatkiem kurdybanka przyrządzić jajecznicę lub omlet. Ze świeżo zebranych liści kurdybanka można przygotować jarzynkę zasmażana tak jak szpinak (z dodatkiem czosnku i oliwy).

Kąpiel w naparze z kurdybanka

Kapiel z dodatkiem naparu z kurdybanka relaksuje, pomaga na problemy skórne ora dolegliwości reumatyczne. Zioło należy zalać gorącą wodą, zaparzyć, wlać do wanny i uzupełnić wodą. W naparze z kurdybanka można też moczyć nogi przy dolegliwościach związanych z podagrą (20 minut w temperaturze ok. 35 st. C).

Jak zbierać i suszyć ziele bluszczyku?

Do picia i jedzenia można używać świeżego ziela bluszczyku, ale też suszonego. Najlepsza pora zbioru to maj lub początek czerwca, czyli czas kwitnienia rośliny. Zbierać i suszyć można całą część naziemną: liście, kwiaty, łodygi. Najlepiej wybierać rośliny, które rosły w słońcu – mają najwięcej olejków eterycznych i są najbardziej wartościowe.

Suszenie kurdybanka powinno odbywać się w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C – nie należy robić tego w słońcu. Najlepszy sposób suszenia to rozłożenie rośliny cienką warstwą na czystym pergaminie lub płótnie w zacienionym, ciepłym i suchym miejscu. Wysuszony kurdybanek można rozdrobnić, a susz przechowywać w szczelnym nieprzezroczystym pojemniku.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: M. Fijołek, Atlas dzikich roślin jadalnych, wyd. SBM 2017; Regiodom.pl