Zamknij

Zbiteń – rosyjski napój na pasożyty. Jak go przygotować? [PRZEPIS]

03.01.2022 10:51
Zbiteń – rosyjski napój na pasożyty. Jak działa na organizm?
fot. Shutterstock

Zbiteń to rozgrzewający napój  o właściwościach zdrowotnych, wywodzący się z Rosji. Zanim został zastąpiony czarną herbatą z cytryną, był wykorzystywany w leczeniu chorób pasożytniczych i nie tylko. Dlaczego zimą warto sięgać po zbiteń? 

  1. Zbiteń – korzyści dla zdrowia. 7 właściwości miodowego naparu
  2. Zbiteń – przepis

Zbiteń to tradycyjny słowiański napój przygotowywany na  bazie gotowanego miodu. Znany jest już od XII wieku, kiedy stanowił naturalne lekarstwo na wiele infekcji. Składniki napoju doskonale rozgrzewają organizm i pomagają przetrwać chłodne dni, dlatego zbiteń to doskonała alternatywa dla kawy czy herbaty. W Rosji zbiteń możemy kupić w sklepie, jednak dużo lepiej smakuje w domowej wersji. Dodawanie wrzątku do miodu sprawia, że traci on niektóre właściwości, jednak zyskuje inne (m.in. rozgrzewa organizm i dodaje energii). Dlaczego warto regularnie pić niezwykły rosyjski napój?

Zbiteń – korzyści dla zdrowia. 7 właściwości miodowego naparu

Zbiteń to naturalny sposób na wiele problemów zdrowotnych. Jak działa na organizm?

  • wspomaga leczenie chorób pasożytniczych
  • łagodzi przewlekłe stany zapalne
  • wzmacnia odporność organizmu po przebytych infekcjach
  • niweluje objawy przeziębienia i grypy
  • rozgrzewa organizm (warto go stosować w przypadku wychłodzenia)
  • łagodzi bóle gardła
  • oczyszcza układ oddechowy

Zbiteń – przepis

Przygotowanie rosyjskiego napoju jest proste i trwa tylko kilka minut. Do sporządzenia naparu potrzebne są składniki, które większość z nas ma w kuchni, takie jak:

  • pół szklanki miodu
  • pół łyżeczki goździków
  • laska cynamonu (lub 2 łyżki mielonej przyprawy)
  • pół łyżeczki imbiru (świeżego lub suszonego)
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 szklanek wody
  • 3 liście laurowe

Wszystkie składniki należy umieścić w garnku, następnie zalać wodą i gotować przez około 15 minut, aż mieszanka uzyska gęstą konsystencję. By wzmocnić aromat i działanie napoju, możemy dodać  do niego również syrop z rokitnika, sok z cytryny czy syrop z czarnego bzu.

Źródło: national-geographic.pl, hajduczeknaturalnie.pl