Oceń
- Badania pokazują, że spożycie białka roślinnego może wydłużyć życie człowieka.
- Zamiana białka pochodzenia zwierzęcego na roślinną żywność białkową zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci eksperci ds. żywności i zdrowia starali się lepiej zrozumieć, które produkty są złe dla ludzi, a które dobre. Pod lupę wzięli przede wszystkim białko.
Białko można znaleźć w czerwonym mięsie, wieprzowinie, kurczaku, owocach morza i jajach, ale też w pokarmach roślinnych, takich jak orzeszki ziemne, nasiona chia, tofu, brokuły i owies.
Naukowcy chcieli wiedzieć, czy jedzenie białka zwierzęcego w porównaniu z białkiem roślinnym ma wpływ na długość życia. Aby się dowiedzieć, uzyskali dostęp do danych z NIH-AARP Diet and Health Study, który skupia informację o diecie i zdrowiu na osoby w wieku od 50 do 71 lat w ciągu ostatnich 16 lat. W „JAMA Internal Medicine” opisane zostały efekty badań naukowców.
Przebadanych zostało 179 068 kobiet i 237 036 mężczyzn z kilku stanów i dwóch dużych miast, Detroit i Atlanta. Mediana wieku osób, które weszły do bazy danych, wynosiła 62. Skupione się informacje dietetyczne dla każdej z wymienionych przez nią osób, co pozwoliło badaczom zmierzyć, ile białka spożywali i czy było pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego.
Odkryto również, że ci ludzie, mężczyźni lub kobiety, którzy spożywali więcej niż średnie ilości białka roślinnego, mieli o 5% niższą niż średnia śmiertelność. Odkryto również, że im więcej białek roślinnych zjadła osoba, tym dłużej żyje. Ciekawe jest też to, że ci, którzy zamienili zaledwie 3% białka pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie na białka roślinne, wykazywali o 10% mniejsze ryzyko śmiertelności.
Naukowcy odkryli również, że zamiana białka pochodzenia zwierzęcego na roślinną żywność białkową doprowadziła do zmniejszenia chorób sercowo-naczyniowych. Zmiana zaledwie 3% takich białek spowodowała 11% redukcję zgonów związanych z chorobami układu krążenia u mężczyzn i 12% u kobiet.
Źródło: medicalxpress.com
Oceń artykuł