Zepsuta lodówka w sklepie — jak rozpoznać zepsute produkty?

22.08.2018 12:49
Regał chłodniczy w sklepie, zepsuta żywność
fot. Shutterstock

Jedna z podwarszawskich Biedronek miała zepsuty regał chłodniczy, a znajdujące się w niej produkty były niewłaściwie przechowywane. Zamiast wymaganej temperatury 4-5°C, w regale było ponad 16°C. Wszystkie znajdujące się w niej produkty zostały zutylizowane, bo zagrażały zdrowiu klientów.

Niewłaściwie działające urządzenie zostało wykryte przez redakcję „Wiadomości handlowych”, która wyrywkowo sprawdzała temperaturę lodówek w różnych sieciach sklepowych, m.in. Biedronka, Tesco, Carrefour, Lidl, Żabka. W większości sklepów sprzęt chłodniczy działał prawidłowo — temperatura nie przekraczała 5°C, co jest zgodne ze standardami bezpieczeństwa żywności (w zależności od rodzaju chłodni temperatura powinna wynosić od 0 do 5°C). Wzrost temperatury powyżej tej granicy prowadzi m.in. do namnażania się bakterii i psucia produktów.

Firma Jeronimo Martins Polska, poproszona o odniesienie się do ustaleń redakcji  Wiadomości handlowych”, przyznała, że rzeczywiście taka sytuacja miała miejsce. Zapewniono, że awaria została zgłoszona służbom, a znajdujące się w lodówkach produkty poddano utylizacji. „Jeszcze raz zwróciliśmy uwagę pracownikom na konieczność przestrzegania obowiązujących w całej sieci Biedronka procedur kontroli w tym zakresie” — napisało biuro prasowe JMP.

Co jednak z produktami, które zostały kupione, zanim wykryto usterkę regału chłodniczego? Żywność jest idealnym środowiskiem dla bytowania i rozwoju bakterii. Producent zawsze określa, jakie są optymalne warunki przechowywania produktu i — o ile są przestrzegane procedury — zachowują one swoje właściwości. Wystarczy, by został przerwany łańcuch chłodniczy i bakterie znajdujące się w produkcie (nie da się w procesie produkcyjnym pozbyć się bakterii fermentacji) zaczynają „pracować”, zmieniając właściwości, smak, a niekiedy zapach produktu.

Jak rozpoznać, czy żywność jest zepsuta?

1. Masło, margaryna i tym podobne tłuszcze

Zepsute masło, podobnie jak inne tego typu tłuszcze, można rozpoznać po zapachu i wyglądzie. Są one „zjełczałe” i mają nieprzyjemny zapach (masłowy, ale bardzo intensywny). Zjedzenie takiego zepsutego masła może dawać objawy niestrawności, nudności, a nawet wywołać biegunkę lub wymioty.

2. Mięso

Zepsute mięso stosunkowo najłatwiej rozpoznać po kolorze (siny, zielonkawy), wyglądzie (tłusty i lepki nalot) oraz zapachu (bardzo nieprzyjemny). Wszystkie te elementy świadczą o obecności toksyn. Zjedzenie zepsutego mięsa lub szynki grozi poważnym zatruciem pokarmowym. W mięsie już na etapie uboju mogą pojawić się bakterie chorobotwórcze (w tym pałeczki Salmonelli i E.coli), które mogą doprowadzić do zakażenia żołądka i jelita grubego. Bardzo groźne dla zdrowia są również: jad kiełbasiany i obecne w mięsie larwy pasożytów.

Zobacz także: Parówki królują na polskich stołach. Sprawdź, z czego są robione

3. Ryby

Świeżość ryby, podobnie jak mięsa, ocenia się po strukturze i zapachu. Ryba nadająca się do spożycia powinna mieć lekko rybi zapach i sprężyste mięso (w zepsutym mięsie po dotknięciu pozostaje odkształcenie), a także przejrzyste oczy. Zepsuta ryba bardzo brzydko pachnie (zapach jest intensywny i bardzo nieprzyjemny), ma bielma na oczach.

Objawy zatrucia po zjedzeniu zepsutej ryby dotyczą głównie układu pokarmowego (wymioty, gorączka, biegunka). Winne są temu: jad kiełbasiany, bakterie Salmonelli, E coli oraz larwy pasożytów.

4. Jajka

Zepsute jajka trudno rozpoznać w sklepie. Dopiero eksperymenty przeprowadzone w domu mogą nam pomóc w ocenieniu świeżości jajka. Jajko, co do którego mamy wątpliwości, możemy wsadzić do szklanki z wodą lub garnka i obserwować jego zachowanie. Jeśli jest świeże, opadnie na dno, jeśli jest zepsute, wypłynie.

Świeżość jajka można też ocenić po jego rozbiciu: po zapachu (po ugotowaniu będzie pachniało siarką), po konsystencji (jeśli żółto i białko zlewają się ze sobą, świadczy to o zepsuciu). Po ugotowaniu jajka żółtko nabiera nienaturalnego koloru.
W przypadku źle przechowywanych jaj lub spożywanych po terminie prawdopodobieństwo zatrucia bakteriami Salmonelli wzrasta, a największe jest w przypadku spożycia surowego jajka.

Warto przeczytać: Salmonella i salmonelloza: jak uchronić się przed zatruciem? Objawy zakażenia Salmonellą

5. Produkty mleczne

Zepsute mleko jest żółtawe, lekko pachnące serem i kwaśne w smaku. Na serach pojawia się niebiesko-zielona pleśń, kefiry „gazują” i mają brzydki zapach, a na jogurtach pojawia się pleśń.

6. Warzywa i owoce

Zepsute warzywa i owoce są pomarszczone, z nalotem pleśni lub z licznymi, ciemnymi plamami oraz dziurkami wygryzionymi przez owady. Zepsute owoce najczęściej wydzielają winny lub piwny lecz nieprzyjemny zapach, który jest wynikiem zachodzącej w nich fermentacji.

7. Kasze, makarony i inne produkty sypkie

W suchych, długo przechowywanych ziarnach, a także w mące mogą znaleźć się jaja i larwy drobnych owadów. Produkty skrobiowe nabierają specyficznego, lekko duszącego zapachu, a mąka zwyczajnie „oklapuje” (przez wpływ wilgoci). Ugotowane produkty sypkie są bardzo dobrą pożywką dla grzybów, bakterii i drobnoustrojów, dlatego po dłuższym trzymaniu ich w cieple mogą skwaśnieć lub zajść pleśnią. Zapach, który zdradza ich zepsucie, jest nieprzyjemny i intensywny.

TO CIĘ MOŻE ZAINTERESOWAĆ:

Źródło: wiadomoscihandlowe.pl/ Onet.pl
--------------------------------------------
zdrowie.radiozet.pl/ mk