Zamknij

Wróciłeś z grzybobrania i źle się poczułeś? O tej zasadzie pamiętaj

27.09.2022
Aktualizacja: 27.09.2022 12:31

Zasady grzybobrania to wiedza powszechnie znana. Ale jedna z nich może umknąć w zamieszaniu związanym z zatruciem grzybami. GIS przypomina.

Zasady zbierania grzybów
fot. Shutterstock

Jesienne grzybobranie to przez wielu wyczekiwany moment w roku. Już w połowie sierpnia odkurzamy atlasy, przypominając sobie jadalne gatunki grzybów i najważniejsze zasady grzybobrania. Co roku też porady dla grzybiarzy publikuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Najważniejsze zasady zbierania grzybów:

  1. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które rozpoznajesz bez wątpliwości.
  2. Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku - mogą być trudne do rozpoznania.
  3. Grzyby należy wykręcać w całości, nie odcinać dolnej części trzonka.
  4. Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu.
  5. Możesz zanieść grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy.

GIS przypomina także, że w razie pojawienia się złego samopoczucia po zjedzeniu grzybów, liczy się czas. Zwlekanie z wizytą u lekarza może doprowadzić do nieodwracalnych zmian w organizmie. Zatrucie grzybami może wystąpić nie tylko z powodu spożycia trującego grzyba, ale także w wyniku błędów w przechowywaniu i przygotowaniu grzybów.

Objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

I teraz zasada wymagająca podkreślenia: Jeśli jedna osoba spożywająca potrawę z grzybami ma niepokojące objawy – do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia.

"Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą też od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn. Czas wystąpienia objawów może być różny, w zależności od rodzaju grzybów. W niektórych sytuacjach pierwsze symptomy pojawiają się po kilku - a nieraz dopiero po kilkunastu godzinach" - wyjaśnia GIS.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: GIS