Zamknij

Widok i zapach jedzenia sprawiają, że tyjemy? Tak działa mózg

17.08.2022 09:43
Czy można przytyć od patrzenia na jedzenie? Badanie
fot. Shutterstock

Czasem żartobliwie mówimy, że najedliśmy się od samego patrzenia na jedzenie… Nowe badania wykazały jednak, że jest w tym ziarno prawdy. Okazuje się, że widok i zapach jedzenia wystarczą, by organizm zaczął wydzielać insulinę. Jak to możliwe?

Najadłeś się samym patrzeniem na danie? To możliwe. Naukowcy z Uniwersytetu w Bazylei i Szpitala Uniwersyteckiego w Bazylei sprawdzili, dlaczego trzustka zwiększa produkcję więcej insuliny w określonych sytuacjach. Wyniki ich badań to zła wiadomość dla wszystkich smakoszy: okazuje się, że nie musimy wcale jeść dużo, by przytyć. Naszemu mózgowi wystarcza sam widok i zapach pysznych posiłków. Taki bodziec prowadzi do krótkotrwałego stanu zapalnego, który jest szczególnie nasilony u osób z nadwagą lub otyłością; może powodować zaburzenia wydzielania insuliny.

Gdy widzimy jedzenie, zaczynamy produkować ślinę – to naturalna reakcja. W tym samym czasie trzustka zaczyna wydzielać insulinę, która „czeka” na napływ glukozy do krwi. Chociaż mechanizm ten jest znany od dawna, dopiero teraz zbadano, jak dokładnie działa.

Eksperyment udowadnia: zapach i widok posiłku stymulują mózg

W swoim badaniu szwajcarscy naukowcy wykorzystali myszy. Głodne zwierzęta umieszczono w klatkach z niewielkim kawałkiem jedzenia, a następnie pozwolono im ugryźć zaledwie kęs. Następnie naukowcy pobrali krew myszy do analizy. Chociaż w próbkach nie znaleziono wzrostu glukozy, zaobserwowano, że w organizmach zwierząt rozpoczęła się produkcja insuliny. W grupie kontrolnej wykorzystano niejadalne przedmioty, które wyglądały jak pokarm. Krew pobrana od tych myszy nie wykazywała wzrostu insuliny, co wskazuje, że do stymulowania mózgowej odpowiedzi insulinowej potrzebny jest kontakt z prawdziwym pożywieniem.

Za zwiększone wydzielanie insuliny odpowiada czynnik zapalny, znany jako interleukina 1 beta (IL1B). Pełni on również ważną funkcję, jeśli chodzi o generowanie reakcji immunologicznej na infekcje czy uszkodzenia tkanek.

–  Zapach i widok posiłku stymulują specyficzne komórki odpornościowe w mózgu znane jako mikroglej. Te komórki krótko wydzielają IL1B, co z kolei wpływa na autonomiczny układ nerwowy poprzez nerw błędny. Układ ten następnie przekazuje sygnał do miejsca wydzielania insuliny, czyli trzustki – wyjaśnia autorka badania, Sophia Wiedemann.

W przypadku chorobliwej otyłości faza wydzielania insuliny zostaje zaburzona z powodu nadmiernej reakcji zapalnej. Według autorów badań IL1B odgrywa ważną rolę w łączeniu informacji sensorycznych, takich jak widok i zapach posiłku, z późniejszym wydzielaniem insuliny oraz w regulacji tego połączenia.

Źródło: medicalnewstoday.com, focus.pl