Zamknij

„Brudna dwunastka” 2021, czyli które owoce i warzywa są najmniej zdrowe [LISTA]

06.08.2021
Aktualizacja: 09.08.2021 14:58
Brudna dwunastka - warzywa i owoce z pestycydami
fot. Shutterstock

Pestycydami jest zanieczyszczona większość owoców i warzyw, bo w dzisiejszych czasach trudno sobie wyobrazić masowe uprawy bez środków ochrony roślin. Chodzi o to, by pozostałości tych substancji było jak najmniej. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

Mniej więcej od 2004 r. co roku amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group (EWG), specjalizująca się m.in. w badaniu zawartości toksycznych substancji w żywności i ich wpływu na ludzkie zdrowie, publikuje listę najmniej (tzw. Czysta piętnastka) i najbardziej (tzw. Brudna dwunastka) zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. Opiera się na danych amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA – Food and Drug Administration), która bada żywność z różnych próbek i z wielu źródeł, pochodzących ze Stanów Zjednoczonych. To może być również dla nas cenne źródło wiedzy, bo lista uznawana jest za uniwersalną. Pocieszające jest to, że pestycydów można pozbyć się z powierzchni warzyw i owoców domowym sposobem.

Co to są pestycydy?

Pestycydy to związki chemiczne, które służą jako środki ochrony roślin – w dzisiejszych czasach są powszechnie stosowane w uprawach wielu warzyw i owoców. Niektórzy nazywają je „lekami dla roślin”. Bez nich płody rolne i sadownicze zostałyby zjedzone przez insekty, zaatakowane przez grzyby i innego rodzaju szkodniki, a uprawy stałyby się nieopłacalne dla producentów. Pestycydy są dopuszczone prawem do stosowania przez rolników i jeśli są używane zgodnie z instrukcją i zaleceniami producentów, czyli np. dotrzymywany jest odpowiedni odstęp pomiędzy zastosowaniem środka ochrony roślin a zbiorem płodów, to ilość pestycydów na warzywach czy owocach jest mała i nie powinna być szkodliwa dla zdrowia konsumenta. Niestety, czasem tak nie jest – jeśli rolnicy lekceważą instrukcje użycia.

W dzisiejszych czasach pozostałości pestycydów nie da się uniknąć – chodzi o to, by spożywać ich jak najmniej. Spożywanie nadmiernych ich ilości może mieć bowiem niekorzystny wpływ na zdrowie. Pozostałości chemicznych środków ochrony roślin nie powinny natomiast zawierać warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych.

„Brudna dwunastka” EWG – lista

Na wiosnę 2021 roku została ogłoszona „Brudna dwunastka”, czyli lista 12 warzyw i owoców, które według FDA są najbardziej zanieczyszczone pozostałościami środków ochrony roślin. Niestety, są na niej warzywa i owoce, które spożywamy dość często. Na liście znalazły się:

  1. truskawki
  2. szpinak
  3. jarmuż i kapusta
  4. nektarynki
  5. jabłka
  6. wiśnie
  7. winogrona
  8. brzoskwinie
  9. gruszki
  10. papryka
  11. seler
  12. pomidory.

Powyższa lista nie oznacza, że owoców i warzyw z niej nie można jeść, warto jednak zachować ostrożność. Trzeba pamiętać, że wszystkie produkty, które znajdują się na konkretnym rynku, musiały zostać dopuszczone do sprzedaży przez instytucje zajmujące się bezpieczeństwem żywności w danym kraju. Maksymalne dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów w żywności są ustalane przez organy regulacyjne w Unii Europejskiej.

Jak pozbyć się chemii z warzyw i owoców?

Aby uniknąć albo chociaż zminimalizować niekorzystne działanie pozostałości pestycydów na organizm, warzywa i owoce należy dokładnie myć (możesz do tego użyć także kwasku cytrynowego i sody), a także obierać je ze skórki. Wtedy większość substancji, stosowanych przy opryskiwaniu, powinna zostać usunięta. Warto też wybierać warzywa sezonowe i lokalne. Jeśli chcesz, by warzywa i owoce z listy „Brudnej dwunastki” nie zawierały szkodliwych pozostałości ochrony roślin, możesz kupować produkty ekologiczne (przepisy ich dotyczące są bardziej restrykcyjne) lub ze sprawdzonych źródeł, np. od lokalnych rolników. Powinny być bezpieczne.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: ewg.org / ncez.pzh.gov.pl