Tych produktów nigdy nie chowaj do lodówki!

Aleksandra Supryn
01.02.2016 12:11
Tych produktów nigdy nie chowaj do lodówki!
fot. Warzywa i owoce, których nie wolno przechowywać w lodówce. Sprawdź!

Wydaje Ci się, że wszystkie warzywa i owoce trzeba trzymać w lodówce, żeby dłużej były świeże? Okazuje się, że przechowywanie niektórych z nich sprawia, że tracą swoje właściwości, zmieniają konsystencję czy nawet paradoksalnie psują się szybciej.

Sprawdź, co musisz wyjąć z lodówki, żeby produkty nie traciły smaku i na dłużej pozostały świeże.

Pomidory

Pomidory w lodówce zupełnie tracą smak. Jest temu winne zimne powietrze. Miąższ robi się miękki i ziarnisty. Najlepiej więc przechowywać je w temperaturze pokojowej.

Bazylia

Liście bazylii bardzo szybko pochłaniają zapachy z powietrza. Jeśli nie chcesz więc jeść bazylii pachnącej jak ser albo mięso, wyjmij ją z lodówki. Znacznie lepiej postawić ją w pojemniku z wodą na nasłonecznionym blacie w kuchni. Dzięki temu na dłużej będzie świeża i pachnąca.

To samo dotyczy wszystkich innych świeżych ziół i przypraw oraz szpinaku.

Ziemniaki

Dawniej ziemniaki przechowywano piwnicach i nikomu nie przychodziło do głowy, żeby dodatkowo je schładzać. W takich warunkach bez problemu mogły przetrwać nawet całą zimę. Pójdź za tym przykładem i połóż je w ciemnej szafce. Wyjmij je również z foliowej siatki i przełóż do papierowej. Dostęp do powietrza będzie lepszy, a ziemniaki się nie zepsują.

Czosnek

Główki czosnku połóż razem z ziemniakami w szafce. Zimne powietrze sprawi, że czosnek zacznie puszczać pędy oraz gnić od środka.

Cebula

Cebula trzymana w lodówce pochłania wilgoć i zaczyna psuć się szybciej. Przechowuj ją w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Pamiętaj jednak, aby nie kłaść jej blisko ziemniaków. Enzymy z obu warzyw wpływają na siebie, przez co te psują się szybciej.

Awokado

Tutaj sprawa nie jest taka prosta. Awokado powinieneś trzymać w lodówce tylko wtedy, kiedy nie chcesz go od razu jeść. Niedojrzały owoc może spędzić w niej nawet ponad tydzień. Jeśli chcesz jednak, aby było gotowe do spożycia - połóż je na blacie w kuchni. Dojrzeje szybciej.

Oliwa z oliwek

Oliwa, którą przechowujesz w lodówce, zmienia swoją konsystencję. Gęstnieje i zaczyna przypominać masło. Nasłonecznione miejsca również nie nadają się do przechowywania olejów roślinnych. Najlepiej schowaj ją więc do szafki.

Miód

Miód pod wpływem zimna zmienia konsystencję i krystalizuje się, dlatego lepiej wyjąć go z lodówki. Nie martw się, że szybciej się przez to popsuje. Ma on właściwości antybakteryjne, więc nic mu nie grozi. Trzymaj go w szczelnie zamkniętym pojemniku, a będzie zdatny do spożycia przez długie miesiące.

Cytrusy

Pomarańcze, cytryny i mandarynki powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Zimne powietrze z lodówki zmienia ich strukturę oraz smak. Staraj się jednak nie trzymać ich bardzo blisko siebie, ponieważ szybciej przejrzeją.

___

ZdrowoBardzo / AS