Jak przygotować posiłek bez utraty wartości odżywczych produktów?

03.09.2015 19:21
Jak przygotować posiłek bez utraty wartości odżywczych produktów?
fot. Wartości odżywcze produktów. Jak nie stracić ich podczas gotowania?

To w jaki sposób przygotowujemy jedzenie ma duże znaczenie. Musimy pamiętać o tym, że wiele procesów, którym poddajemy żywność sprawia, że tracą one istotne wartości odżywcze. Zobacz jak tego uniknąć.

Kilka prostych trików może sprawić, że każdy posiłek zachowa maksymalną ilość witamin i minerałów i zachowa swoje wartości odżywcze.

Dlaczego nie wolno obierać skórki?

Bardzo dużo wartości odżywczych znajduje się właśnie w skórce owoców i warzyw, dlatego najlepiej ich nie obierać. Zamiast tego dobrze jest dokładnie wyszorować warzywa (np. szczoteczką) – ten sposób najlepiej sprawdza się w przypadku młodych warzyw, np. marchewki czy ziemniaków. Tak samo jest z owocami – jedz je ze skórką, dzięki temu maksymalnie wykorzystasz dobroczynne składniki. Zobacz co napisaliśmy o wartościach odżywczych warzyw i owoców.

Nie wolno ich również zbyt długo moczyć, działanie wody również wytrąca ważne składniki.

Wartości odżywcze produktów

Wiele witamin, minerałów i wartości odżywczych produktów tracimy również podczas gotowania. Aby tego uniknąć, gotuj je jak najkrócej i w małej ilości wody. Bardzo dobrym pomysłem jest gotowanie na parze pod przykrywką (w szybkowarach) – proces jest znacznie szybszy, a wszystkie wartości zostają w środku.

Innym sposobem jest metoda blanszowania warzyw polegająca na tym, że układamy je na sitku, które następnie na kilka minut umieszczamy w gotującej się wodzie. Następnie przekładamy warzywa do zimnej wody. Blanszować można m.in.: kalafiora, brokuły, szpinak, szparagi czy cukinię.

Jeśli nie jest to konieczne, nie krój warzyw przed gotowaniem lub krój je w bardzo grube plastry. Wtedy zmniejszysz powierzchnię, przez którą uciekają witaminy i minerały.

Dlaczego smażone potrawy są niezdrowe?

Smażone potrawy są tuczące, ciężkostrawne i zawierają wiele niezdrowych substancji powstałych podczas procesu smażenia. Jeśli chcemy jednak usmażyć mięso, róbmy to na dobrze rozgrzanym oleju, aby jak najkrócej przebywało na patelni. Ma to jeszcze jeden plus – na powierzchni produktu szybciej wytworzy się twarda skorupka, która zatrzyma wartości odżywcze w środku. Temperatura tłuszczu ma tak duże znaczenie, ponieważ jeśli położymy mięso zbyt wcześnie, nasiąknie ono tłuszczem i będzie jeszcze bardziej niezdrowe.

Jeśli chodzi natomiast o warzywa, to odradza się smażenie ich w ogóle, ponieważ pochłaniają one bardzo dużo tłuszczu. Lepszym pomysłem będzie przygotowanie ich w piekarniku.

Innym rozwiązaniem problemu jest smażenie beztłuszczowe lub grillowanie.