Chcesz uniknąć udaru mózgu? Zacznij jeść te produkty spożywcze

21.04.2020
Aktualizacja: 21.04.2020 22:02
Chcesz uniknąć udaru mózgu? Zacznij jeść te produkty spożywcze
fot. Shutterstock

Zbyt często pomija się znaczenie magnezu w organizmie, a jest  to ważny minerał, odpowiedzialny za ponad 300 reakcji metabolicznych w organizmie, w tym syntezę białka, DNA, RNA i przeciwutleniaczy, regulację glukozę i ciśnienia krwi. Niestety, większość ludzi nie otrzymuje wystarczającej ilości magnezu w codziennej diecie, ma on również zdolność zapobiegania udarowi.

Magnez: dlaczego jest tak ważny?

Magnez z pożywienia jest wchłaniany w jelicie cienkim i rozprowadzany po całym ciele we krwi. Jest częścią kości i tkanek miękkich. Nerki utrzymują odpowiedni poziom magnezu we krwi, a jeśli jest ich za dużo, zostaje wypłukany jako odpad.  Jak się okazuje wiele osób ma niski poziom magnezu we krwi.

Według badań zwiększenie dziennego spożycia magnezu o 100 mg dziennie znacznie zmniejszyło ryzyko udaru mózgu, niewydolności serca, cukrzycy typu 2 i ogólnej śmiertelności.

Wielu dorosłych nie spełnia zalecanego dziennego spożycia magnezu, pomimo faktu, że badania epidemiologiczne wskazują, że niski poziom magnezu we krwi może zwiększać ryzyko wielu chorób, w tym  choroby płuc, zespołu metabolicznego, typu 2 cukrzyca (T2D), choroba Alzheimera i choroba sercowo-naczyniowa.

Ważna informacja

Obecnie zalecana ilość dietetyczna dla magnezu wynosi 400-420 mg dla mężczyzn w wieku powyżej 19 lat i 310-320 dla kobiet (dodaj 40 mg, jeśli jesteś w ciąży dla zdrowego rozwoju płodu).

Dr Mildred Seelig, światowej sławy „badacz magnezu”, opublikowała badania i książki na temat magnezu i jego roli w fizjologii człowieka oraz konsekwencji przewlekłego niedoboru.

W swoim badaniu dr Seelig opisał związek między witaminą D, magnezem, wapniem i fosforem: te składniki odżywcze muszą być w równowadze, aby organizm mógł je prawidłowo przetworzyć.  Nie ma twardej odpowiedzi na temat tego, jaki powinien być stosunek dla konkretnej osoby, ponieważ zmienne są zbyt duże.

To nie jest wyczerpująca lista, ale przewodnik po najpopularniejszych produktach spożywczych o wysokiej zawartości magnezu. Liściaste warzywa, orzechy, rośliny strączkowe, całe ziarna i wszelkiego rodzaju nasiona są bogate w magnez.

  1. Awokado
  2. Buraki
  3. Surowe kakao
  4. Kapusta
  5. Warzywa krzyżowe, w tym brokuły, brukselka, bok choy i jarmuż
  6. Tłuste ryby (np. łosoś, makrela)
  7. Owoce i jagody, w tym banany i figi
  8. Zioła, w tym szczypiorek, natka pietruszki, koper włoski i bazylia
  9. Orzechy, nasiona i rośliny strączkowe, w tym migdały, orzechy nerkowca, piniowe i brazylijskie, pestki słonecznika i dyni, soczewica
  10. Sałata rzymska
  11. Botwinka
  12. Przyprawy, w tym kolendra, kminek, gorczyca i goździki
  13. Szpinak
  14. Dynia
  15. Rzepa

Dieta z przetworzonej żywności i stresujący styl życia powodują niedobory magnezu. Również warunki zdrowotne mogą przyczyniać się do wyczerpania magnezu, takie jak:

  • Zaburzenia żołądka i jelit: przewlekła biegunka, choroba Leśniowskiego-Crohna, zapalenie jelit wywołane zabiegiem chirurgicznym lub radioterapią.
  • Zaburzenia nerek: cukrzyca, przyjmowanie leków moczopędnych, inne leki.
  • Alkoholizm.
  • Wiek: im jesteśmy starsi, tym trudniej jelitom wchłania się magnez z pożywienia.

Magnez jest silnym środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne, co oznacza, że otwiera naczynia krwionośne, obniżając w ten sposób ciśnienie krwi. Udar niedokrwienny (najczęstszy) występuje, gdy w naczyniu krwionośnym występuje blokada lub zakrzep krwi, który odcina dopływ krwi do mózgu. Rozszerzanie naczyń krwionośnych w celu zapobiegania zablokowaniu jest zatem wysoce zapobiegawcze.

Magnez w suplementach: czy warto?

Suplementy magnezu są dostępne, ale tak jak w przypadku każdego suplementu, jeśli nie pochodzi ze źródła żywności, jest syntetyczny i nie jest łatwo stosowany przez organizm. Jest możliwe (i toksyczne), aby uzyskać zbyt dużo magnezu z suplementów.

Do negatywnych skutków nadmiaru magnezu należą:

  • biegunka (magnez jest środkiem przeczyszczającym, stąd mleko magnezji),
  • słabe mięśnie,
  • zaburzenia czynności nerek,
  • trudności w oddychaniu,
  • zawał serca (w skrajnych przypadkach).

Rada ds. Żywności i Żywienia Instytutu Medycyny odradza suplementację magnezem w przypadku problemów z nerkami. Górna granica dziennego spożycia magnezu przez suplement wynosi 350 mg dla dorosłych. Zawsze najlepiej jest poinformować lekarza, jeśli chcesz rozpocząć suplementację.

Warto pamiętać też o tym, że to jedzenie jest naszym paliwem, pożywieniem i lekarstwem. Prawdziwa żywność organiczna współpracuje z twoim ciałem, aby odżywić i utrzymać jego równowagę. Połknięcie pigułki może wydawać się bardziej atrakcyjne niż jedzenie sałatki, ale tak naprawdę nie ma innego substytutu, który utrzyma twój organizm w dobrej kondycji.

Źródło: dailyhealthpost.com