Tych produktów dietetyk nigdy nie wziąłby do ust – zobacz listę

23.11.2019
Aktualizacja: 07.01.2020 08:29
Czarna lista dietetyka

Jest kilka składników, o których wiemy, że powinniśmy je jeść tak często, jak tylko jest to możliwe. Mowa o świeżych owocach i warzywach, produktach pełnoziarnistych, orzechach czy nasionach roślin strączkowych. Jednak istnieje także sporo grup produktów, które źle wpływają na nasze zdrowie. Zobacz, czego dietetyk nigdy nie wziąłby do ust!

1. Popcorn z mikrofali

Sobota wieczór, masz ochotę na film i coś do chrupania. Popcorn to stały element oglądania seriali i filmów. Sam w sobie popcorn nie jest niezdrowy, jednak najczęściej sięgamy po ten, który można przygotować w mikrofali. Niestety lista związków chemicznych w prażonej kukurydzy i jej opakowaniach wiąże się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi, w tym nowotworami i niebezpiecznymi chorobami płuc. Możliwy związek między popcornem z mikrofali a rakiem nie wynika z samego popcornu, ale z substancji chemicznych zwanych związkami perfluorowanymi (PFC), które znajdują się w opakowaniach. PFC są odporne na tłuszcz, dzięki czemu idealnie nadają się do zapobiegania wyciekaniu oleju przez torebki popcornu. Problem z PFC polega na tym, że rozkładają się one na kwas perfluorooktanowy (PFOA), substancję chemiczną, która podejrzewa się, że powoduje raka. Te substancje chemiczne przedostają się do popcornu po ich podgrzaniu. Popcorn mikrofalowy jest również powiązany z chorobami płuc. Diacetyl, substancja chemiczna stosowana do nadania mu jego maślanego smaku i aromatu, jest związana z poważnym i nieodwracalnym uszkodzeniem płuc przy wdychaniu jej w dużych ilościach.

2. Twarde margaryny i inne produkty zawierające tłuszcze utwardzane

Uwodorniony olej roślinny jest powszechnym składnikiem wielu przetworzonych produktów spożywczych. Producenci preferują go ze względu na jego niski koszt i długi okres trwałości. Jego spożycie ma jednak kilka poważnych skutków ubocznych na nasze zdrowie. Wynika to z tego, że uwodornione oleje zawierają izomery trans kwasów tłuszczowych. Badania pokazują, że tłuszcze trans mogą zwiększać poziom złego cholesterolu (LDL), jednocześnie obniżając dobry cholesterol HDL. Zwiększa to znacznie ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Utwardzone oleje znajdziesz w twardych margarynach, plancie, wyrobach cukierniczych, ciastach, ciasteczkach, popcornie z mikrofali, produktach typu instant.

3. Gotowe zupki i sosy z proszku

Gotowe zupki i sosy z proszku to prawdziwa mieszanka wybuchowa. Zawierają one duże ilości soli, glutaminianu sodu, izomerów trans kwasów tłuszczowych, wzmacniaczy smaku, barwników i innych substancji dodatkowych. Produkty te mają bardzo zły profil składników odżywczych, a glutaminian sodu spożywany w nadmiarze może dawać objawy, takie jak bóle głowy, zawroty głowy i zmęczenie. Badania pokazują, że wysokie spożycie produktów typu instant, może być związane z wyższym spożyciem sodu, kalorii i tłuszczu oraz niższym spożyciem białka, witamin i składników mineralnych.

4. Gotowe mrożone dania

Mrożone pizze, frytki, hamburgery czy paluszki rybne są na ogół wypełnione solą, cukrem i izomerami trans kwasów tłuszczowych. Na długiej liście składników znajdziesz także glutaminian sodu, sztuczne środki aromatyzujące i konserwanty. Dodatkowo są one bardzo kaloryczne. Omijaj gotowe dania szerokim łukiem. Zamiast tego wybieraj zdrowsze, ale nadal wygodne posiłki takie jak gotowa mieszanka sałat, którą można uzupełnić niesolonymi orzechami, serem feta, pomidorami koktajlowymi i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i soku z cytryny.

5. Kostki rosołowe

Dużo pracujesz i nie masz czasu? Kostka rosołowa wydaje ci się szybkim sposobem na przygotowanie dobrej zupy? Nic bardziej mylnego. Pomimo że są niewielkie, są one skondensowanym źródłem niezdrowych składników. W skład kostki rosołowej wchodzi sól, wzmacniacze smaku i aromaty, olej palmowy, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, cukier, tłuszcz drobiowy, przyprawy. Jest to prawdziwa mieszanka wybuchowa dla naszego organizmu. W jednej kostce rosołowej może znajdować się nawet 1 łyżka soli. Jak wiesz, nadmiar soli w diecie przyczynia się do powstawania nadciśnienia tętniczego. Wchodzące w skład utwardzone tłuszcze są natomiast źródłem niebezpiecznych dla naszego zdrowia izomerów trans.

6. Słodkie napoje gazowane

Słodkie napoje gazowane zawierają ogromne ilości cukru. Są one również źródłem kalorii i nie niosą za sobą żadnej wartości odżywczej. Wypijając od jednego do dwóch napojów gazowanych dziennie, łatwo jest dodać do swojej diety kilkaset kalorii pochodzących z cukru. Niektóre z innych szkodliwych składników to między innymi kwas fosforowy (regularna ekspozycja szkodzi zębom) i syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (związany z otyłością). W miarę możliwości wybieraj wodę. Jeśli masz ochotę na coś bardziej aromatycznego, spróbuj herbaty lub wody gazowanej aromatyzowanej naturalnie owocami lub z dodatkiem niewielkiej ilości naturalnego soku.

7. Gotowe ciasta, ciastka i słodycze

Mogą być wygodne i smaczne, ale trzymaj się od nich z daleka. Często są one produkowane z użyciem utwardzanych tłuszczów i tym samym są źródłem izomerów trans. Nie ma bezpiecznego poziomu spożycia tych izomerów, ponieważ mogą one zwiększyć ryzyko wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca typu 2. Dlatego, jeżeli szykuje ci się impreza lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego, zrób ciasto sam.