Cukier to nowa nikotyna, a tłuszcz nie szkodzi już tak, jak sądzono

Monika Piorun
25.05.2016 14:06
Cukier to nowa nikotyna, a tłuszcz nie szkodzi już tak, jak sądzono
fot. Kampania społeczna Stowarzyszenia Dietetyków ze Sri Lanki

Tendencje zdrowego żywienia się zmieniają. Tłuszcz nie jest już uważany za tak szkodliwy, jak kiedyś. Dietetycy przestali nas ostrzegać przed jego zgubnym wpływem, zrzucając winę za tycie na cukier, który niemal pod każdą postacią nam szkodzi.

W latach 50. amerykański naukowiec Ancel Keys przedstawił teorię, która wskazywała na powiązanie nadmiernego spożywania tłuszczów z zawałami serca.

Przez następne lata specjaliści od żywienia zaczęli nam masowo wmawiać, że nadmiar tłuszczu zatyka tętnice, co natychmiast podchwycił przemysł spożywczy wypuszczając na rynek całą masę produktów niskotłuszczowych, które miały nam rzekomo pomóc dbać o szczupłą sylwetkę.

Choć eksperci bardzo starali się znaleźć dowody na to, że dieta bogata w tłuszcze może prowadzić do chorób serca, to nigdy jednak nie udało się przedstawić sensownego dowodu na potwierdzenie tej tezy.

Dopiero w 2014 roku naukowcy z Uniwersytetu Cambridge ostatecznie obalili teorię Keysa i udowodnili, że ilość tłuszczów nasyconych w diecie nie ma związku z częstością chorób serca. Po przebadaniu wyników badań ponad 600 tys. pacjentów okazało się, że ich znaczenie dla naszego organizmu jest większe, niż do tej pory sądzono. Odpowiadają za transport witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (m.in A, D, E i K) oraz stanowią budulec błon komórkowych.

Naukowcom z Uniwersytetu Jamesa Cooka w Australii udało się z kolei wykazać, że dieta wysokotłuszczowa pomaga zwlaczać schizofrenię i może wspomagać leczenie zaburzeń psychicznych.

Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) potwierdza obecnie, że kwas masłowy może nawet zapobiegać chorobom nowotworowym hamując rozwój komórek rakowych dzięki wpływaniu na proces regulacji kilku genów, a np. występujący w oleju palmowym kwas palmitynowy może mieć wpływ na wydzielanie hormonów.

Z kolei kwas stearynowy zawarty w czekoladzie i wołowinie wspomaga pracę naszego serca i istotnie zmniejsza ryzyko chorób krążenia.

Szkodliwe dla zdrowia pozostają jednak tłuszcze trans pochodzące z utwardzonych tłuszczów roślinnych. Ze względu na to, że kwasy tłuszczowe są bardzo wrażliwe na działanie światła i temperatury, producenci stosują proces uwodornienia kwasów tłuszczowych w żywności wytwarzanej na skalę przemysłową, by przedłużyć jej termin przydatności do spożycia.

Niestety jeszcze gorzej niż tłuszcze trans działa na nas cukier. Jego nadmiar sprawia, że w pewnym momencie nasz organizm zaczyna go traktować jak toksynę, która może stanowić podłoże do rozwoju chorób nowotworowych oraz cukrzycy typu 2. Dietetycy coraz częściej ostrzegają, że skutki nadmiernego spożywania słodkich substancji mogą być dla nas tak szkodliwe, jak zmiany powodowane nałogiem nikotynowym.

 Cukier to nowy papieros. Natomiast tłuszcz powoli odzyskuje swoje dobre imię i jego wpływ na organizm jest coraz bardziej pozytywnie postrzegany przez specjalistów.

___

Redakcja Zdrowo Bardzo/π