Czy wiesz, że dawniej jadano pączki ze... słoniną?!

Monika Piorun
23.02.2017 18:04
Czy wiesz, że dawniej jadano pączki ze... słoniną?!
fot. Czy wiesz, że dawniej jadano pączki ze... słoniną?!

Jak świętowano koniec karnawału w dawnej Polsce? Zamiast słodkich i ociekających tłuszczem przysmaków najczęściej sięgano po różne gatunki mięs i sadła. Dopiero w XVII wieku upowszechnił się zwyczaj nadziewania pączków konfiturami, makiem lub dżemem.

Słowo karnawał pochodzi od łacińskiego zwrotu carnem levare oznaczającego dosłownie „pożegnanie z mięsem” lub „mięsopust”. Przed 40-dniowym postem Polacy robili wszystko, by aż do Wielkanocy nie zapomnieć smaku słoniny, wędlin, kiełbas czy flaków. Na wsiach ostatnie dni przed Środą Popielcową oznaczały świniobicie i przetworzenie wszystkich kawałków mięsa, by nic się nie zmarnowało.

Na stołach lądowały wtedy kawałki chlebowego ciasta, które smażono w głębokim tłuszczu. Zawijano w nie kawałki schabu, żeberek czy boczku, które stanowiły pierwotne nadzienie dawnych odpowiedników pączków. Na ucztach pojawiały się często tłumy przebierańców, którzy podobnie jak podczas jasełek odgrywali role znane z popularnych „szopek”. Obok maszkar i diabłów pojawiały się anioły, a mieszkańcy niewielkich osad starali się podczas głośnych i suto zakrapianych uczt przestraszyć złe licho, by nie dręczyło nikogo przez ponury czas Wielkiego Postu.

Tłusty Czwartek przed wiekami

Zobacz także

W Krakowie Tłusty Czwartek nazywano „combrowym” od nazwiska burmistrza Combra, który słynął z dręczenia przekupek z miejskiego targowiska i surowego karania grzywnami nawet za najdrobniejsze przewinienia. Data jego śmierci miała przypadać właśnie w ostatni czwartek karnawału, dlatego na pamiątkę tego wydarzenia krakowianki miały hucznie świętować każdą rocznicę zgonu okrutnego urzędnika i jeść do woli tłuste kawałki mięsa, dzięki którym mogły się nasycić po „chudych latach” spędzonych pod rządami niewdzięcznego miejskiego zarządcy.

Wraz z rozwojem szlaków handlowych do Polski zaczęły docierać coraz bardziej wyrafinowane i nieznane wcześniej smakołyki oraz aromatyczne przyprawy. Nasi krajanie poznali smaki egzotycznych produktów, polubili daktyle, figi i bakalie.

Około XVIII wieku ciasto smażone w Tłusty Czwartek na głębokim tłuszczu zaczęto nadziewać słodkimi dodatkami — makiem, przetworami z owoców, bzu lub róży i zbliżono je do postaci, która przetrwała w naszej kulturze do dziś.

Pączki to nasza narodowa tradycja, którą Polacy od wieków kultywują na całym świecie

Zobacz także

____

zdrowie.radiozet.pl/π