Te produkty i diety nie chronią przed koronawirusem SARS-CoV-2

23.04.2020
Aktualizacja: 23.04.2020 14:15
te produkty nie chronią przed koronawirusem
fot. Shutterstock

W sieci krąży wiele nieprawdziwych informacji na temat zapobiegania zarażeniu koronawirusem SARS-CoV-2 oraz leczenia wywoływanej przez niego infekcji. WHO śledzi te doniesienia i obala je na swoich stronach. Oto 5 najpopularniejszych dotyczących jedzenia. 

Wraz z pojawieniem się pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 pojawiło się wiele porad, sugerujących, że niektóre pokarmy i diety są w stanie zapobiec zarażeniu tym patogenem lub leczyć infekcję, którą on wywołuje. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) na swoich stronach dementuje te pogłoski. Mimo to one wciąż „krążą w sieci”. Oto niektóre z nich.

MIT 1: Jedzenie czosnku zapobiega zarażeniu koronawirusem

Niestety nie jest to prawda. Owszem czosnek ma silne działanie przeciwbakteryjne. Są badania, które potwierdzają, że aktywne związki zawarte w czosnku (np. allicyna) chronią przed niektórymi bakteriami, takimi jak salmonella i gronkowiec złocisty, ale nie ma żadnych dowodów na to, by było podobnie w przypadku wirusów. Tak więc czosnek nie chroni przed zarażeniem, ani nie można jedząc go wyleczyć się z COVID-19.

Mit 2: Picie wody z cytryną zwalcza infekcję wywołaną przez koronawirusa

Picie ciepłej wody z plasterkami cytryny zwalcza infekcję wywoływaną przez koronawirusa SARS-CoV-2” – takie rewelacje rozpowszechniane są wśród internautów, ostatnio nawet o tym wspominał premier Nepalu. Niestety nie jest to prawda. Z pewnością odpowiednie nawodnienie wspomaga organizm z walce z tym patogenem, ale sama woda z cytryną nie leczy. Cytryna zawiera łatwo przyswajalną witaminę C, ale ona – choć jest ważna dla prawidłowej pracy komórek odpornościowych – nie zwalcza zakażenia tym patogenem.

Mit 3: Witamina C zapobiega zarażeniu koronawirusem

Witamina C odgrywa ważną rolę we wspieraniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. To fakt! I dlatego wiele osób uważa ją za remedium na wszelkie dolegliwości i choroby. Jednak nie ma żadnych wiarygodnych dowodów na to, że przyjmowanie dużych dawek witaminy C mogłoby zapobiec zakażeniu koronawirusem SARS-CoV-2 lub wyleczyć COVID-19.

Mit 4: Żywność alkaliczna zwalcza infekcję COVID-19

W internecie można znaleźć informacje, sugerujące, że infekcję wywoływaną przez koronawirusa SARS-CoV-2 może wyleczyć spożywając pokarmy o pH wyższym niż pH wirusa. Wartość pH poniżej 7,0 uważa się za kwaśną, wartość pH 7,0 jest obojętna, a powyżej pH 7,0 jest zasadowa. Niektóre z „alkalicznych pokarmów”, o których mówi się, że „leczą” koronawirusa, to cytryny, limonki, pomarańcze, herbata kurkuma i awokado. To oczywiście bzdura. Organizm reguluje poziom kwasowości, niezależnie od rodzaju spożywanej żywności, a produkty alkaliczne nie leczą infekcji wywołanych przez koronawirusa, ani żadnych innych.

Mit 5: Dieta ketonowa chroni przed COVID-19

To kolejny dietowy mit. Niektórzy uważają, że dieta ketogeniczna (keto dieta), która jest dietą wysokotłuszczową i niskowęglowodanową, chroni przed COVID-19. Nie ma żadnych wiarygodnych dowodów potwierdzających, że dieta ketogeniczna zapobiegałaby lub leczyła infekcje u ludzi.

Podsumowując, żadne produkty, ani diety nie leczą infekcji COVID-19, nie zapobiegają również zarażeniu koronawirusem SARS-CoV-2. Oczywiście w walce z tym patogenem potrzebna jest dobra kondycja organizmu, na którą ma wpływ zdrowe odżywianie i odpowiednie nawadnianie. Do tego należy bezwzględnie przestrzegać zaleceń sanitarnych, często i dokładnie myć ręce, nie dotykać brudnymi rękoma nosa i ust, zachowywać dystans społeczny, a w przypadku pojawienia się objawów infekcji należy pozostać w domu, by zminimalizować ryzyko zarażenia innych osób.

Źródło: WHO/ ScienceAlert