Student zjadł odgrzane spaghetti i zmarł. Zabiła go bakteria

28.01.2019 12:32
Bacillus cereus rozwija się m.in. w żywności przechowywanej poza lodówką
fot. Shutterstock

Temperatura w miejscu przechowywania żywności przygotowanej do odgrzania powinna wynosić od 0 do 5°C. Wzrost temperatury powyżej tej granicy prowadzi m.in. do namnażania się bakterii. Czasem bardzo niebezpiecznych dla zdrowia.

Pewien student z Belgii przed imprezą postanowił podgrzać sobie w mikrofalówce spaghetti, które przygotował pięć dni wcześniej. Pech polegał na tym, że nie włożył jedzenia do lodówki, tylko przechowywał je na blacie. Po pół godziny źle się poczuł i musiał wrócić do domu. Cierpiał na bóle głowy, nudności, ból brzucha. Wymiotował przez kilka godzin. Następnego dnia rodzice znaleźli go martwego w łóżku. Autopsja wykazała zatrucie pokarmowe bakterią Bacillus cereus.

Toksyczne bakterie

Bacillus cereus to laseczka woskowa z gatunku bakterii gram-dodatnich. Występuje powszechnie w środowisku. Wytwarza toksyny powodujące biegunki i wymioty. Zarodniki są w stanie przetrwać w trudnych warunkach, na przykład podczas gotowania.

Zespół biegunkowy występuje przeważnie po spożyciu mięsa, mleka, warzyw i ryb. Rozwija się w ciągu 8-16 godzin od spożycia skażonego pokarmu, a objawy utrzymują się od 12 do 24 godzin.

Zespół wymiotny zdarza się po spożyciu potraw ryżowych, ziemniaczanych, makaronowych i serowych. Objawy pojawiają się szybko, od pół godziny do 6 godzin po spożyciu pokarmu i szybko ustępują – przeważnie w ciągu kilku godzin.

Niektóre przypadki zatrucia z zespołem wymiotnym mogą przebiegać gwałtownie i prowadzić do rozwoju ostrej niewydolności wątroby, zespołu hemolityczno-mocznicowego, obrzęku mózgu, a nawet do śmierci.

Uwaga!

Temperatura w miejscu przechowywania żywności przygotowanej do odgrzania powinna wynosić od 0 do 5 stopni Celsjusza.

Śmiertelne zatrucia

Lekarze przestrzegają przed spożywaniem jedzenia, które przechowywane było poza lodówką dłużej niż kilka godzin. Zwłaszcza jeśli pachnie inaczej, niż powinno.

Przykłady śmiertelnego zatrucia Bacillus cereus:

  • spaghetti w sosie pomidorowym w Belgii – przechowywane przez 5 dni poza lodówką;
  • sos szparagowy w Australii – sos trzymany był na kuchence przez 2 godziny w temperaturze powyżej 37 stopni;
  • sałatka z makaronem w Belgii – przechowywana w lodówce przez 3 dni w temperaturze 14 stopni;
  • purée z warzyw we Francji – trzy przypadki, brak danych na temat warunków przechowywania.

W latach 2007-2014 państwa członkowskie Unii Europejskiej zgłosiły 413 zatruć wywołanych przez bakterię Bacillus cereus, które dotknęły 6657 osób i spowodowały 352 hospitalizacje.

Źródło: metro.co.uk, foodstandards.gov.au, efsa.europa.eu