Spożywanie nabiału może zmniejszyć ryzyko cukrzycy i nadciśnienia

26.05.2020 12:41
Nabiał zmniejsza ryzyko cukrzycy
fot. Shutterstock

Nabiał to produkty bardzo kontrowersyjne. Wiele osób całkowicie ,,odstawia'' nabiał z powodu alergii czy nietolerancji, inni rezygnują z produktów mlecznych z powodu przekonań, ale ci, którzy nabiał spożywają, powinni wiedzieć, że produkty mleczne mogą mieć zalety. Duże badanie wskazuje, że nabiał w diecie może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy i nadciśnienia.

Z dużego międzynarodowego badania opisanego na łamach BMJ Open Diabetes Research & Care wynika, że spożywanie co najmniej dwóch porcji nabiału dziennie wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy i nadciśnienia tętniczego. Zaobserwowana zależność dotyczy przede wszystkim pełnotłustych produktów mlecznych.

Więcej nabiału w diecie to niższe ryzyko cukrzycy? 

Naukowcy do badań wykorzystali bazę danych medycznych zebranych w ramach projektu Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE), która zawiera informacje o blisko 150 tysiącach osób w wieku 35-70 lat, pochodzących z 21 krajów: Argentyny, Bangladeszu, Brazylii, Kanady, Chile, Chin, Kolumbii, Indii, Iranu, Malezji, Palestyny, Pakistanu, Filipin, Polski, Afryki Południowej, Arabii Saudyjskiej, Szwecji, Tanzanii, Turcji, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Zimbabwe.

Spożycie nabiału przez poszczególnych uczestników przez okres 12 miesięcy oceniano za pomocą specjalnych kwestionariuszy. Produkty mleczne obejmowały: mleko, jogurt, napoje jogurtowe, sery oraz dania przygotowywane z produktów mlecznych. Wszystkie je sklasyfikowano jako pełnotłuste lub o obniżonej zawartości tłuszczu.

Naukowcy zebrali również dane dotyczące historii medycznej uczestników: stosowanych lekach na receptę, poziomie wykształcenia, paleniu papierosów, masie ciała, wzroście, obwodzie talii, ciśnieniu krwi i stężeniu glukozy we krwi na czczo.

Wnioski? Analiza wykazała, że nabiał ogółem oraz nabiał pełnotłusty (nie niskotłuszczowy) był związany z rzadszym występowaniem większości czynników zespołu metabolicznego, przy czym wielkość tej zależności była największa w krajach o zwyczajowo niskim spożyciu mleka.

Na podstawie zebranych danych wyliczono, że przynajmniej 2 porcje nabiału dziennie wiązały się z 24 proc. niższym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego i 28 proc. niższym w przypadku samych pełnotłustych produktów mlecznych (w porównaniu z zupełnym brakiem mleka i jego przetworów w diecie). Po kolejnych analizach autorzy odkryli, że przynajmniej 2 porcje produktów mlecznych dziennie wiązały się z niższym o 11-12 proc. ryzykiem obu stanów oraz 13-14 proc. niższym, kiedy były to 3 porcje dziennie.

- Jeśli nasze odkrycia zostaną potwierdzone w wystarczająco dużych i długoterminowych badaniach, to będziemy mogli uznać zwiększone spożycie mleka za realną i tanią strategię zapobiegania zespołowi metabolicznemu, nadciśnieniu tętniczemu, cukrzycy i chorobom sercowo-naczyniowy na całym świecie - podsumowują twórcy badania.

Więcej na temat badania na stronie British Medical Journal.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: naukawpolsce.pap.pl