Zamknij

Z dripa czy espresso? Sposób parzenia kawy wpływa na cholesterol. Płeć też ma znaczenie

18.05.2022
Aktualizacja: 18.05.2022 11:40
Kawa ma wpływ na poziom cholesterolu
fot. Schutterstock

Naukowcy odkryli, że różne sposoby parzenia kawy mają wpływ na zdrowie kawoszy, a konkretnie na poziom cholesterolu we krwi. Co ciekawe tak samo przygotowana kawa inaczej działa na kobiety i mężczyzn. Na przykład espresso gorzej wpływa na mężczyzn niż na kobiety, na które najbardziej negatywny wpływ ma kawa filtrowana (z dripa).

  1. Kawa, cholesterol, płeć i sposób parzenia
  2. Sposób parzenia ma wpływ na właściwości kawy

Picie kawy ma kilka udowodnionych korzyści zdrowotnych. Badania wykazały, że napój ten może wydłużać życie i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia. Jedną z wad picia kawy jest jednak jej związek z wysokim poziomem cholesterolu, choć nie wszyscy jej miłośnicy są tak samo na to podatni. Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie „Open Heart” wykazało, że kawa może podwyższać poziom cholesterolu, ale zależy to od płci osoby pijącej oraz sposobu parzenia.

Kawa, cholesterol, płeć i sposób parzenia

W ramach badania przeprowadzonego przez naukowców z The Arctic University of Norway przebadano 21 083 osoby w wieku 40 lat i starsze (średnia wieku to 56 lat). Uczestnicy ujawnili, ile filiżanek kawy dziennie piją i podali sposób jej parzenia. Następnie pobrano od nich próbki krwi oraz zmierzono ich wzrost i wagę. Uczestnicy dostarczyli też badaczom informacji na temat swojej diety oraz ogólnego stanu zdrowia i stylu życia oraz nawyków dotyczących palenia, picia i ćwiczeń fizycznych.

Co się okazało?

  • Picie espresso spowodowało największe różnice w poziomie cholesterolu między kobietami i mężczyznami. Osoby, które piły od trzech do pięciu filiżanek espresso dziennie, miały wyższy poziom cholesterolu całkowitego – w tej grupie przeważali mężczyźni – w porównaniu z osobami niepijącymi kawy, ale espresso nie miało większego wpływu na kobiety.
  • Kawa przyrządzona przy użyciu french press (dzbanek-zaparzacz do kawy) podnosiła poziom cholesterolu w podobny sposób u obu płci.
  • Kawa filtrowana (z dripa) wiązała się z podwyższeniem poziomu cholesterolu całkowitego u kobiet, ale ta metoda parzenia nie miała wpływu na mężczyzn.
  • Kawa rozpuszczalna spowodowała wzrost poziomu cholesterolu u obu płci – ale nie wzrastał on wraz z liczbą wypitych filiżanek, jak w przypadku innych wymienionych metod parzenia.

Sposób parzenia ma wpływ na właściwości kawy

Diterpeny – kafestol i kaweol – czyli naturalnie występujące w kawie substancje, przyczyniają się do podniesienia poziomu cholesterolu we krwi. To, w jakim stopniu, zależy jednak od sposobu parzenia. Najmniej szkodliwa okazuje się być kawa filtrowana – informują norwescy badacze. Inne badania wykazały, że kafestol i kaweol mają także pozytywne działanie przeciwzapalne, a dodatkowo zmniejszają ryzyko nowotworów i cukrzycy. Wszystko zależy więc od rodzaju kawy, stopnia wypalania ziaren czy metody przygotowania.

– To pokazuje, że kawa zawiera związki, które mogą prowadzić do jednoczesnego działania wielu mechanizmów – powiedziała prof. Maja-Lisa Løchen, autorka badania. – Kawa jest najczęściej spożywanym środkiem pobudzającym na świecie. Ze względu na wysokie jej spożycie, nawet niewielkie efekty zdrowotne mogą mieć znaczące konsekwencje dla zdrowia.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Neuroscience News / Marthastewart.com