Smażone mięso kumuluje szkodliwe związki w organizmie

07.09.2020
Aktualizacja: 07.09.2020 14:39
Smażone mięso zwiększa ryzyko chorób
fot. Shutterstock

Smażone mięso, pieczone lub grillowane, może przyczyniać się do kumulacji toksycznych związków, zakłócających funkcjonowanie komórek - donoszą naukowcy. 

Wysoka temperatura, za sprawą procesu karmelizacji, nadaje mięsu lepszy wygląd i smak. Jednak w procesie karmelizacji uwalniane są szkodliwe związki, wpływające na pracę komórek - wynika z badań międzynarodowego zespołu naukowców.

Smażone mięso - wpływ na zdrowie

Badacze z Uniwersytetu Południowej Australii (UniSA) i koreańskiego Gyongsang National University porównali wpływ diety bogatej w czerwone mięso - smażone, pieczone, grillowane - z dietą bogatą w białe mięso - duszone, gotowane i przyrządzane na parze.

Dieta bogata w czerwone mięso przetworzone w wysokich temperaturach znacząco zwiększała poziom szkodliwych związków we krwi, przyczyniając się do zwiększenia ryzyka rozwoju chorób.

- Kiedy czerwone mięso jest smażone w wysokich temperaturach, jak przy grillowaniu, pieczeniu lub smażeniu, tworzy związki zwane końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE), które po spożyciu mogą gromadzić się w organizmie i zakłócać normalne funkcjonowanie komórek - powiedział dr Permal Deo z UniSA. I dodał, że nieodpowiednia dieta może zwiększyć nasze całkowite spożycie AGE aż o 25%.

Autorzy badania podkreślają, że wysoki poziom AGE przyczynia się do usztywnienia naczyń krwionośnych, wpływając na kondycję układu krążenia.

Alternatywą może być mięso wolno gotowane, na przykład w elektrycznym wolnowarze.

Źródło: PAP