Zamknij

Takie przekąski powodują depresję i nerwice. Jedzą to niemal wszyscy

31.08.2022
Aktualizacja: 31.08.2022 11:21

Depresja, nerwice, gorsze samopoczucie – to mogą być konsekwencje regularnego jedzenia popularnych i łatwo dostępnych w sklepach produktów, takich jak słodkie napoje i paczkowane przekąski. Naukowcy nie mają w tej kwestii wątpliwości.

Wysoko przetworzone jedzenie a psychika
fot. Schutterstock
  1. Słodkie napoje i słone przekąski – lepiej to dwa razy przemyśleć
  2. Jedzenie mało wartościowe, ale niezwykle kaloryczne

Uczestnicy obszernego badania przeprowadzonego w Stanach Zjednoczonych częściej narzekali na objawy depresji, nerwicy i gorsze samopoczucie, jeśli jedli dużo wysoko przetworzonych produktów. Naukowcy uważają, że możliwą przyczyną takich symptomów jest niedobór ważnych składników i nadmiar kalorii.

Słodkie napoje i słone przekąski – lepiej to dwa razy przemyśleć

Jeśli ktoś lubi słodkie napoje czy paczkowane przekąski, które zalicza się do produktów wysoko przetworzonych, lepiej niech przemyśli ich regularne kupowanie – sugerują naukowcy z Florida Atlantic University w USA. Bo choć takie produkty są wygodne w użyciu, to ze względu na zastosowane podczas ich produkcji liczne fizyczne, biologiczne i chemiczne procesy przetwarzania, ich wartość odżywcza może być bardzo niska.

Wysoko przetworzone produkty zawierają zwykle różnego rodzaju dodatki, takie jak barwniki, aromaty, emulgatory. I choć wcześniejsze badania wiązały spożycie takich produktów z depresją, to wciąż niewiele danych wskazuje na ewentualny związek z innymi problemami psychicznymi.

Zespół z Florida Atlantic University przeanalizował dane na temat ponad 10 tys. dorosłych Amerykanów, aby dokładniej sprawdzić związki między jedzeniem i stanem psychiki. Znaleziono wyraźną zbieżność. Okazało się, że osoby, które jadły najwięcej wysoko przetworzonej żywności, miały znacznie więcej problemów psychicznych, niż jedzące jej najmniej. Na przykład częściej doświadczały objawów łagodnej depresji, miewały psychicznie „gorsze dni” oraz odczuwały zdenerwowanie. Znacząco mniej z nich informowało przy tym, że nigdy nie ma „złych dni”.

Zdaniem naukowców, wyniki te można uogólnić – taka prawidłowość dotyczy więc najpewniej nie tylko populacji amerykańskiej, ale także innych krajów zachodnich.

Jedzenie mało wartościowe, ale niezwykle kaloryczne

– Wysoko przetworzona żywność ma małą wartość odżywczą, a wysoką zawartość kalorii. Zawiera bowiem dużo dodanego cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i soli, a przy tym niewiele białka, błonnika, witamin, mikroelementów i fitosubstancji – podkreśla dr Eric Hecht, współautor opracowania opublikowanego w piśmie „Public Health Nutrition”. – W USA ponad 70 proc. pakowanego jedzenia jest zaklasyfikowane jest jako żywność wysoko przetworzona. Dostarcza ona 60 proc. kalorii spożywanych przez Amerykanów. Biorąc pod uwagę skalę jej wykorzystania oraz oddziaływania, nasze badanie ma ogromne znaczenie dla zdrowia publicznego – dodaje ekspert.

Powołując się na dane National Institute of Mental Health naukowcy zwracają uwagę, że aż 1 na 5 dorosłych mieszkańców USA cierpi na jakąś chorobę psychiczną, np. depresję czy zaburzenia lękowe. Takie schorzenia należą do głównych przyczyn złego stanu zdrowia, niezdolności do pracy, a nawet śmierci. Tymczasem odpowiednie żywienie mogłoby przynajmniej częściowo pomóc tym ludziom.

– Dane wynikające z tego badania wnoszą kolejne, ważne dowody na temat szkodliwego wpływu ultraprzetworzonej żywności na zdrowie psychiczne. Potrzebne są jeszcze analityczne, epidemiologiczne badania, aby sprawdzić te hipotezy – stwierdza jeden z autorów, prof. Charles H. Hennekens.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.
loader

Źródło: PAP/Marek Matacz / „Public Health Nutrition”