Słodkie napoje gazowane: 4 powody, żeby je odstawić

14.11.2019
Aktualizacja: 15.11.2019 09:30
Napoje gazowane: czemu są  takie szkodliwe?
fot. Shutterstock

Wszystkie słodkie napoje - smakowa woda, cola, kawa z cukrem, herbata - szkodzą zdrowiu i sylwetce. Poza nadwagą, niosą tez inne zagrożenia. Amerykańscy naukowcy uważają, że na słodkich napojach gazowanych powinno być ostrzeżenie o ich szkodliwości dla zdrowia. Dowiedz się, jak wiele szkodliwych substancji znajduje się w słodkim napoju. 

Słodkie napoje gazowane: dlaczego tak szkodliwe dla zdrowia?

1. Próchnica i choroby dziąseł 

Wiele napojów gazowanych zawiera kwas fosforowy, a wszystkie mają kwas węglowy. Oba powodują, że w ustach jest silnie kwasowe środowisko, co osłabia szkliwo, sprawia, że zęby są podatniejsze na próchnicę. W połączeniu z cukrem kwasy te działają jeszcze silniej. Lekarze przestrzegają, że częste picie takich napojów powoduje odwapnianie kości.

Najbardziej niebezpieczne są napoje słodzone fruktozą lub mieszanką cukru (glukozy lub sukrozy). Zwykły cukier może być trawiony w każdej komórce ciała, fruktoza tylko w komórkach wątroby. Gdy jest jej za dużo, organ zmienia ją w tłuszcz. Część zostaje w nim i przyczynia się do rozwoju choroby, zwanej niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. 

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to odmiana przewlekłego zapalenia wątroby, przypominająca zmiany, które występują u osób nadużywających alkohol. Zwykle przebiega bezobjawowo. W niektórych przypadkach występuje:

  • zmęczenie, 
  • osłabienie, 
  • złe samopoczucie,
  • niespecyficzne dolegliwości bólowe pod prawym łukiem żebrowym.

2. Ryzyko chorób 

Naukowcy z Uniwersytetu w Bostonie dowiedli, że związki zawarte w napojach gazowanych wpływają na zwiększenie ciśnienia, wzrost odkładanej tkanki tłuszczowej oraz podniesienie się poziomu złego cholesterolu we krwi. 

Doktor Dariush Mozaffarian, zajmujący się badaniami żywności i jej wpływu na zdrowie uznał, że co roku aż 184 tysiące osób umiera przez choroby spowodowane piciem napojów gazowanych – potwierdził tym samym wcześniejsze wyniki naukowców z Uniwersytetu Harvarda. Okazało się, że głównym czynnikiem jest ogromna ilość cukru, która wywołała u badanych cukrzycę, choroby serca i prawdopodobnie miała wpływ na rozwój chorób nowotworowych.

3. Zawartość barwników i konserwantów

Napoje gazowane nie zawierają żadnych substancji odżywczych, a bogate są w barwniki, substancje słodzące i konserwujące. 

4. Nasila bóle migrenowe

Spożywanie napojów gazowanych może nasilać dolegliwości migrenowe. Dodatkowo szkodzi osobom, które mają problemy z układem krążenia. Badania pokazały, że zwiększają ryzyko zawałów serca i problemów ze strony układu krwionośnego.

Przeczytaj: Migrena to nie tylko ból głowy. Ludzie rzadko rozumieją tę chorobę