Skąd pochodzi żywność, którą kupujemy w supermarketach?

Monika Piorun
15.06.2016 15:51
Skąd pochodzi żywność, którą kupujemy w supermarketach?
fot. Skąd pochodzą owoce, warzywa i wybrane produkty spożywcze?

Codziennie lądują na naszych talerzach i choć wiemy sporo o tym, jak są zdrowe, to jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak daleką drogę muszą pokonać, żeby zagościć na naszych stołach. Sprawdźcie, skąd pochodzą popularne owoce, warzywa i niektóre produkty spożywcze.

Banany z Hondurasu, chiński czosnek, holenderskie jabłka i hiszpańskie pomidory - spożywane przez nas owoce i warzywa, zanim zagoszczą na naszych stołach, podróżują po całym świecie.

Naukowcy z Międzynarodowego Centrum Rolnictwa Tropikalnego (CIAT) ustalili, że 70% żywności, którą spożywamy, przekroczyło przynajmniej jedną międzynarodową granicę.

Choć głównym eksporterem żywności na świecie pozostają niezmiennie Chiny, a inne kraje są je w stanie wyprzedzić jedynie w pojedynczych sektorach (np. Brazylia w produkcji kawy, Wybrzeże Kości Słoniowej - kakao, a USA - kukurydzy), to jednak coraz częściej można zauważyć, że w produkcji artykułów spożywczych dominują już ponadnarodowe koncerny typu Nestlé.

Spożywcza mapa świata

Zobacz, z jakich miejsc na świecie docierają do nas podstawowe produkty spożywcze i co się eksportuje z danych regionów.

Choć Stany Zjednoczone chwalą się pierwszą pozycją na liście producentów kukurydzy na świecie, to okazuje się, że odpowiada za to koncern Monsanto, który słynie ze stosowania budzącej wiele kontrowersji inżynierii genetycznej do produkowania nasion odpornych na działanie herbicydów i środków ochrony roślin.

Dzięki manipulacjom genetycznym wyprodukowanym przez nich nasionom nie są w stanie zagrozić żadne chemikalia, dlatego firmie udało się opanować aż 80% amerykańskiego rynku. Umiejętne działania sprytnych prawników zatrudnionych przez koncern doprowadziły nawet do nadania Monsanto możliwości dopisywania na etykietach informacji, że ich produkty są w 100% naturalne, choć wiele organizacji walczących ze skutkami, jakie mogą mieć na nasz organizm, się z tym nie zgadza i głośno protestuje przeciwko praktykom stosowanym przez władze Monsanto.

Najciekawsze jest jednak to, że główni akcjonariusze tej firmy są bezpośrednio związani z... Facebookiem. Aż 7 z 12 największych udziałowców serwisu stworzonego przez Marka Zuckerberga to jednocześnie właściciele Monsanto.

Skąd właściwie pochodzą niektóre owoce i warzywa?

fot.flcom.ru

Awokado – choć współcześnie wyróżniamy aż trzy odmiany tej rośliny, to jej prawdziwe początki sięgają Ameryki Środkowej i Meksyku.

Ananas – pochodzi z rejonu Amazonii, skąd przywędrował m.in. do Europy

Banan – choć w jego eksporcie przoduje Honduras i Ameryka Środkowa, to najbardziej pierwotne odmiany wywodzą się z Nowej Gwinei

Bakłażan –  Indyjska odmiana tego warzywa dotarła dalej na wschód, a chińska – na zachód

Owoce cytrusowe – choć pomarańcze kojarzą się ze słoneczną Kalifornią, to ich prawdziwy rodowód sięga Azji

Jabłko – wcale nie pochodzi z Polski (choć zaraz po Chinach jesteśmy ich głównym producentem), tylko z Azji Środkowej, skąd rozpowszechniło się wzdłuż Jedwabnego szlaku

Kawa – początkowo była dostępna tylko dla mieszkańców Etiopii. Dopiero stamtąd dotarła do Azji, Europy i Ameryki Południowej.

Słonecznik – wytwarzany z jego nasion olej pochodzi z Ameryki Północnej

Truskawka – według źródeł historycznych współczesna truskawka to tak naprawdę… poziomka, a właściwie hybryda kilku odmian, które zostały przywiezione z Ameryki Południowej na dwór Ludwika XIV, którego botanik stworzył dla Króla Słońce specjalną krzyżówkę dwóch gatunków poziomek

Winogrona – dzikie odmiany tej rośliny wywodzą się z Zakaukazia

Co oznaczają cyferki na etykietach?

fot.deviantart.com

  • Pięciocyfrowy kod zaczynający się od 9 oznacza uprawę bez pestycydów i oznacza produkt eko
  • Pięciocyfrowy kod zaczynający się od cyfry 8 oznacza GMO, czyli informuje nas, że dany produkt jest genetycznie modyfikowany
  • Czterocyfrowy kod zaczynający się od cyfry 3 lub 4 oznacza, że do uprawy danego owocu używano nawozów sztucznych.

fot.pixaby.com

Transport lotniczy

W przypadku żywności oferowanej w ramach pomocy międzynarodowej wykorzystuje się głównie transport lotniczy, ze względu na trudności w dotarci do miejsc, w których dochodzi do klęsk żywiołowych, konfliktów zbrojnych itp.

Zobacz, skąd pochodziła żywność wysyłana do miejsc, które prosiły o dostawy w latach 1975-2009

Droga, jaką pokonuje żywność oferowana w ramach pomocy międzynarodowej

Najsmaczniejszy atlas świata

Zainspirowani pasją podróżniczą Caitlin Levin oraz Henry Hargreaves postanowili stworzyć wyjątkową instalację, do wykonania której użyli wyłącznie najpopularniejsze produkty spożywcze, które konsumowane są w danych miejscach na świecie.

Takie mapy należy jak najszybciej... zjeść! Jak Wam się podoba projekt Caitlin Levin Henry'ego Hargreavesa?

______

Redakcja Zdrowo Bardzo/π