Co robić, by uchronić się przed salmonellą?

Monika Piorun
28.10.2016 17:30
Co robić, by uchronić się przed salmonellą?
Fot. Co robić, by uchronić się przed salmonellą?

Uważajcie na jajka z Biedronki! Główny Inspektor Sanitarny ostrzega, że jajka pochodzące od dwóch stad kur niosek mogą zawierać bakterie Salmonella enteritidis.

Jeśli do tej pory nie wyrobiłeś w sobie nawyku, by zanim włożysz jajka do lodówki sparzyć ich skorupki przez minimum 10 sekund wrzątkiem, to powinieneś jak najszybciej to zmienić. W jajach sprzedawanych w popularnej sieci dyskontów odkryto bakterie Salmonelli.

Przeczytaj: Biedronka wycofuje jajka. Mogą być skażone salmonellą

Leczenie zatrucia pokarmowego, które może być powodowane przez te drobnoustroje, zwykle ogranicza się do stosowania węgla leczniczego lub kilkudniowej diety. W największym niebezpieczeństwie znajdują się dzieci, u których może bardzo szybko dojść do groźnego odwodnienia oraz osoby, których odporność jest ograniczona z powodu długotrwałej choroby lub przebytych operacji.

Niektórym pomaga Smecta, jednak jeśli objawy nie ustępują, lekarz może nam zalecić przyjmowanie antybiotyków, a nawet skierować nas do szpitala, gdzie zostanie nam wykonany tzw. posiew. Pozwoli to upewnić się, czy ostra biegunka - jeden z objawów zatrucia Salmonellą została spowodowana przez kontakt z bakteriami. 

Bakterie Salmonella enteritidis

salmonella

fot. Wikilmages, pixaby.com, CC0 Public Domain

Jak ograniczyć ryzyko zarażenia się Salmonellą?

  • Zawsze parz wrzątkiem skorupiki jajek przed włożeniem ich do lodówki i przechowuj je w osobnej przegródce
  • Nigdy nie zamrażaj jedzenia po rozmrożeniu
  • Unikaj surowego mięsa niewiadomego pochodzenia oraz niedopieczonych lub niedogotowanych potraw
  • Myj ręce przed jedzeniem lub przygotowywaniem posiłków oraz korzystaniu z toalety

___

Redakcja Radio Zet Zdrowie/π