Ryby nad morzem: tych 5 gatunków lepiej unikaj

27.07.2020
Aktualizacja: 28.07.2020 08:14
Ryby nad morzem: tych 6 gatunków lepiej unikaj.
fot. Shutterstock

Wybierasz się na urlop nad morzem? Sprawdź których ryb lepiej tam unikać. Pewne gatunki ryb mogą zawierać rtęć i polichlorowane bifenyle. Substancje te przedostają się do wód gruntowych, jeziornych i oceanicznych z odpadów domowych i przemysłowych, a następnie do żyjących tam ryb. Ilość toksyn zależy od rodzaju ryby i miejsca jej złowienia. Eksperci podpowiadają, których ryb lepiej unikać. 

  • Główne rodzaje toksyn w rybach to rtęć, dioksyny i polichlorowane bifenyle (PCB). Ilość toksyn zależy od rodzaju ryby i miejsca jej złowienia.
  • Im dłużej żyje ryba, tym większa rośnie i tym więcej rtęci może zebrać. Ryby, które mogą zawierać wyższe poziomy rtęci to: rekin, płytecznik, miecznik, makrela królewska.
  • Niektórzy badacze są również zaniepokojeni jedzeniem ryb hodowanych na farmach, a nie ryb dziko żyjących, ze względu na antybiotyki, pestycydy i inne chemikalia używane do hodowli ryb hodowlanych. 

Ryby, których raczej nie powinniśmy jeść

1. Panga

Jest to ryba hodowana głównie w Azji, w Wietnamie. Żyje w sztucznych zbiornikach, o dużym stężeniu różnych dioksyn. Ponadto w celu zwiększenia wydajności hodowli, panga karmiona jest paszą z antybiotykami i środkami bakteriobójczymi. W niektórych hodowlach pangi stosuje się specjalne klatki – ryby spędzają w nich większość swojego życia, więc nie mają możliwości swobodnego pływania i pozyskiwania naturalnego dla nich pokarmu. W hodowlach pangi stosowane są m.in. hormony pozyskiwane z moczu ciężarnych kobiet, które powodują, że ryby zaczynają się rozmnażać w nienaturalnych dla nich warunkach. Później stosuje się antybiotyki i inne chemiczne środki, zabezpieczające narybek i dorosłe ryby przed atakującymi je chorobami grzybiczymi i bakteryjnymi, których nie sposób uniknąć w przerybionych zbiornikach. Panga wypada również dość słabo pod względem wartości odżywczych. Ich mięso zawiera nieznaczne ilości kwasów omega-3 i białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K. 

2. Ryby maślana (ryby masłowe)

Ryba maślana to wspólna nazwa dla kilku gatunków ryb (rudderfish, escolar, oilfish). Niektóre gatunki zawierają woski nietrawione przez człowieka, które mogą powodować zaburzenia pokarmowe. Osoby, które jadają tę rybę regularnie, mogą mieć bóle brzucha, wymioty i biegunkę. Pierwsze symptomy zatrucia pojawiają się zwykle po 3 godzinach od spożycia i ustępują po około 24 godzinach. Według szacunków nawet 20% populacji po zjedzeniu ryby maślanej będzie przechodziło zatrucie.

3. Węgorz

Węgorze mają tendencję do łatwego wchłaniania i przechowywania szkodliwych chemikaliów i zanieczyszczeń, takich jak polichlorowane bifenyle (PCB) i środki zmniejszające palność. Zaleca się spożywanie nie więcej niż jednego węgorza rocznie.

4. Łosoś hodowlany

W rzeczywistości większość łososi sprzedawanych jako łosoś „atlantycki” jest hodowana w warunkach fermowych, co oznacza, że ryby są hodowane w warunkach, w których często występują pestycydy, odchody, bakterie i pasożyty. Co więcej, badania pokazują, że łosoś hodowlany częściej zawiera szkodliwe zanieczyszczenia, takie jak PCB, które są zanieczyszczeniami związanymi z insulinoopornością, otyłością, rakiem i udarem. Łososie są również leczone antybiotykami i mają zwykle wyższą zawartość zapalnych kwasów tłuszczowych omega-6. 

5. Importowane krewetki hodowlane

Czy krewetki są zdrowe? Jeśli chodzi o krewetki hodowlane, które stanowią około 90% spożywanych przez nas krewetek, odpowiedź brzmi „nie”. W 2009 roku włoscy naukowcy odkryli, że 4-heksylorezorcynol, dodatek do żywności stosowany w celu zapobiegania przebarwieniom u krewetek, które mogą zmniejszyć liczbę plemników u mężczyzn i zwiększyć ryzyko raka piersi u kobiet. Nie tylko to, ale wszystkie oprócz jednego pestycydów używanych na całym świecie w produkcji krewetek są objęte zakazem stosowania na farmach krewetek w USA. Stawy hodowlane krewetek są również traktowane szkodliwymi chemikaliami i pestycydami, takimi jak zieleń malachitowa, rotenon i związki cynoorganiczne, z których wszystkie mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie.

Źródło: draxe.com