Raport: W których słodyczach jest najwięcej olejów mineralnych?

Monika Piorun
13.01.2017 17:00
Raport: W których słodyczach jest najwięcej olejów mineralnych?
fot. Raport: W których słodyczach jest najwięcej szkodliwych składników?

Niezależna organizacja zajmująca się monitorowaniem praktyk stosowanych przez producentów żywności zbadała, które czekoladowe smakołyki, batony zbożowe i chipsy zawierają najwięcej olejów mineralnych oskarżanych o powodowanie nowotworów.

Jaki wpływ na zdrowie mogą mieć oleje mineralne? Oficjalnie - niewielki. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) po fali oskarżeń o to, że pochodne ropy naftowej w pożywieniu mogą być niebezpieczne dla dzieci, rozpoczął działania zmierzające do wprowadzenia jednolitych regulacji określających dopuszczalne limity ich zawartości w towarach. Na efekty decyzji unijnych władz będziemy jeszcze musieli poczekać. 

Póki co niektóre europejskie kraje przy pomocy odpowiednich służb sprawdzają, czy wybrane produkty nie zawierają zbyt dużej ilości olejów mineralnych, dlatego co jakiś czas słyszymy o tym, że wycofywane są poszczególne partie słodkich przysmaków.

Coraz głośniej mówi się o tym, że po latach konsumowania produktów, które zawierają oleje mineralne, może dochodzić np. do uszkodzeń wielu narządów wewnętrznych (śledziony, wątroby czy węzłów chłonnych) a nawet nowotworów, białaczki i depresji. Naukowcy nie mają jednak w tej sprawie jednego zdania. Jedni twierdzą, że powinno się ich unikać - inni przekonują, że dużo większym zagrożeniem są opary papierosowego dymu lub zanieczyszczenia środowiska.

Choć mogłoby się wydawać, że producenci żywności w pogoni za zyskiem wykorzystują do produkcji najtańsze składniki (np. olej palmowy) i to one są najbardziej szkodliwe, to jednak w przypadku olejów mineralnych sprawa jest dużo bardziej skomplikowana. Dlaczego?

PrzeczytajAwantura z Nutellą. Jest oświadczenie producenta

Skąd się biorą szkodliwe substancje w pożywieniu?

Problem polega na tym, że mogą one przenikać np. z kartonowych pudełek, w których przechowywane są słodycze na sklepowych półkach, celulozowej folii, w której zawinięte są czekoladki, farby drukarskiej na opakowaniach a nawet ze smarów stosowanych na taśmach produkcyjnych czy spalin samochodowych - trudnych do wyeliminowania na etapie transportu. W Szwajcarii zbadano nawet, że słodycze przechowywane w kartonach z przetworzonej makulatury zawierają średnio 10 mg/kg MOAH. Co to oznacza?

Oleje mineralne pod względem chemicznym uważa się za mieszaniny węglowodorów nasyconych (mineral oil saturated hydrocarbons) - w sktócie MOSH lub węglowodorów aromatycznych (mineral oil aromatic hydrocarbons), czyli MOAH. O ile w przypadku dorosłych osób te pochodne ropy naftowej mogą odkładać się przez lata w narządach wewnętrznych i długo nie dawać objawów żadnej choroby, to jednak w przypadku młodych organizmów są zdecydowanie bardziej niebezpieczne, zwłaszcza jeśli dieta maluchów opiera się głównie na słodyczach, batonach i chipsach.

Foodwatch, czyli niezależna organizacja działająca na terenie Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec i Holandii, w 2016 roku zaprezentowała wyniki badań (które zdrowie.radiozet.pl opisało kilka miesięcy temu) 20 popularnych przekąsek.

W teście negatywnie sklasyfikowane zostały 3 produkty: Ferrero Kinder Riegel, Lind's Fioretto Nougat Minis oraz Sun Rice Classic Schokohappen.

Raport Foodwatch: Które słodycze mają najwięcej olejów mineralnych?
Zrzut ekranu 2017-01-13 o 15.28.07

Zrzut ekranu 2017-01-13 o 15.24.31
Zrzut ekranu 2017-01-13 o 15.24.47

Batony typu musli

Zrzut ekranu 2017-01-13 o 15.25.01

Chipsy zawierające największą ilość olejów mineralnych

Zrzut ekranu 2017-01-13 o 15.25.13

fot. Foodwatch Raport foodwatch.org

Przeczytaj: Nutella wycofywana z części włoskich sklepów. Może powodować raka

________

Redakcja zdrowie.radiozet.pl/π